Hollanda’dan ithal edilen süs ağaçları artık Türkiye’de yetişiyor

Hollanda’dan ithal edilen süs ağaçları artık Türkiye’de yetişiyor

Türkiye’nin dört bir yanında yolları güzelleştirmek için kullanılan süs ağaçları, kısa bir süre önceye kadar Hollanda’dan ithal ediliyordu. İthalin önüne geçmek isteyen Düzceli yetiştiriciler verimli topraklar ile aynı ağacı yetiştirerek iç piyasaya göndermeye başladı. 


  Türkiye’nin dört bir yanında bulunan ve dış mekan ağaçları olarak geçen Süs Ağaçları artık Düzce’de yetişiyor. Yıllardır Hollanda’dan sipariş edilerek yol kenarlarına dikimi yapılan, dış mekanlarda güzel görüntüler oluşturan süs ağaçları Düzce’nin verimli topraklarında yetiştirilmeye başlandı.

İthal edilerek maddi kayıpların önüne geçen Düzceli yetiştiriciler yıllık 500 bin süs ağacını yetiştirerek Türkiye’nin dört bir yanına dağıtıyor.  Düzce’nin yeni Taşköprü köyünde yaşayan fidan üreticisi Salim Çelik, çevreyi güzelleştirmek için peyzaj işlerinde kullanılan süs bitkilerini ailesiyle birlikte kendilerine ait arazide yetiştirmeye başladıklarını ve bu sayede Türkiye’nin kısa bir süre önce alımında Hollanda’ya ihtiyaç duyduğu bitkileri artık ithal etmeye gerek kalmadığını belirtti. 

  Hollanda’da yetişiyordu, artık Düzce’de de yetişiyor
  8 Sene öne Hollanda’dan aldığı süs bitkilerinin fidan üretimine başladıklarını ve Düzce’nin topraklarının verimi ile artık ithal edilmediğini belirten üretici Salim Çelik, “ Bu bitkilerimiz dış budak, bunlar 5 çeşit. Bunlar 8 sene önce Hollanda’dan geliyordu ülkemize.

Biz bunları çiftçiler olarak altlığını bulduk, gittik Adapazarı’ndan ithal fidan getirenlerden kalemini aldık ve bunu Düzce’de yapmaya başladık. Türkiye’ye de veriyoruz. Bu bitkiler Hollanda menşeili yani orada yetişiyordu. Türkiye’ye yurt dışından geliyordu ve biz bunu 8 yıl gibi kısa bir zamanda Türkiye’ye cevap verecek hale getirdik.

Yani üretimimizi. Aşağı yukarı bundan yani yıllık köyümüze yüz bin ya da 150 bin sadece bu bitkiden üretim var. Sadece bizim köyümüzde 500 yüz bin süs bitkisi üretimi var.” 

  “Yaprakları küçük olduğu için mazgalları sıkıştırmıyor”
  Süs bitkilerinin kullanım alanlarından bahseden Salim Çelik “Süs bitkileri parklar, bahçeler, belediyelerin, karayollarının peyzajında kullanıyorlar. Bunların yaprakları ince mazgalları sıkamadığı için tercih ediyorlar” dedi.

  “Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyoruz”
  Birçok alanda kullanılan ve peyzaj işlerinin gözde tercihi olan süs bitkilerindeki talebi, aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen ürünleri fidan üreticisi Salim Çelik şöyle anlattı;“Artık bizde üretiliyor, bizden alıyorlar çünkü biz altlık diyoruz bunlara ara ürün. Bizden asıl bunları Adapazarı’ndaki büyük firmalar alıyor. Onlar yine bunları ekiyorlar. Kazıklı sistem, mesela diyelim ki 18-20-25 çapa getirip belediyeye onlar sunuyor. Belediyeler bize daha çok alım için gelmiyorlar. Sistem nasıl oluyorsa bize gelmiyorlar. Türkiye’nin dört bir yanına ürün gönderiyoruz. Belediyelere, üreticilere bu malları gönderiyoruz.”

HABER: E.BEKTAŞ-Ç.DEĞERLİ


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.