Korsan Fındık Tüccarlarına Dikkat!

Korsan Fındık Tüccarlarına Dikkat!

Düzce’de uzun yıllardır fındık tüccarlığı yapan esnaflar, son günlerde özellikle köylerde fındık satın alan korsan tüccarlara karşı çiftçileri uyardı. 42 yıldır Düzce’de esnaflık yapan Zarif Top, “Fındığın belirli bir fiyatı var. Yüksek fiyattan bu fındığı alanlarda illaki bir hile vardır” diyerek çiftçileri uyardı.

Düzce’nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığın hasat dönemi ile birlikte ortaya çıkan korsan tüccarlar üreticiyi mağdur etmeye başladı. Özellikle köylerde üreticilere yüksek fiyat vererek kantarda hile yapan korsan tüccarlara karşı Düzceli esnaflar uyarılarda bulundu.

42 yıldır Düzce’de esnaflık yapan Türkerler Fındık’ın sahibi tüccar Zarif Top, bu sene rekoltenin beklenenden az olması nedeniyle fındık fiyatlarının ilerleyen günlerde yükselebileceğini söyledi. Tüccar Zarif Top konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Fındık çok masraflı ve çok maliyetli bir iş. Bu sene fındık az. Ben 42 senedir bu işi yapıyorum. Fındığın maliyetini hesaplarken 1 seneyi baz alarak hesaplamayacaksın. Çünkü fındık bir sene olur bir sene olmaz. Düzce’de şu anda genelde iç piyasa üzerinden bir piyasa var.  biz bu fındığı en yüksek 43 liradan satıyoruz. Bunu kabukluya çevirdiğiniz zaman piyasası 20-21 lira. Ama tabii değişik fiyatlarda oluyor bazen. Toprak Mahsulleri Ofisi belirli bir fiyat açıkladı. Bizim bölgenin fiyatı brüt 22 lira. Herkes bu pandemiden dolayı krediler çekti, köylüsü, işçisi, esnafı herkes aldı. Tabii bu para piyasadan çekilecektir. Ama ihtiyacı olan vatandaşlar fındığını şu an satmasa ileride daha fazla para edebilir diye düşüyorum.”

"Fahiş fiyat veren alıcının kesinlikle bir hilesi vardır"

Son günlerde özellikle köylerde ortaya çıkan Korsan tüccarlarına karşı üreticilere uyarılarda bulunan Tüccar Zarif Top konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün fındığın belirli bir fiyatı var. Örneğin 10 tane kuyumcuyu dolaşırsan 22 ayar bileziğin fiyatı aynıdır. Biri düşük veya fazla satıyorsa orada bir hile vardır. Bunu fındığa indirgeyecek olursak, şimdi fındığın belirlenen bir fiyatı var. Bugün ben fabrika olarak 20,90 liradan fiyat veriyorum. Şimdi bakıyorum piyasada 22-23-24 lira gibi fiyatlar var. En yüksek fiyat bugün 21 liradır. 50 randıman için konuşuyorum. Yüksek fiyattan bu fındığı alanlarda illaki bir hile vardır. Tüccarın da kendi masrafı var tabii. Üreticimiz bunlara çok dikkat etsin. Fındığını sattığı kişinin belirli bir firması yoksa, belirli faturası yoksa, arabaların üzerinde ismi yoksa buna dikkat etsinler. Üreticiler yine istedikleri tüccara fındık versinler ancak fabrikalara sorsunlar fiyatları. Tabii ki tüccarda ekmek yiyecek ancak fabrika fiyatı neyse bunun üzerinde fiyat veren bir alıcının kesinlikle bir hilesi vardır. Piyasanın üstüne 5-10 kuruş oynayabilir fiyatlar. Ancak fabrika fiyatlarının çok üzerinde bir fiyat biçilirse o olmaz. Üreticimiz, köylümüz bunlara dikkat etsinler. Ulaşımın, iletişimin olduğu bir çağda yaşıyoruz. Vatandaşlarımız istediği yerden fiyat araştırması yapabilir. Eskiden böyle imkanlar yoktu. Çiftçilerimiz fiyatları takip etsinler. Bugün için 50 randıman fındık fiyatı 21 lira. Bunun üstüne veren insanlara fındığınızı vermeyin.”  

“Üreticiler piyasada fındık fiyatını araştırsın”

Düzce’de 30 yıldır tüccarlık yapan Çengel Fındık'ın sahibi Yaşar Çengel, üreticilerin fındığını satmadan önce mutlaka fiyat araştırması yapmasını ve meydana gelebilecek kantar oyunlarına karşı mahsullerini tartmalarını gerektiğini dile getirdi. Tüccar Çengel konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Fındık bölgemizde bu sene yerine göre değişiyor. Bazı yerlerde çok görülürken bazı yerlerde ise çok az var. Ancak bu sene çoğunlukla fındığın olmadığı bölgeler daha çok.  Birçok üreticimiz bahçeye dahi girmeyecek. Fındık bu sene yanılttı. Yağışlar, fırtınalar fındığın dökülmesine neden oldu maalesef. Bu nedenle üretici fındığının az olmasından mağdur. Fiyatlar ise bu sene uygun. Fabrikalarda fiyatlarımız 21lira ile 21 lira 25 kuruş civarlarında. Tabii ki bu fiyatlarımız faturalı. Çiftçilerimizin sürekli alışveriş yaptığı gerçek manada esnaf arkadaşlarla diyalog içerisinde olmaları gerekiyor. Mallarını satarken de en azından tahmini kilogramlarını yaklaşık olarak bilmeliler. Fiyat konusunda da sadece bir kişiye değil diğer esnaflara da sorarak fiyat araştırması yapmaları gerekiyor. Üreticinin her konuda dikkatli olması gerekiyor. TMO’nun, Fiskobirlik’in ve Tarım Kredi Kooperatifi’nin de fındık alacağı kamuoyunda bilinmekte.  Fındık fiyatlarının artması bunların elinde. Fiyatların ilerleyen aylarda artmasını bekliyoruz. İhtiyacı olamayan çiftçiler fındığını elinde bekletebilir. Ancak elinde fındık bekleteceklerini sanmıyorum çiftçilerimizin. Çünkü malum ekonomik sıkıntılar söz konusu. Yani vatandaşın zaten olmayan fındığı bekleteceğini pek düşünmüyorum bu sene."

Haber: H. DURNA - S.AKYOL

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
24.08.2020
17:56

Evet aynen sizin yaptığınız gibi

Katılıyorum   Katılmıyorum
%54,46
Vatandaş


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.