Çölyak hastaları Düzce TV'de buluştu

Çölyak hastaları Düzce TV'de buluştu

Düzce TV ekranlarında yayınlanan Mehmet İbrahimoğlu ile Sağlık programının konukları Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz ve Düzce’de bulunan Çölyak hastaları oldu. Programda Çölyak hastalığının ne olduğu ile ilgili bilgiler verildi.

  Mehmet İbrahimoğlu’nun hazırlayıp sunduğu herhafta Çarşamba akşamları Düzce TV ekranlarında yayınlanan Sağlık programında bu hafta çölyak hastalığı konuşuldu. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde bulunan yemekhanede, Düzce İl  Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan yemeklerin çölyak hastalarına özel yemek çıkartılıyor.

Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde basına tanıtım yapılmasının ardından Mehmet İbrahimoğlu ile Sağlık programı bu hafta çölyak hastalarını ağırladı. Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz ile birlikte Çölyak hastaları konuk oldu. Çölyak hastalığının ne olduğu ile ilgili bilgilendirmeler veren hastalar, hastalık ile ilgili de bilgilendirmelerde bulundu.

Programda, katılımcılar hastalığı nasıl fark ettiklerini ve neler yaptıklarını aktarırken, Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz’da, çölyak hastalığı ile ilgili olarak “Besinlerdeki buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten adlı bir proteine karşı hassasiyet ile ortaya çıkar. Bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her yaşta görülebilir. Özellikle ailesinde çölyak hastası olan çocuklarda görülme ihtimali fazladır, yani genetik geçiş önemli rol oynar. Bağışıklık sistemimiz bakteri, virüs gibi zararlı maddelere karşı antikor üreterek vücudu korumaya çalışır. Ancak vücut bazen yararlı olabilecek maddelere karşı da antikor geliştirebilir. Çölyak hastalığında glüten adlı proteine karşı vücudun geliştirdiği antikor, ince bağırsaklarda hasara ve çölyak hastalığının gelişimine neden olur. Çölyak hastalığında ince bağırsağın içindeki villus adı verilen, besin emiliminin sağlandığı parmaksı çıkıntılardan oluşan tabaka zarar görür. Bağırsak mukozasındaki bu değişiklikler besin maddelerinin sindirimini ve emilimini olumsuz etkiler.

Özellikle demir ve folik asit gibi kan yapımının ana elemanlarının emilimi bozulur. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. Hastalığın tedavisi yoktur ve glüten içeren gıdalar kesildiğinde bağırsaktaki zarar önlenir ve şikayetler yok olur. Toplumda her 100 kişiden 1’inde görülen bu hastalığın görülme ihtimali, ailede çölyak hikayesi varsa 10 katına kadar artar” ifadelerini kullandı.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
18.10.2021
14:47

Çölyak hastası bir bireyin beslenmesi gulutensiz gıda tüketimi maddiyata yüklenen bir hastalıktır bu hastalığın tedavisi yok İlgililer hastalığın bilinen diyabet hastasından daha vahim bir hastalıktır ilacı yok iğnesi yok sadece gulutensiz besleneceksiniz İlgililere sesleniyorum bu hastaların sahip çıkalım saygılarımla

Katılıyorum   Katılmıyorum
%55,47
Fikri yılmaz


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.