300 cm çapındaki fındık ağaçlarının gövdesi görenleri şaşırtıyor

300 cm çapındaki fındık ağaçlarının gövdesi görenleri şaşırtıyor

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Tostürbe Tepesinde 500 yıllık olduğu tahmin edilen ve gövde çapları 300 santimetreye ulaşan 36 adet anıtsal nitelikteki Türk fındığı ağacının bulunduğu ormanlık alan, Türk Fındıkları Gen Koruma Ormanı ilan edildi. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi ise bölgede ağaçları restore edecek.

 

  İlk olarak 2011 yılında doğa fotoğrafçısı Cebrail Keleş tarafından Kastamonu gündemine getirilen 500 yıllık fındık ağaçları ormanında Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü bilimsel incelemede bulundu.

Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu nezaretinde Daday Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, Ağlı ilçesine bağlı Tunuslar köyü Fındıklı Mahallesi'ndeki Tostürbe Tepesi'nde yer alan ve 500 yıllık oldukları tahmin edilen anıtsal nitelikteki fındıklıkta çalışma yaptı.

Yapılan çalışmalar neticesinde Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 36 adet anıtsal nitelikte yaşları 500 yıllık fındık ağacı olduğunu tespit etti. Ekipler, tespit edilen ağaçların boylarını, çaplarını ve yaşlarını tespit ederek kayıt altına aldı. Bölgede halen çalışmalar devam ederken, anıtsal nitelikteki fındık ağaçları Orman Ağaçları ve Tohumlama Islah Araştırma Müdürlüğünce "Türk Fındığı Gen Koruma Ormanı" olarak ilan edildi.

 

  “Türk fındığı ağaçlarımızın daha uzun ömürlü yaşayabilmesi için restorasyon yapacağız”

  Ekiplerin çalışmasını yerinde inceleyen Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, 36 adet anıt niteliğinde 80 çapından 115 çapına kadar değişen çaplarda Türk fındığı ağacı tespit ettiklerini belirterek, “Buradaki fındıklık ilk olarak Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesinin yaptığı inceleme neticesinde belirlenmiş.

Bunun üzerine biz de Daday Orman İşletme Müdürlüğümüzde Türk fındığı yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz fındıkların gen kaynağını öğrendiğimizde Tostürbe Tepesi'nin civarında bulunan anıtsal nitelikli fındık ağaçlarından bu tohumların tedarik edildiğini öğrendik. Biz de bu konuyla ilgilenen Düzce Üniversitesinden destek isteyerek, buradaki ağaçlarda incelemede bulunduk.

Bu sene bol miktarda da  ağaçların meyve verdiklerini tespit ettik. 36 adet Türk fındığı ağacımızın takriben 500 yıllık bir ömrü olduğunu tespit ettik. Fakat birçoğunun yaşlanmakta olduğunu, bir kısım dallarının kuruduğunu belirleyince bu ağaçların daha uzun yıllar yaşayabilmesini sağlamak için ağaçların restorasyon ihtiyacı olduğuna karar verdik. Düzce Üniversitesi ile inşallah önümüzdeki günlerde bu ağaçların restorasyonu için bir çalışma başlatacağız” dedi. (İHA)


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
20.07.2020
11:34

YANİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİNİN İŞLERİ BİTTİ BOŞ KALMAMAK İÇİN KASTAMONU DA ÇALIŞMA YAPIYOR ÖYLEMİ.DÜZCEDE İNCELENECEK AĞAÇ KALMAMIŞ

Katılıyorum   Katılmıyorum
%58,96
DÜZCEDE İNCELENECEK AĞAÇ KALMAMIŞ


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.