Kaldirik Nedir ?

Kaldirik Nedir ?

Kaldirik Nedir ?

Özellikle Batı Karadeniz ve Marmara bölgelerimizde sıkça yetişen bu bitkiyi tanıyor muyuz? Anavatanı Suriye . Nemli bölgelerde yetişiyor.Kaldirik,zembil çiçeği,neşe otu,hodan gibi isimler verilen bu bitkinin latince ismi borago officinalis. Tohumlarından gamma linoleik asit elde edilir. Bilinen en güçlü bitkisel gamma linoleik asit kaynağı. Bu asidin başta meme olmak üzere bazı kanser türlerinde destek tedavilerde olumlu sonuçlar verdiği söyleniyor. Kalp,damar,diyabet ve romatizma yüksek tansiyon gibi hastalıkları iyileştirmede katkısı olduğu biliniyor. Nörodermatoz rahatsızlıklarını iyileştirir. Adet öncesi rahatsızlıklardan (Premenstural Syndrom) bazıları; baş dönmesi, baş ağrısı, sinirlilik, içe kapanma, depresyon, bulantı, göğüs ağrısı, bacaklarınşişmesi(ödem) ve ağrımasını sayabiliriz. Nörodermatozun belirtileri; alerji, kaşıntı, kızarık, şiş gergin pul pul sulu olabilen deri rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Kaldirik otu idrar söktürücü, ateş düşürücü, terletici, kan temizleyici ve iltihapları önleyici özelliklere sahiptir.

Yaşlanmış, pürüzlü, kırışık ve kuru ciltlerde cildin doğal nem dengesinin sağlanmasında, yaşlanma etkilerinin giderilmesinde, kırışıklıkların önlenmesinde ve giderilmesinde, sedef, egzama, vitiligo gibi deri hastalıklarından kaynaklanan lezyonların giderilmesinde bitkisel gıda desteği olarak tüketilmeli. Birçok ünlü kozmetik ve dermokozmetik firması ürünlerinin içeriğinde bu bitkiye yer vermektedir.

Bunun yanısıra sivilce kepek kellik gibi sorunlara da şifa kaynağıdır. İçindeki müsilaj maddesi laktasif fayda sağlar. Bolu ,Düzce,Zonguldak taraflarında yöresel pazarlarda satılır. Yöre halkı bu mucize bitkiyi yemek olarak tüketir.Mart -mayıs döneminde bolca bulabilirsiniz.

Bu sıralar semt pazarlarında boy göstermeye başladı. Kavurması oldukça lezzetli olan kaldiriği tavsiye ederim. Hem şifa kaynağı hem de müthiş bir lezzet...


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.