Konuralp Pirincinin Üretimi Artırılacak

Konuralp Pirincinin Üretimi Artırılacak

Düzce'de, lezzeti dolayısıyla talep gören, Osmanlı'da saray mutfaklarını süsleyen Konuralp pirincinin üretimi artırılacak. Düzce Özel İdaresi tarafından çeltik üretimini artırmak ve destelemek için proje çalışması başlatıldı.

Özel İdare Genel Sekreteri Hayri Şen, Konuralp bölgesinde Osmanlı döneminden bugüne kadar çeltik üretimi yapıldığını, halkın "kasaba pirinci" olarak bildiği Konuralp pirincinin tarihinin 1800’lü yıllara dayandığını anlattı.

Şen, "Osmanlı saray mutfağının pirinci olarak da adlandırılan Konuralp pirinci, kendine has pişirilme tarzı, toprağın ve suyun çeltiğe verdiği lezzet ile birleşince vazgeçilmez damak tadı oluşturulmuş ve varlığını günümüze kadar sürdürmüştür. Ancak yeterli verimlilik, satış ve pazarlama düzeyine ulaşamamıştır. Hali hazırda geleneksel yöntemlerle üretimi gerçekleştirilmektedir. İlimizde yaklaşık 3 bin dekar alanda çeltik üretimi yapılmaktadır. Yeni projeyle üretimi artırmayı hedefliyoruz” dedi.

 Öte yandan dünyanın birçok bölgesinde ve ülkemizde Samsun ve bazı bölgelerde damlama sulama yöntemi ile çeltik üretimi yapılmaya başlanmış, bu sayede verimde artış ve tarladan kış dönemi ikincil ürünlerin yetiştirilmesi sağlanmıştır. Proje ile Düzce ilinde gelişme ve katma değerli ürüne dönüştürülme potansiyeli bulunan ve coğrafi işareti olan çeltik üretiminde verimliliğin artırılması, hasadın bölgede işlenmesi, yerel bir marka oluşturularak Pazar faaliyetlerinin çeşitlendirilmesine alt yapı oluşturacak ve bu konuda rapor çalışması yapılacaktır. Raporun sonuçları doğrultusunda Konuralp pirincinin tanıtım ve üretimin artırılması için yeni projeler hazırlanarak hayata geçirilecektir” dedi.

Yeni uygulanacak tarımsal proje kapsamında üretimde verimlilik ve kalitenin artırılması için ihtiyaç duyulan modeller oluşturulacak. Ayrıca çeltik üreticilerinin analizleri yapılarak, çiftçilerimizin mevcut durumları tespit edilecek ve onların sosyo ekonomik yapılarının iyileştirilmesi için adımlar atılabilecek. Çiftçiler, modern üretim tekniklerini içeren örnek çeltik üretim bahçesinde eğitim alarak, üretim yöntemlerini geliştirebilecek ve yeni teknikleri uygulayabilecek.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.