Hani Turizm Yılı Olacaktı Yatırımcı Pişman

Hani Turizm Yılı Olacaktı Yatırımcı Pişman

Düzce’de Vali Cevdet Atay ve Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün Düzce’nin tanıtılması için kolları sıvayarak yaptıkları turizm çalışmaları sekteye uğramaya devam ediyor. Kültür Turizm Bakanlığı’na başvurarak çok zor olan turizm belgesi alan işletmelere Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin çıkarttığı zorluk, girişimcileri hayatından bezdiriyor, turizme girdiklerine pişman ediyor. Milyonlarca lira yatırım ise belge verilmediği için bomboş bekliyor. 

Düzce’de yer alan birçok turizm destinasyonunun tanıtılması ve yerli ve yabancı turistlerin Düzce’nin kültürel ve turizm değerlerini öğrenmesi amacıyla Düzce valiliği ve Düzce Belediyesi tarafından 2021 yılı Düzce Turizm Yılı ilan edilmişti. Ancak gelinen süreçte Valilik ve Belediye dışında Düzce’de turizmin gelişmesi adına hiçbir çalışma yapılmaması gözlerden kaçmıyor. Ayrıca turizm tesisi açmak isteyen girişimcilerinde önüne geçiliyor. Turizm Bakanlığı’nın koyduğu kriterleri denetleyerek verdiği turizm belgesinin yanında işletmelerin alması gereken ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerince verilen TAPDK Belgesi’ni işletmeler bir türlü alamıyor.

Turizm Belgesi almak kolay değil

Normalde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği Turizm Belgesini almak çok zor olurken, bakanlık turizm ateşesi tarafından tesis değerlendirmeye alınarak bütün denetimleri geçen işletmeler turizm belgesini almaya hak kazanabiliyor.

Düzce’de Bakanlığı geçen girişimci il müdürlüğünü aşamıyor

Düzce’de ise durum tamamen farklı işliyor. Çok zor olmasına karşın Kültür Turizm Bakanlığı’ndan Turizm Belgesi almaya hak kazanan işletmeler Gıda Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerinde takılıyor. Turizm Belgesi olan işletmelere verilmesi gereken TAPDK belgesi bir türlü verilmiyor. İşletmelere çeşitli bahaneler öne sürülerek verilmeyen belge turizmcilik yapmaya çalışan girişimcileri de hayatından bezdiriyor, turizme girdiğine pişman ediyor.

Milyonluk tesisler belge alınmadığı için açılamıyor

Yatırımcılar ise milyonlarca lira harcayarak yaptıkları yatırımlar ise TAPDK belgesini Gıda Tarım Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinden alamadığı için bir türlü açılamıyor. Bu nedenle hem yatırımcı hemde işletme çalışanları aylarca işsiz olarak yatmak zorunda kalıyor.

Gelen turistler çadırda mı konaklayacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık il veya ilçe müdürlüklerince verilmeyen TAPDK belgesi nedeniyle açılamayan işletmeler, açılacağı günü beklerken Düzce’ye gelen turistler ise il veya ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerinin umurunda olmadığı sonucu ortaya çıkıyor. Bu durumda ise Valilik ve Düzce Belediyesi’nin turizm konusunda boşa kürek çektiği bir kere daha gözler önüne seriliyor. Vatandaşlar ise Düzce’ye gelen turistler çadırlarda mı konaklayacak sorusunu sormadan edemiyor.

Bir örneği de Kaynaşlı da yaşandı

Daha önce Düzce şehir merkezinde birçok işletme aylarca Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde aylarca TAPDK belgesi almak için beklemek zorunda kalırken, aynı sorunun Kaynaşlı ilçesinde de yaşandığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından Turizm Belgesi almaya hak kazanan işletmelerin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden alması gereken TAPDK belgelerinin olumsuz sonuçlar ortaya konularak verilmediği iddia edildi.

Turizm yılı böyle mi kutlanacak?

Düzce’de işletmeler bu sorunla boğuşurken il genelinde turizm yılı ilan edilmesi ise akılları karıştırdı. Düzce’yi tanımaya, kültürel ve doğal güzelliklerini görmeye gelen turistlerin konaklamak için ne gibi seçenekleri tercih edeceği ise bir türlü anlaşılamadı. Turizm işletmesi açan girişimciler ise daha yolun başında pişman olurken, turizm yılının konaklama yerleri olmadan nasıl yapılacağı ise büyük bir muamma.

Haber: S. AKYOL


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.