MHP’li Meclis Üyeleri Deprem Gerçeğine Dikkat Çekti

MHP’li Meclis Üyeleri Deprem Gerçeğine Dikkat Çekti

MHP’li Meclis Üyeleri Deprem Gerçeğine Dikkat Çekti

Düzce Belediyesi MHP Meclis Grubu, yaşanması muhtemel olası bir depreme karşı yapılması gerekenleri Belediyesi Meclis Başkanlığına sundu. MHP’li meclis üyeleri tarafından sunulan raporda, kentsel dönüşüm kanununun 2012 yılında yürürlüğe girmiş olmasına rağmen, Düzce’de 20 bin hanenin risk altında olduğunun altı çizildi.

  Düzce Belediyesi Milliyetçi Hareket Partisi Meclis üyeleri, Deprem Haftası’nda Düzce Belediyesi Meclis Başkanlığına bir rapor sundu. Sunulan raporda, AFAD İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiler doğrultusunda Düzce’deki hasarlı ve risk teşkil eden hanelere dikkat çekildi. Buna göre kentte deprem görmüş toplamda yaklaşık 20 bin hanenin, halen risk teşkil ettiği belirtildi. Yapılan açıklamada, olası bir depreme karşı risk teşkil eden kamu binasının ve okulun olmadığı da belirtildi.

MHP’li meclis üyeleri tarafından sunulan raporda ayrıca, atılması gereken ilk ciddi adımın Deprem Master Planı Hazırlık Kurulu Kurulması olduğu ifade edildi. Olası bir deprem sonrası kriz masası kurmak yerine deprem öncesinde bu önemli adımın atılması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, kurulması beklenen Deprem Master Planı Hazırlık Kurulu tarafından yapılabilecek çalışmalar sıralandı. Söz konusu açıklamada, “20 bin hane risk altında

Bu durumda ilimizde deprem görmüş toplamda yaklaşık 20 bin hanenin, olası bir depremde risk altında olduğu ve bunların çoğunluğunun da Merkez ilçemiz sınırları içerisinde bulunduğu gerçeğini ortaya koymak vicdani bir sorumluluktur.

Risk taşıyan okul binası kalmadı

Ayrıca başta kamu kurum ve kuruluşlarına ait güçlendirilmesi veya yıkılması gereken binaların olmadığı risk taşıyan kamu binasının ve okulun olmadığı memnuniyet verici olmuştur.

Deprem anı ile ilgili gerekli önlemler tam anlamıyla alınamadı

1999 felaketine şahit olmuş Düzceliler olarak, yukarıdaki verilerden de anlaşılacağı üzere, deprem sonrasına yönelik birtakım çalışmalar yapılmış olmakla birlikte, deprem anı ile ilgili gerekli önlemler tam anlamıyla alınamamıştır.

Kentsel dönüşüm istenilen seviyeye ulaşamamıştır

Her deprem korkusunda yegane çıkış olarak öne sürülen kentsel dönüşüm ile ilgili kanun 2012 yılında yürürlüğe girmiş olmasına rağmen, merkez ilçemizde kentsel dönüşüm çalışması Belediyemiz tarafından başlatılmasına rağmen çok yönlü sebeplerden dolayı istenilen seviyeye ulaşamamıştır.

Yarın olası bir deprem sonrası ne kadar hızlı bir şekilde arama kurtarma, enkaz kaldırma veya çadır dağıtımın yapıldığını değil, 1999 depremine göre ne kadar az sayıda yapının yıkılıp hiç can kaybı yaşanmadığını konuşmalıyız.

 Düzcemizi kaderine terk edemeyiz

Bu konuda gerek kamu kurumları, yerel yönetimler, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve tüm Düzceliler olarak üzerimize düşeni yapmalıyız.

Çalışmalar hızlı şekilde başlatmalı

Çalışmaları hızlı şekilde başlatmalı, deprem konusundaki ihtiyaçlarımızı tüm gerçekliğiyle üst düzey devlet kademelerimize iletmeliyiz. İnanıyoruz ki şehir olarak bunu başarabilirsek devletimiz Düzcelilerin enkaz yığınları altında kalmasına müsaade etmeyecektir.

Deprem Master Planı Hazırlık Kurulu kurulmalı

Tüm şehir sakinlerine nereden başlayıp neler yapılması hususunda birtakım önerilerimizi ifade etmek istiyoruz;

Öncelikle belediyemiz bünyesinde ve öncülüğünde belediyemiz ilgili müdürlüklerinden teknik personellerinin içinde bulunduğu; İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası gibi ilgili meslek odalarıyla; Düzce Üniversitesi’nin de katılım sağlayacağı Deprem Master Planı Hazırlık Kurulu Kurulması ilk ciddi adım olacaktır.

Yarın bir kriz masası kurulmasına engel olacaktır

 Yapılacak çalışmalar ile ilgili kesin yol haritasının ilgili kanun ve mevzuatlara uygun şekilde belirlenerek, bu kurul tarafından takip edilmesi en verimli ilerleme yolu olacaktır. Bugünden oluşturulacak bu kurul belki de yarın bir kriz masası kurulmasına engel olacaktır.

 Kurul neler yapabilir diye kısa başlıklar halinde ifade edecek olursak; Mevcut yapı stoku durum tespiti yapılarak bina karnelerinin oluşturulması, Oluşan bina karneleri değerlendirilerek Düzce merkez yerleşkesi bina bazlı deprem risk haritası oluşturulması, Yapıların deprem dayanımları ve güçlendirilmesi ile ilgili çalışma yapılarak, vatandaşın talebi beklenmeden yapı sahipleriyle bire bir görüşmeler yapılıp, binasının durumuyla alakalı bilgilendirme yapılması ve yol haritası gösterilmesi, Risk haritasında olası bir depremde en çok hasar alacak bölgelerle ilgili acil kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılması, Kentsel dönüşüm ile ilgili daha verimli çalışmalar yapılabilmesi için ilgili Meslek Odaları ile iş birliği yapılması, Merkez İlçemizdeki tüm apartmanlar, kamu binaları, halka açık alışveriş merkezi, park bahçe gibi alanlara depremi her daim hatırlatacak ve bireysel hazırlıkların yapılmasını ve kentsel dönüşümün önemini anlatan deprem panolarının asılması, Deprem ile ilgili paneller düzenlenerek bilim adamlarından kentin deprem bilincini geliştirmek için yardım alınması, Basın ve medya yoluyla yapılan çalışmaların adım adım halka anlatılması, Bu başlıklara ilaveler eklenebilir.

1999 depremlerinin acısını çekmiş Düzceliler olarak böyle bir irade ortaya koyarak, tüm kamu kurum ve kuruluşları, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, vatandaşlar olarak deprem öncesinde bu birlik beraberliği oluşturabilirsek, yarın enkaz altından birbirimize seslenmek zorunda kalmayız.

Ayrıca şunun altını çizmek istiyoruz bugün depreme dair yapacağımız bütün çalışmaların ekonomik olarak getireceği yük, yarın enkaz kaldırma, arama kurtarma veya hayatı idame ettirebilmek için yapılacak harcamaların çok daha altında kalacaktır” ifadelerine yer verildi.

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
3.03.2021
17:49

DÜZCE TESTTEN GEÇMİŞTİR 1999 DAN SONRA YAPILAN BİNALARI KASTETMİYORSANIZ İKİ KERE 7.2 İKİLİK DEPREM GEÇİRDİK BİNLERCE ARTÇI DEPREM YIKILAN YIKILDI GERİKALANLAR GÜÇLENDİRİLDİ SİZLER 5 KATLI BİNALARA ÇÖZÜM BULUN 3 KATTAN YUKARI BİNA YAPILMASINA ENGEL OLUN ESAS 3 KATTAN YUKARI YENİ BİNALAR YÜKSEK RİSK OLUŞTURUYOR BURANIN ZEMİNI SULU 8-9 METREDEN SU ÇIKIYOR 4 KATLI VE ÜSTÜNÜ BU ZEMİN TARTMAZ YENİ YAPILAN BİNALARIN BETONLARI BORLU BETON OLMALIDIR VEDE DÖKÜLEN BETON BİR HAFTA 10 GÜN SABAH AKŞAM ISLANMALIDIR BUNUN YÖNETMELİĞİ KANUN MADDESİ GİBİ KOYULMALI ÇIKARILMALIDIR ESKİ BİNALARDAN DEĞİL YENİ YAPILANLARDAN KORKUN ESKİ BİNALAR TESTEN GEÇMİŞTİR RANTSAL DÖNÜŞÜM DEĞİL KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTENİYORSA BU YER SAHİPLERİ BURADAN GÖNDERİLEREK DEĞİL YERİNDE KALARAK BU DÖNÜŞÜM YAPILMALIDIR UYGUN KREDİ SAĞLANMALI VEYA EVİ VE DÜKKANI OLANLARA DAHA AZ M2 İLE YER VERİLMELİDİR YOKSA ARSA BEDELİNİ ÖDEYİP KOVARAK DEĞİL

Katılıyorum   Katılmıyorum
%52,82
selman


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.