Fındığın Maliyeti Arttı Fiyatı Düştü

Fındığın Maliyeti Arttı Fiyatı Düştü

Fındığın Maliyeti Arttı Fiyatı Düştü

İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, uygulanan yanlış politikalardan etkilenen fındık üreticilerinin bu yılda 24 TL ve altına düşen fiyatlar karşısında mağdur olduğunu ve hükümetten bir çözüm beklediğini belirtti. 


İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, fındık üreticisinin tüm maliyetleri artarken, bu yıl geçen senenin altında bir fiyata fındığını satmak zorunda kaldığını belirterek, “Fındık üretiminde ve ihracatında en büyük pay Türkiye’ye aittir. Buna rağmen, hükümet ne yazık ki fındık konusunda şuana kadar henüz ulusal bir politika geliştirebilmiş değildir. Uygulanan yanlış politikalardan etkilenen fındık üreticileri bu yılda 24 TL ve altına düşen fiyatlar karşısında mağdur olmuştur. Bu sezon fındık üreticileri, geçen yılki fiyatların altında fındık satmaya başlamıştır. Geçen yıl 25-26 TL’ye fındık sattıklarını belirten üreticiler bu yıl aynı fındığı 24 TL’den zor satar hale gelmiştir.

Serbest piyasada fındık 24 TL ve altında işlem görmeye başlamıştır. Üreticinin maliyetleri bu yıl geçmiş yıllara oranla çok daha fazla artmıştır. Geçen yıl 64 TL’ye satılan can gübresinin torbası 140 TL’ye yükselmiştir. Fındıkta işçilik maliyetinin en önemli iki kalemlerinden birisi durumunda olan işçilik ücreti günlük 120-200 TL bandını görmüş .  Ayrıca ot biçme işlemi maliyeti de  gündelik 500 TL’ye kadar çıkmıştır. Bu durum mutlaka hükümet tarafından dikkate alınmalıdır” dedi.
TMO’nun acilen devreye girmesi gerektiğini belirten Er, “Düşen fındık fiyatları karşısında TMO derhal devreye girmeli ve gereğini yaparak, üreticileri düşük fiyatta karşı korumalıdır. Böylece üreticilerimizin düşük fiyat mağduriyeti giderilmelidir. Buna bağlı olarak fındık alım noktalarının sayısı da artırılmalıdır. Mevcut sayı yetersizdir. TMO gerekiyorsa yeni fındık alım noktaları belirleyerek, bir ay sonrasına vermiş olduğu fındık alım randevularını daha erken tarihlere çekmeli, ödemeleri de üreticiye peşin olarak yapılmalıdır. Açılan okullar ve geciken borçlar karşısında üreticinin bir gün bile bekleyecek hali kalmamıştır” dedi.
TMO’nun ürün tesliminde işi yokuşa sürmesinin üreticiyi mağdur ettiğini belirten Er, “ TMO ürün tesliminde işi yokuşa sürmekten vazgeçmelidir. Alım şartlarını yumuşatmalı, randevu sistemini ve ödeme tarihini daha belirgin ve öngörülebilir hale getirmelidir, işi tesadüflere bırakmamalıdır. TMO’nun işi yokuşa sürmesi, üreticinin fındığını tüccara daha ucuza satmasına neden olmaktadır.   Mutlaka bunun önüne geçilmelidir. Bunun dışında, yaşlı fındık ağaçları ve ekonomik ömrünü tamamlamış bahçeler bugüne kadar yenilenememiştir. Bu konuda üretici gerekli destekleri alamamıştır. Fındık rekolte belirlemesi konusunda hemen hemen her yıl sorun yaşanmaktadır.  Sektör temsilcilerinden uzak belirlenen rekolte konusunda her yıl tartışma yaşanmaktadır” dedi.
Piyasada fiyat istikrarı sağlanamadığı gibi ürün ihtisas borsalarının da kurulamadığını belirten Er, “Fındık önemli bir sanayi ürünü konumunda olmasına rağmen fındığa dayalı gıda sanayisi üretim makinaları bugüne kadar yeterince teşvik edilememiştir. Başta gübre olmak üzere girdi destekleri yetersizdir. 170 TL olan ürün desteği bile üreticinin taleplerini karşılayacak şekilde 250 TL’ye çıkarılamamıştır. Piyasada fiyat istikrarı sağlanamadığı gibi ürün ihtisas borsaları da kurulamamıştır. Hem üretim hem de pazarlama açısından sözleşmeli üretim desteklenmelidir. Üretici bu sayede, fiyat garantisi elde etmelidir. Nitelik olarak standardı düşük depolardan henüz kaliteli, modern ve stratejik depoculuk sitemine geçilememiştir. Lisanslı depoculuk yaygınlaştırılamamıştır. Fındık üreticilerimiz bütün bu sorunlara yönelik hükümetten bir çözüm beklemektedir” dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
12.10.2021
16:24

fındıkta oynanan oyunlar halka şaka gibi geliyor. Halk bu şakaları anlayıncaya kadar atı alan üsküdar'ı geçiyor. sonu nereye varacak hepimiz merak ediyoruz.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%59,52
düzceli


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.