Düzce depremini 20 saniye önce bildi, robotlar işi durdurdu!

Düzce depremini 20 saniye önce bildi, robotlar işi durdurdu!

Düzce depremini 20 saniye önce bildi, robotlar işi durdurdu!

Posta Gazetesinin haberine göre ;Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta kurulan ve depremin yıkıcı etkilerini minimuma indirmeyi amaçlayan EDIS-Acil Afet Bilgi Sistemleri isimli yazılım geçtiğimiz gün meydana gelen Düzce depremini 20 saniye önce tespit etti. Yazılımı geliştiren isim Dr. Süleyman Tunç, CNN Türk'e önemli açıklamalarda bulundu.

Ypay Zeka EDIS Düzce'de meydana gelen 5,9 'luk depremi 20 saniye önce tespit etti. Sistemin kurulduğu İstanbul Esenyurt'taki fabrikada robotlar işi durdurdu.

Depremin büyüklüğünü ve olası hasarını anında hesaplayan EDIS, kullanıcılarına uyarı sinyalleri gönderiyor. Depremin merkez üssü İstanbul’a ne kadar uzaksa haber alma süresi de o kadar uzuyor.

Yazılımı geliştiren isim Dr. Süleyman Tunç, EDIS hakkında şu ifadeleri kullandı:

Yapay zekâ kullanıyoruz. Bu sistemde p dalgasından elde ettiğimiz verilerle hızlı bir analiz yapabilmek açısından ama ikinci olarak da gelen verileri slowlest dediğimiz yavaşlığına bakıyoruz. Bunun bir deprem mi, lokal olay mı olup olmadığına anlayabilecek yaklaşık 7-8 tane parametreyi aynı anda test ediyoruz. 7-8 yıldır üzerinde çalıştığımız bir yazılım.

Beklenen büyük deprem Marmara Bölgesinde Marmara Denizinde bekleniyor. Bu bölgede de sistemlerimizi adalara Yalova’ya Marmara Ereğlisi’ne kurduk. Sürekli olarak bunlar 360 derece çevresindeki tanıyarak etrafında herhangi bir deprem olup olmadığını karar veriyorlar. Birlikte çalıştığımız bazı binalara ve bazı fabrikalara verdik. En büyük amacımız da bu sistemi halka indirebilmek, halka bu uyarıyı verebilmek. Düzce depreminin bizim sistemimize nasıl uyarı verildiğini görüyorsunuz. P dalgaları önden gelen mavi dalgaları premery dediğimiz bunlar daha çok halk tarafından alttan vurdu dediğimiz dalgalar.

Grafiğe bakacak olursanız şu anda İzmit körfezine girdi ve ilk istasyonumuz bizim Yalova tarafından tespit edildi ve bunun bir deprem olduğuna karar verildi. Onayladığı an gördüğünüz gibi tüm kullanıcılarımıza uyarı verdik. Bakın şu anda hala Yalova’ya bile varmamış durumda.

Yapay zeka EDIS'in depremi önceden haber vermesinin beklenen İstanbul depreminde milyonlarca insanın kaderini değiştirebileceği düşünülüyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
29.11.2022
17:13

GÜNEŞ BATTIĞI HALDE GÖKYÜZÜNDE BULUTLANMA DA YOK İSE GECE SIÇAKLIĞI GÜNDÜZ SIÇAKLIĞINA YAKINSA BUNU ALARM OLARAK ALGILAMALIDIR ÇÜNKÜ BU ISI ARTIŞI OLSA OLSA YER ALTINDAN GELEBİLİR BİRDE NEM ÖLÇERLERDEN ANLAŞILABİLİR NORMALDE BENİM EVİMDE YÜZDE 30 YÜZDE 40 ARASI NEM OLURDU DEPREM ÖNCESİ 50-60 LARDAYDI ŞUN 40 CİVARINDA BUNUDA TAKİP ETMELİDİR SON OLARAK EKİM KASIM AYLARINDA UYKU UYUYAMIYOR UYKUSUZLUK ÇEKİYORDUM ŞİMDİ DEPREM KORKUSU OLMASINA RAĞMEN UYUYABİLİYORUM BUNLAR BENİM ŞAHSİ TESPİTLERİMDİR YER ALTI SIÇAKLIKLARI TAKİP EDİLDİMİ BU SIÇAKLIK ARTIŞIYLA DEPREMLER ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLİR DİYORUM İYİ GÜNLERE

Katılıyorum   Katılmıyorum
%61,64
selman sarıoğlu


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.