Hasan Günden; Yeni Yönetmeliği Duyurdu

Hasan Günden; Yeni Yönetmeliği Duyurdu

Düzce Belediyesinde imar planında yapılan değişiklikle yeni yapılacak binalarda içinde yağmur suyunun depolanarak yeniden kullanılmasının mecburi hale getirildiği maddeninde bulunduğu bazı maddeler yeniden düzenlendi. İmar planında yapılan değişikliğe göre 2 bin metrekare ve üzerindeki binalarda yağmur suyu depolaması mecburi hale getirildi. Yağmursuyu depolamasının de içinde bulunduğu değişiklikleri Belediye meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili ve İmar Komisyonu eski Başkanı Hasan Günden, sosyal medya hesabından paylaştı.

Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Hasan Günden, binaların yağmur suyu depolamasının da içinde bulunduğu imar planı değişikliklerini sosyal medya hesabından paylaşarak bilgiler verdi. Yapılan değişiklikleri madde madde anlatan Hasan Günden paylaşımında; “Planlı alanlar imar yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 23 Ocak 2021 tarih 31373 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

 

 

AVM’ler ve 40’tan fazla bağımsız bölümü olan binalarda kütüphaneler Katlar Alanı Hesabına Dahil Edilmeyecek

Hasan Günden, paylaşımında AVM’ler ve bina içinde 40’tan fazla bağımsız alanı olan binalarda kütüphane odalarının katlar alanı hesabına dahil edilmeyeceğini belirterek; “ Madde 1 de, yönetmeliğin ‘’Katlar alanı hesabına dahil edilmeyen kullanımlar’’ başlıklı 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yapılan değişiklik ile Alışveriş merkezlerinde ve 40’tan fazla bağımsız bölümü bulunan binaların normal katlarında, binanın ortak merdiveni ile bağlantılı, dışarıdan erişimi bulunmayan, toplamda 50 m²’yi geçmeyen, ticari kullanıma konu edilemeyen, ortak alan niteliğinde kütüphane odası, katlar alanı hesabına dahil edilmeyen kullanımlar kısmına eklenmiş oldu” ifadelerine yer verdi.

 

 

Parsel Yan Bahçe Duvarları 2 Metreden 1.5 Metreye Düşürüldü

Hasan Günden yapılan değişiklikler arasında yan bahçe duvarlarının 1 buçuk metreye düşürüldüğünü dile getirerek şunları söyledi; “Madde 2 de, yönetmeliğin ‘’Bahçe Duvarları’’  başlıklı 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yapılan değişiklik ile daha önce en fazla 2 metre yüksekliğinde yapılabilen parsel yan bahçe duvarları azami yüksekliği 1.5 metre olarak değiştirilmiş oldu. Yol cephesindeki bahçe duvarları yüksekliği değişmedi. Parsellerin yol cephesindeki bahçe duvarları yüksekliği en fazla 0.5 metre olacak”

 

 

Ruhsatlı Binadaki Yapı Kayıt Belgeli Bölüm Ruhsatlı Kısımda Yapılacak Tadilata Engel Teşkil Etmeyecek

AK Parti Grup Başkan Vekili Günden ruhsatlı binalarda ruhsatlı kısımlardaki değişikliklerin tadilata engel olmayacağını belirterek; “Madde 3 te, yönetmeliğin ‘’Yapı ruhsatına ilişkin genel hükümler’’ başlıklı 54 üncü maddesinin on birinci fıkrasının birinci cümlesine yapılan ekleme ile yapı kullanma izin belgesi bulunan bir yapıda, herhangi bir bağımsız bölüme usulüne uygun olarak düzenlenen yapı kayıt belgesi, yapının ruhsat eki projesine uygun diğer kısımlarında yapılacak tadilata engel teşkil etmeyeceği sağlanmış oldu. Yani bundan sonra bir kısmı ruhsatlı, bir kısmı yapı kayıt belgeli binaların yapı kayıt belgeli bağımsız bölümlerine ilave bir hak sağlanmadan yapının ruhsatlı diğer kısımlarında tadilat yapılabilecek” dedi.

 

 

Parseldeki Yapı Kayıt Belgeli Bina O Parsele Ruhsatlı Yeni Bina Yapılmasına Engel Teşkil Etmeyecek

Hasan Günden, ayrıca; “Madde 4 te yönetmeliğin ‘’Yapı Ruhsatı İşlemleri’’ başlıklı 55 inci maddesinin on ikinci fıkrasına birinci cümlesine yapılan ekleme ile bir parselde, usulüne uygun olarak yapı kayıt belgesi düzenlenmiş bir yapının bulunması, parsel için plan ve mevzuat ile belirlenen yapılaşma koşulları dâhilinde yapılacak yeni yapılara engel teşkil etmeyecek. Yani parsel içerisinde yapı kayıt belgeli binanın o yapıya ilave bir hak sağlamadan ruhsatlı sayılacağı, plan ve mevzuat ile belirlenen yapılaşma koşullarını sağlamak kaydı ile parsele yeni ruhsatlı bir bina yapılabileceği sağlanmış olduğunu ifade etti.

 

 

2000 M2 DEN Büyük Parsellerde Yapılan Binalarda Bundan Sonra Yağmur Suları Depolanacak 

Son yıllarda kuraklığın artması ile gündeme gelen yağmur sularının depolanarak yeniden kullanılmasının mecburi hale getirildiği meddeyi de duyuran Hasan Günden; “Madde 5 te yönetmeliğin ‘’Yapı Projeleri’’ başlıklı 57 nci maddesinin yedinci fıkrasına yapılan ekleme ile bundan böyle 2000 m²’den büyük parsellerde yapılacak yapılarda Çatı yüzeyi yağmursularının ziyan edilmemesi için toplanarak zemine gömülecek toplama tankına aktarılmasını ve gerektiğinde bu suyun yeniden sistemde kullanılması için proje ve tesisat yapılmasını mecburi kılıyor. Buna göre hazırlanacak mekanik tesisat projesine; çatı yüzeyi yağmur sularının, tabii zemin altında tesis edilecek yağmursuyu toplama tankında toplanması, gerekmesi halinde filtre edilerek yeniden kullanılması amacıyla yağmursuyu toplama sistemi projesi de ekleneceği, ilgili idarelerce daha küçük parsellere ilişkin de zorunluluk getirilebileceği, yapılacak yağmursuyu toplama tankının, parselin yan, arka veya parsel sınırına 3 m. den fazla yaklaşmamak kaydı ile ön bahçe zemini altında konumlandırılacağı, toplama tankının atık su şebekesine bağlanamayacağı, tahliye hattı varsa yağmursuyu şebekesine bağlanabileceği şartı getirilmiş oldu” İfadelerine yer verdi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.