İYİ Parti'den 12 Kasım Mesajı

İYİ Parti'den 12 Kasım Mesajı

İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus  Özay Er, 12 Kasım Düzce Depreminin 21. Yılında, depreme hazır olup olmadığımız konusunda hala endişelerinin olduğunu belirterek, “Gerekli yasal düzenlemelerin yapılmaması halinde, depremler de can kayıpları da tekrar yaşanacaktır” dedi. 
 
  Hızlı nüfus artışı, kentlere göç, kaçak yapılaşma, imar affı, bilgi ve eğitim eksikliği, denetimsiz kentleşme ve sanayileşmenin deprem zararlarını arttırdığını belirten Başkan Er, “Bilime ve akla aykırı olarak siyasal iktidarlarca uygulanan rant politikaları, bilinçsizce verilmiş yer seçimi kararları, mühendislik verilerinden yoksun imar planları ve plansız kentleşme Düzce depreminde de, kısa süre önce yaşadığımız İzmir depreminde de daha fazla can ve mal kaybına neden olmuştur. Depremlerin yıkıcı afetlere dönüşmemesi için; akıl, bilim ve mühendislik verilerine göre hareket etmek zorundayız. Depremle mücadele edebilmek için disiplinli bir çalışma stratejisi geliştirmek,  Jeofizik, jeoloji, inşaat, şehir plancıları, mimarlık ve diğer mühendislik dalları yanında hukuk, sosyoloji, psikoloji ve diğer konuları kapsayan bir yelpazede ülke düzeyinde politikalar üretmek zorundayız” dedi.
 
   Er, “ Bir an önce, Düzce Deprem Master planı oluşturulmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Mevcut yapı stokunun durumu raporlanmalıdır.  Kamu yapıları denetim sürecine girmelidir. Belediyeler imar planlarını sürekli değiştirmemeli, afet toplanma merkezleri ve parklar ticari alanlara çevrilmemeli, kentsel dönüşüm alanları belirlenirken özellikle 1.ve 2.derecede deprem bölgelerinde önceliğin rantsal alanlar değil, jeolojik durum ve afet açısından belirlenen sakıncalı alanlarda olması için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.  Yapı denetim sisteminin uygulamadaki tüm meslek kuruluşlarının denetimlerini sağlayacak şekilde yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Müteahhitlik sisteminin değiştirilerek, herkesin müteahhit olamayacağı bir yasal düzenleme getirilmelidir” dedi.
   Er, “Depremlerin herhangi bir irade ile durdurulması mümkün değildir. Depremler önlenemez ancak zararlarını azaltmak mümkündür. Depremleri önleyemesek bile kayıplarımızı en aza indirebiliriz” diyerek, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.