Prof. Dr.Erol Güngör, Faruk Özlü, İyi Partili Gençler ve Fikir Hürriyeti…

Düzce Belediye Başkanı sayın Faruk Özlü, 24 Nisan 1983’te, 44 yaşında, en verimli çağında vefat eden hocası Erol Güngör  ismi kuşaktan kuşağa yaşatılsın diye,  Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nin adını Prof. Dr. Erol Güngör olarak değiştirmek istedi. Özlü  böylelikle hocasına  olan vefa borcunu da yerine getirmiş olacaktı.

Düzce Belediye meclisine sunulan isim değişikliği önergesi 2 Şubat 2021 tarihli meclis oturumunda AK Parti ve MHP meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Mecliste tartışılan isim değişikliği önergesi  yerel basına  taşınmasının ardından Düzce kamuoyunda fırtına kopmuştu.

O günlerde yapılan tartışmaları herkes hatırlar.

En sağından en soluna her kafadan farklı sesler çıkmıştı.

Düzceli olmayan birinin adını neden Düzce Belediyesi Kültür merkezine verildiği sorgulamıştı.

Ben de itiraz edenlerden biriydim.

Madem isim değişikliğine gidilecek, bu toprakların havasını solumuş, suyunu içmiş bir aydının adı  kültür merkezine neden verilmesindi…

Sonra kimdir bu Erol Güngör diye Google’da kısa bir tarama yaptım, hoca ile ilgili yazılmış yüzlerce makale ve üniversitelerde hazırlanmış onlarca tez çalışmasıyla  karşılaştım. Hakkında bir fikrim olsun diye bazılarını da okudum…

İtiraf edeyim Cemil Meriç gibi, Erol Güngör’ü de çok geç tanıdığım için kendi kendime hayıflandım da…

Keşke her ikisini de ilk gençlik yıllarımda tanıma ve okuma şansım olsaydı, fikir dünyam çok daha zengin olurdu , bundan eminim.

Buda  benim kusurum olsun…

Bu kadar uzun bir girişten sonra esas konuya geçelim…

***

Dünya Tiyatrolar Günü vesilesiyle,  Düzce İyi Parti Gençlik Kolları Başkanı Dilara Kefeli bir basın açıklaması yayınlayarak, Düzce Belediyesinin İyi Partili Gençlere Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezinde 15 dakikalık bir sahne fotoğrafı çekimi için izin vermediğini açıklamıştı.

Düzce Belediyesi’nden olumlu yanıt alamadıklarını belirten gençler,  tüm Düzce’nin ve Düzcelilerin olduğunu düşündükleri Düzce Belediyesi Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezinde yapacakları etkinliğe izin vermeyen Faruk Özlü başkanlığındaki belediye yönetimini halka şikayet etmişlerdi.

Erol Güngör, vefatından bir yıl evvel yayınlanan bir çalışmasında, kendi fikir hayatını özetlerken bugünün politikacılarına da , çok kıymetli  uyarılarda bulunmuş:

"Fikir hürriyeti konusunda hiçbir sınırlamaya taraftar değilim... Fikir daima serbestlik, esneklik ve açıklık ister! Partizanlığın olduğu yerde fikir olmaz… Düşünce daima gelişmeye açık tutulmalıdır… Bunun için de dürüstlük, esneklik ve müsamaha ile hareket edilmesi şarttır. Gerçekten fikir sahibi olanlar bunun ne demek olduğunu çok iyi bilir; fikir adamı olmayanlara anlatmak ise hemen hemen imkansızdır." Erol Güngör, Töre Haziran 1983, Sosyal Meseleler ve Aydınlar, s. 477-478.

Umarım hocanın altın değerinde bu öğüdü farklı düşünenin ötekileştirildiği, daha da ileri gidilerek hain ilan edildiği günümüzde siyasetçilerin kulağına küpe olur.

Madem Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nin adı Prof. Dr. Erol Güngör olarak değiştirildi, o zaman hocanın fikirlerine saygılı olunmasını istemek, hocanın adıyla yaşayan kültür merkezini hangi siyasi görüşten olursa olsun ayrım yapmaksızın herkese açık tutmak  bir Düzceli olarak hepimizin hakkı,  değil mi?


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
16.08.2021
13:56

Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Güzel bir yazı teşekkürler.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%77,78
REFİK BAHRAM


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.