Düzceli Bilim İnsanı Son Gelişmeleri Aktardı

Düzceli Bilim İnsanı Son Gelişmeleri Aktardı

Bir zamanlar Türkiye’de yaptıkları şarkılarla gündeme bomba gibi düşen Barış ve Damlalar grubu üyelerinden olan ve aynı zamanda Fransa’da akciğer hastalıklarıyla ilgili yaptığı çalışmalarla bilime katkı sağlayan Düzceli bilim insanı Barış Korkmaz, yönettiği uluslar arası konsorsiyumda KOAH, bronşektazi, Wegener ve Covid-19 hastalıkları üzerine yürütülen ilaçla tedavi çalışmalarının son durumu hakkında bilgiler paylaştı.

20 senelik süre içerisinde akciğer ve göğüs hastalıkları üzerinde çalışmalar gerçekleştiren ve aynı zamanda Düzceli olan Dr. Barış Korkmaz, Fransa’da yürüttüğü bilimsel çalışmaları hakkında son bilgileri paylaştı. Uluslar arası bir konsorsiyumda birçok ülkeden yaklaşık 100 bilim insanı ile hastalıklar üzerine ilaç çalışmaları gerçekleştiren ve konsorsiyomu yöneten Dr. Barış Korkmaz, tüm dünyayı etkisi altına alan ve halen dünyanın her yerinde can almaya devam eden COVID-19 a karşıda çalışmalar yürütüyor. Daha önce eşi benzeri az görülmüş böyle bir salgını kontrol altına alabilmek için ilaç ve aşı çalışmalarının çok hızlı bir şekilde yürütüldüğünü belirten Dr. Korkmaz’ın Covid-19 üzerine yazdığı makale ise dünyaca ünlü tibbi kimya dergisi Journal of Medicinal Chemistry de yayımlandı.

Bunun yanı sıra 20 yıllık süreç içerisinde KOAH ve Wegener hastalıkları üzerine yeni tedavi stratejileri uzerine  çalisan Dr. Barış Korkmaz yürütülen süreçteki önemli gelişmeyi de paylaştı.  KOAH hastalığı, boğmaca ve tüberküloz gibi nedenlerle ortaya çıkan bronşektazi hastalığına (bronş genişlemesi) yönelik ilacın dünya genelinde 3 kıtada başlatılan denemelerde Faz 2 denemelerinde etki gösterdiği müjdesini veren Dr. Korkmaz « Hastalığın egzeserbasyonlarında şiddetlenmesinde bir etki gösterdi. Bu hastalar için çok büyük bir umut. KOAH ve tüm benzer hastaları için. Wegener hastalığına gelince klinik deneme için dosyamızı verdik. Ne zaman olumlu haber gelirse denemelere başlayacağız. Bronşektazi’de artık son 2-3 seneye girildi. Eğer Faz-3’te de aynı sonuçlar alınırsa ilaç piyasaya sürülecek. Her hastalık için klinik deney yapmak gerekiyor. Bu ilaç adayı bronşektazi hastalarında etki gösterdi diye ne kadar mekanizması ayrı olsa da KOAH’ta, Wegener’de veya birçok hastalıkta kullanılabilir ama her hastalık için 2-3 seneye ihtiyacımız var ve her hastalık için klinik deneylerde ilacın etkisini göstermemiz gerekiyor .

Önce bronşektazi de bu ilaç piyasaya çıktıktan sonra hızlı bir şekilde diğer hastalıklar için denemeler tamamlanabilir. Ama benim şahsi fikrim, bronşektazi de bu ilaç adayı başarılı olacak. 2,5-3 sene sonra piyasaya çıkabilir. Ondan sonra da diğer hastalıklarda hızlı bir şekildeyapılabilir. “İlaç denemelerinde en kritik Faz 2 süreci.  Faz 2’de hastalara ilaç veriliyor. Ve ilacın hastalık üzerindeki etkisi ölçülüyor. Faz 2 çok umut verici bir faz. Faz 2’yi atlattığımız zaman faz 3 son deneme. Son denemede daha çok hastada ilacın etkisi deneniyor ve ondan sonra ilaç piyasaya çıkıyor.”

20 yıllık çalışmalarının insan deneme aşamasına geldiğini söyleyen Dr. Barış Korkmaz, denemelerin başarılı olması halinde ilacın 2 ila 3 yıl içerisinde piyasaya sürülebileceğini belirtti.

Haber: H. DURNA

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
22.09.2020
19:20

haberi okuduğumda gurur duydum.düzceli barış korkmaz kardeşimizi dünya çapında başarılı ve değerli çalışmalarından tebrik ediyorum.Rabbim yolunu açık etsin.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%52,83
hanife gür


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.