Kooperatif Başkanı Karakaş, “Sıfır bir avcılıkla sezona başladık”

Kooperatif Başkanı Karakaş, “Sıfır bir avcılıkla sezona başladık”

Denizlerde av yasağının sona erdiği 1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyerek ekmeğini denizden çıkarma mücadelesine koyulan Karadenizli balıkçılar umduklarını bulamadılar. Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, “Sıfır bir avcılıkla sezona başladık. Karadeniz Bölgesinde Palamut avcılığı şu ana kadar ne gürdük ne duyduk” dedi. 


 Balıkçılar tüm hazırlıklarını yaparak “Vira Bismillah” diyerek 1 Eylül’de Karadeniz’e açıldı. Büyük umutlarla açılan balıkçılar umduklarını bulamadılar. Trol avcılığı yapan balıkçılar sadece Mezgit ve Barbun avlarken küçük balıkçılar elleri boş dönüyor. Bu nedenle de küçük balıkçılar Ekim ayını bekliyorlar.  

 “Balık avcılığı ölü noktada”  
 Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, balıkçının yüzünün gülmediğini belirterek “1 Eylül itibariyle balık sezonuna başladık. Sıfır bir avcılıkla başladık. Karadeniz Bölgesinde Palamut avcılığı şu ana kadar ne gürdük ne duyduk tutulduğunu. Sıfır bir palamut avcılığı nedeniyle küçük balıkçılar şu anda bağlı vaziyette duruyorlar. Henüz denize açılmış durumda değiller. Sadece trol avcılarımız denize gidiyorlar. Onlarda Mezgit ve Barbun üzerinde yoğunluklu olmak üzere çalışıyorlar. Bir miktarda ilk günlerde hamsi avcılığı oldu. Ondan sonrada hava şartlarında hamsi avcılığı da bölgemizde bir anda kesti. Bölgemiz uzun zamandır ciddi bir poyraz rüzgarlarına maruz kaldı, bundan dolayı balık avcılığımız hemen hemen ölü noktada sadece trol avcılığı var ondada bugün itibariyle bile sadece Mezgit ve Barbun avcılığı hakim” dedi.   
 Küçük balıkçıların yapacak çok fazla bir şeyinin olmadığını söyleyen Karakaş, “Küçük balıkçıların ekim ayında Lüfer ve Çinekop’u bekleyecek. Bu zaman zarfında da deniz salyangozu avcılığı yapacaklar. Serbest zaman zaten şu anda. Çok fazla yapılabilecek bir şey yok” şeklinde konuştu. 


 Karakaş, balığın güvenli su bulamadığı için havyarını dökmediğini işaret ederek “Balık niye yok? İlk sebeplerden bir tanesi boğaz geçişinde dalyanlarda balık Karadeniz’e havyarını dökmeye geldiğinde bu dalyanlarda balıklar kırılıyor. Yani aldığımız duyumlara göre yavrulu balığı alıp hallerde sattıklarını duyuyoruz. Bunlardan ispatlı olarak gördüklerimiz de var. Maalesef dalyanlarda Karadeniz’e havyar dökmeye gelen balıklar tutuluyor. İkincisi ise küresel ısınma söz konusu. Bizim bu sene tahminimiz, balıkları görüyoruz içinde hala havyar var. Yanık havyar var. Balıklar güvenli su bulamadı güvenli su bulamayınca havyarını dökmedi denize. Üçüncü bir ihtimalde balık havyarı tutmadı. Yani deniz soğuğuyla alakalı deniz sıcaklığıyla alakalı balık havyarı tutmadı. Tüm Karadeniz boyunda palamut avcılığı yok denecek kadar az” diye konuştu. 

 

“Hamsinin bu aylarda tutulması doğru değil”
 Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, hamsinin bu aylarda tutulmasının doğru olmadığını belirterek “Şu anda tutulabilecek en iyi balık Hamsi. Boğaz tarafından hamsi tutuyor tekneler. Gerçi hamsininde bu aylarda tutulması doğru değil. İri değil, çünkü daha küçük. Hem küçük, hem de yağsız. Ama insanlar mecbur günü kurtarmak için balığı tutmak durumunda kalıyorlar. Şu anda çok kaliteli balık trol avcılarında var. Diğer balıklarda kalite yok” ifadelerinde bulundu. 
 Karadeniz’e açılmayan balıkçı tekneleri ise limanda bekleyişlerini sürdürüyor. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
8.09.2019
21:39

Biraz beklense ne olur ki ,yok ama yamyamlar rakı ile balık istiyor.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%50,19
fırat


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.