Sahte emlakçılara dikkat

Sahte emlakçılara dikkat

Düzce’de son dönemde kendisini emlakçı olarak tanıtan ve vatandaşların hem gayrimenkullerini hemde paralarını alarak kayıplara karışan sahte emlakçılarla ilgili şikayetler artmaya başladı. Konuyla ilgili olarak Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya vatandaşları uyardı. 
Düzce’de sahte emlakçılar ile ilgili olarak mağdur olan vatandaşların şikayetleri gün geçtikçe artmaya başladı. Konuyla ilgili olarak Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya açıklamalarda bulundu. Kaya, “Son dönemde bize de intikal eden hemen hemen hergün şikayet dilekçesi gelen vakalar var. Biz bunları sektör olarak çok üzüntüyle karşılıyoruz. Bu işe bulaşan arkadaşlar belli ama burada bütün sorumluluk vatandaşlarımıza düşüyor. Vatandaş gayri menkulünü satacak belki de bütün kazancını yönlendirecek. Kime gittiğine dikkat etmesi lazım. Sürekli uyarıyoruz. Gittiğiniz emlakçıya yada emlak danışmanına dikkat etmeniz lazım. Son dönemlerde ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle bir çok kişi iflas etti, ticaretini kaybetti. En kolay iş olan emlakçılığa geldiler. Kendilerini emlakçı olarak tanıtıyorlar. Bu meslekte çok fazla kanuni ve otoriter boşluk var. Çok çabuk kandırılabilen, çok çabuk yalan söylenebilen ve bir anda insanları boşluğa düşürebilecek unsurlar var. Vatandaşları her zaman uyardık. Bunların vergi kaydı var mı? Oda kaydı var mı? Gerçekten bir emlak ofisi mi? Anlık merdiven altı bir yer mi? Bununla ilgili hep uyardık. Son dönemde bakıyoruz hep uyardığımız noktalardan şikayetler geliyor. Çok ciddi mağduriyetler var. Ben insanları dinlerken üzülüyorum. Adam hayatı boyunca çocukları ile kazandığı parayı kaybetmiş. Bir yuva için kazandığı parası ben emlakçıyım diyen kişiler tarafından alınmış” dedi.
Her kartviziti olanı emlakçı sanmasınlar
Kaya, kartviziti olan ve süslü kelimelerle vatandaşı kandırmaya çalışanlara inanılmaması gerektiğini vurgulayarak “Bakın bu işe bulaşmış en az 10 tane firma tanıyorum. Firma da değiller, tabela firmaları, hepsi kayıp, hepsi il dışına kaçmış. Gelen şikayetlere bakıyorsunuz 2-3 milyon lira bir dolandırıcılık var. Ben 40-50 milyonluk büyük olayları da biliyorum. Bakıyorsun bunların hiç biri emlakçı değil. Adam gidiyor bir kartvizit bastırıyor. Çok kolay bir şekilde kartı bastırıyor. Arkasına gayrı menkul danışmanı gibi vatandaşın anlamayacağı süslü kelimler koyuyor. Kendini çok büyük gösteriyor. Vatandaşımız bunun kartviziti var, emlakçı sanıyor” ifadelerini kullandı. 
Emlak alıp satarken iyi araştırın
Vatandaşların emlak alım ve satımında emlakçıları, mallarını satan kişileri iyice araştırması gerektiğini söyleyen Kaya, “Vatandaşın çok dikkat edeceğiz konu, özellikle fındık dönemi, köylerde ki vatandaşların cebine para koyup şehirden konut, arsa alacağı dönemler. Kime gittiğinize dikkat edin. Gayrı menkul alırken tapuyu araştırın, güncel midir? Tapu 3 gün önce başkasına satılmış, mükerrer size satılıyor olabilir. Bununla ilgili tapu dairesinden anlık bilgi alın. Alacağınız daire hakkında ilgili belediyeden bilgi alın, elde bulunan evrakların gerçek olup olmadığını sorgulayın. İskanını, yapı denetimini sorgulayın. Arsa ise güncel imar durumunu alın, güncel tapu kayıtlarını alın. Mal sahibini iyi sorgulayın” şeklinde konuştu.
Suriyelilere gayrimenkul satışı yasak
Kanunlar gereği Suriyelilerin Türkiye’den gayrimenkul alım ve satımının yasak olduğuna dikkat çekerek Kaya, “Son dönemlerde başka bir furyada var. Genelde Suriyelilerin olduğu yerlerde gezen çantacılar var. Adam orada emlakçılık yapıyor. Adam ne koparırsa kar. Türkiye’nin Dünya’da 206 ülkeyle vatandaşların birbirleri ile gayrimenkul almalarıyla ilgili sözleşme var. Ama Osmanlı’dan kalma ve Cumhuriyet döneminden devam eden kanun gereği Suriyeli vatandaşların her ne olursa olsun Türkiye’den gayrimenkul almaları yasak. Bugün Suriye’nin en zengini de gelse Türkiye’den şahsı adına gayrı menkul alamaz. Iraklı, İranlı alabilir. Diğer ülkelerden alınabilir. Uyruğu Suriye olan biri Türkiye’den gayrimenkul alamaz” dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
28.09.2019
02:37

Düzce Emlakçılar Derneği'nde kaydı olmadığı halde internet sitelerinde ''Bu Kurum Düzce Emlakçılar Derneği Üyesidir'' yazarak insanların güvenlerini kazanmaya çalışan sahtekarlar bile var. İnternette gördüğünüz her satılık daire ilanına kanmayın. Dairenin metrekaresini yanlış yazanlardan tutun da konum bilgilerine varıncaya kadar bir sürü yalan dolan ve hile var bu işte. Daire sahibinin haberi bile olmadan aynı daire ilanını kendi aralarında paslaşan sahte emlakçılar bile var.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%56,92
Emrah
27.09.2019
18:14

Kalpazanlar, sahte emlakcidami piyasaya sürmüşler

Katılıyorum   Katılmıyorum
%50,43
Veysel BAĞCI
27.09.2019
18:03

Emlakçılar derneği olarak A. Başol isimli emlakçıyı iyi araştırın sertifikası varmı vergi ödüyormu bir sürü insanı mağdur etti bu adam

Katılıyorum   Katılmıyorum
%60,15
düzceli


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.