KIRIM TÜRKLERİNE RUS ZÜLMÜ

Dostlarım Düzcemiz bizim çocukluk yıllarımızda bundan yaklaşık yarım asır önceleri,Nusrettin, Hamidiye,Camiikebir, Şerefiye, Cedidiye, Burhaniye, ve Çay mahalleleri olarak yedi mahalleden oluşuyordu.


Bu mahallelerin üçünde Nusrettin Hamidiye Çay mahallelerinde çoğunluğunu KIRIM TÜRKLERİ TATARLAR ikamet ediyorlardı.


Yani Düzcenin kuruluşunun temel taşlarında Çerkezler, Abazalar Boşnaklar, Arnavutlar, Manavlar Romanlar, gibi Kırımdan göçe zorlanan 
KIRIM TÜRKLERİ de vardı.


Rahmetli annemin babası Kırımın Bahçesaray kasabasından rus mezaliminden zulmünden sürgüle Romanyaya oradanda Türklerin ana vatanı TÜRKİYEYE yerleşen Kırım Türkü namı değer SARI İSMAİL...İsmail Boran dır..


Kırım Türkleri sürgün ve acılardan sonra yıllarca sessiz ve sakin yaşantılarıyla yurdumuza uyum sağlamışlar.


DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK diyerek.


TEK DEVLET, TEK VATAN, TEK BAYRAK TEK MİLLET düsturunu uydulamışlar, Her dmat alık kız vermişler Türkiyeme uyum sağlamışlardır.Yıların ezikliğini üzerinden atan bazı Tatar kökenlilerin torunları...


Düzce Kırm Türkleri yardımlaşma derneğini 1994 yılında Oktay Özkasap, Nurcan Derci, İlyas öz Nahit Altan, Nihat Gündoğar, Metin Erdoğmuş, Burhan Tutkun, Ertan Ölmez ve ismini şu an hatırlayamadığım değerli isimler tarafından kurulmuştur.


Derneğimizin kuruluş amacı. Kırım Türklerinin örf, adet, gelenek ve göereneklerini sürdürmek gençlerin eğitimini en iyi şekilde tamamlamalarına yardımcı olmaz.


Ramazan ve diğer aylarda ihtiyaç sahiplerine maddi ve ayni yardımlarda bulunma, hasta ve yaşlı ziyaretleri yapmak belirli günlerde bir araya gelerek piyasa ve Dünya sorunlarını tartışmak,sohbet etmek, kaynaşmakamacı ile geceler tertip etmek Tatar Türkü folkorünü tanıtmak.


Türkiyede muhtelif illerde kırk adedin üzerinde Kırım Türkleri dernekleri var bu derneklerle sürekli diyolok halindeyiz. onların düğünlerine, bayramlarına, davetlerine eğlencelerine etkinliklerine katılıyoruz.Kırımdan tahsil için gelen gençlere yardım ediyor okumalarını sağlıyoruz.


Amerika birleşik devletlerinde her yıl 14 21 MAYIS tarihleri arasında Türk haftası etkinliklerine 1996 1999 yıllarında Düzce derneğimizden onar kişlik arkadaşlarla etkinliklere katılmıştık...


Düzcemizi şerefle temsil etmiştik.


1999 mayısında arkadaşlarımız bizi de uygun görmüşlere...
Yirmi çiçeli sene geçmesine rağmen Düzceyi temsil ettiğimiz o gururlu günleri unutmuyorum.


Kortejde yürürken NE MUTLU AMERİKADA DA TÜRKÜM DİYENE diyerek haykırmamızı ömür boyu unutmayacağım. 


Dostlarım 18 MAYIS 1944 KIRIM TÜRKÜNÜN KARA GÜNÜ...
UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ...


1944 TE LENİN...ŞİMDİ PUTİN...AYIDAN PORT RUSTAN DOST OLMAZ...


Sevgi saygı ve hürmetlerimle

17 mayıs 2017 BURHAN TUTKUN....


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.