Fındık Tarımında Kıyamet Çok Yakında

Fındık Tarımında Kıyamet Çok Yakında

Fındık Tarımında Kıyamet Çok Yakında

Akçakoca TV köşe yazarı Ergün Aşçı Karadeniz Bölgesinin korkulu rüyası olan Amerikan Bayaz kelebeği ile ilgili  bir köşe yazısı kaleme aldı.Aşçı köşe yazısında şu ifadelerde bulundu ;

Amerikan Beyaz Kelebeği istilası çok değil 1-2 yıl içinse tarımsal kıyamet ilan etmemize neden olacak boyutlara ulaştı.

Bugün sadece yaprakları yiyen Amerikan beyaz kelebeği önümüzdeki yıllarda fındık çotanaklarını da yemeğe başlayacaktır.

Çotanakların da Amerikan beyaz kelebeği larvalarınca yenecek olması fındık tarımında kıyamet demektir.

Amerikan beyaz kelebeği eğer topyekûn mücadele yapılmazsa ilçemizin bugün için büyük zarara yol açmayan bölgelerine de ulaşacak, çoğalma hızını da bakacak olursak evlerimizi bile istila edecek oturulamaz hale getirecektir.

Durum bu kadar vahim iken önce bir gerçeği kabul etmemiz gerekiyor.

Tarım bakanlığı yetkilileri tarımsal kıyamete sebep olacak bu zararlı ile mücadele etmesini bilmiyorlar, tehlikenin yeteri kadar farkında değiller ya da umursamıyorlar.

Girin bakın tarım bakanlığının Amerikan beyaz kelebeği ile nasıl mücadele edileceği ile alakalı bilgilere.

Ocaklardaki Amerikan beyaz kelebeği popülasyonları sayılıp belirli sayının üzerinde çıkarsa zirai mücadele başlatılmasına karar vermek gerekirmiş.

Amerikan beyaz kelebeği istilasını anlamak için sayıma filan gerek kalmadı ama tarım bakanlığı 3 öncesinde kalmış bir kuruluş hala ocaklardaki popülasyonların sayımından bahsediyor.

Tarımdan hiç anlamayan birini bile fındık bahçesine koyun hemen tedbir alınması gerektiğini söyler, ocaklardaki popülasyonları saymaya gerek olmadığını da hemen söyler.

3 yıl önce Harun Kabaoğlu’nun il müdürü olduğu dönemde yapılan açıklamada Amerikan beyaz kelebeği istilasının tehlikeli boyutta olmadığı açıklaması vardı.

Bugün için tehlike her sene bir ya da birkaç defa katlanarak büyüme potansiyeli gösterirken il müdürlüğümüzden mücadele için bir haraket yok.

Sadece süreci birkaç yıl geriden takip eden vıdı vıdılar var.

Düzce AKP’li siyasetçilerin derdi Amerikan beyaz kelebeği ile mücadele değil, il müdürlüğüne kimin tayin edileceğinin mücadelesi.

Tehlike bu kadar büyükken Düzce İl Tarım Müdürlüğünün vekâleten idare edilmesinin başka izahı olabilir mi?

Sanmayın ki Akçakoca İlçe tarım Müdürlüğü farklı, orada da atama yok vekâlet var.

Bilgi için Ordu Fındık araştırma Enstitüsünün sayfasına giren orada Amerikan beyaz kelebeği ile zirai mücadelenin nasıl yapılacağına dair yeni bir bilgi yok. Belli ki istila oralarda daha yeteri kadar gerçekleşmemiş.

Batı Karadeniz’de ayrı bir fındık araştırma enstitüsünün kurulması için faaliyet göstermeyenlere de yazıklar olsun.

Tarım Bakanlığı bir şey yapmıyor/yapamıyor diye elimiz kolumuz bağlı mı oturacağız yoksa topyekûn harekete mi geçeceğiz?

Harekete geçmezsek fındıktaki kıyamet çok yakınımızda.

Buradan Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz’a sesleniyorum Amerikan beyaz kelebeği ile mücadele için elinizi taşın altına koyunuz.

İl ve ilçe tarım müdürlüklerini by-pass ederek topyekûn mücadele başlatınız.

Tüm ilçe bazında engeller muhakkak çıkarılacaktır ancak belediye sınırları içerisinde yapacaklarınız ile belki kısmen de olsa turizmi kurtarabilirsiniz.

Amerikan kelebeği istilasına uğramış bir yerde turist de durmaz turizm de olmaz.

Mesela ne yapabilirsiniz park ve bahçeler biriminizi tarımsal hizmetler müdürlüğüne çevirebilirsiniz, eminim ki en az 100 kişiyi mezarlarında kefen borcu ile yatırmakta sakınca görmeyen muhtar müdürlüğünüzden çok daha verimli işler yapacaktır.

Paneller ve oturumlar düzenletip mücadele kararları alıp, bir heyecan ve heves dalgası yaratarak bu kıyameti engellemek yolunda adım atabilirsiniz.

Acil eylem planı oluşturabilirsiniz.

Bu sayede belki il ve ilçe tarım müdürlükleri utanırlar da harekete geçebilirler.

Diğer siyasiler de kıskançlıklarından ve var olabilme mecburiyetleri gereği bu tarımsal kıyameti durdurmak için harekete geçebilirler.

Hemen harekete geçmezsek çok geç kalmış olacağız.

**
Eğer bu yazıda yazılanlara hak veriyorsanız fındık tarımındaki kıyameti engelleyebilmek için lütfen bu yazıyı okumak ve beğenmek ile yetinmeyip, lütfen paylaşınız.

Ergun AŞÇI


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
12.09.2019
20:59

Allah aşkına bu kelebekler ve sineklere bütün yetkililerden devletimizde yardım bekliyoruz dışarı çamaşır asamiyoruz bahçede balkonda oturamiyoruz buna bicozum bulun allah aşkına belediye nerde biz bosunami oyverdikbunları basagetirdik bizi gelip görsünler ozanlar köyü resmen çöplük yaşanmaz halegeldi tirtillar biyandan sinekler biyandan artık köylüler köyü terketme kararı aldık nolur bicozum bulun cokzordurumdayiz

Katılıyorum   Katılmıyorum
%54,77
Melwk ertugrul
10.09.2019
12:59

biri şunları öldüren bir karışım söylesin iğrenç bakteri gibi birşey basınca bulaşık jeli çıkıyor biyolojik silah gibi

Katılıyorum   Katılmıyorum
%52,30
kaan
9.09.2019
21:35

Bu konuda herkes bir şeyler yapılmalı diyor fakat herkes yapılması gerekenleri o yapsın diye bekliyor. Bu gidişatla birilerinin bir şeyler yapmasına gerek kalmayacak.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%45,26
Kocaali
9.09.2019
15:54

Sadece fındıkları değil bütün meyve ağaçları ve diğer ağaçlarada yayılmış durumdalar.Üç beş seneye kalmaz karadenizde orman kalmayacak tırtıllar her yeri istila etmiş durumda,milyarlarca yumurta bırakıyorlar ,durum çok vahim lütfen acilen bu zararlıyla mücadele başlatılmalı, hemde karadan ve havadan periyodik olarak ilaçlama yapılmalı.Umarım ve dilerimki birileri sesimizi duyar

Katılıyorum   Katılmıyorum
%50,42
Sema alpay


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.