Sokakların Hakkını Veriyorlar

Sokakların Hakkını Veriyorlar

Kartalları olarak adlandırılan halk arasında ise mahalle bekçisi olarak bilinen yaya devriyelerin sağladığı pozitif katkının vatandaşlar nezdinde memnuniyet oluşturduğu, geceleri yaya devriye görevi yapan mahalle bekçilerinin, vatandaşların güvenlik algısını olumlu yönde etkilediği tespit edildi.

Bekçilik sistemine yönelik saha araştırmasında bekçilik sisteminin mala karşı işlenen suçlar, fuhuş, uyuşturucu kullanımı/dağıtımı ve genel asayiş olaylarıyla mücadele hususlarında sağladığı pozitif katkının vatandaşlar nezdinde kayda değer bir memnuniyet yarattığı, bekçilerin gece vakti yaya devriye görevi icra etmelerinin vatandaşların güvenlik algısını olumlu yönde etkilediği gözlemlendi.

Bekçilerin, görev yaptıkları alanlarda muhtar, esnaf ve mahalle sakinleri ile kurdukları iletişimin önleyici müdahale, suçun kaynağının belirlenmesi ve bilgi edinme konularında güvenlik güçlerine fayda sağladığı tespit edildi.

 

Bekçilerin kimlik kontrolü yapma, arama ve gözaltına alma yetkileri var

Çalışmada ayrıca Çarşı ve Mahalle Bekçiliğiyle ilgili yanlış bilinen doğrulara da değinildi. 5757 sayılı Kanun ile 2008'de Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil edilen Çarşı ve Mahalle Bekçileri, Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu (PVSK) çerçevesinde suç önleme amacıyla kişileri durdurarak kimlik kontrolü yapabilme, üst arama ve gözaltına alma yetkileri de bulunuyor.

Düzce’de de Gece Kartalları olarak görevlendirilen 80 yaya devriye görev yapıyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.