Akıllı flaşör sistemine geçiliyor

Akıllı flaşör sistemine geçiliyor

Geçtiğimiz günlerde TV haber bülteninimiz ve internet sitemizde Kar Yok Sis Yok, Bolu Dağı'nda ikaz lambaları neden yanıyor,Vatandaş merak ediyor başlıklı haberimize Karayollarında cevap geldi.

Karayolları 4.Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada ;

Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü sis lambalarının altyapısında kullanılan bakır kabloların sık sık çalınması nedeniyle Akıllı Flaşör Sistemi’ne geçiyor.

Şuanda denemeleri yapılan sistemin Temmuz ayından itibaren devreye gireceği belirtildi.

Bolu Dağı geçişinde, yaklaşık 10 km’lik hat üzerinde hem İstanbul hem Ankara yönünde olmak üzere toplam 20 km’lik kesimde geçmiş yıllarda yapılan sis lambalarının, altyapısında kullanılan bakır kabloların her yıl çalınması nedeniyle yıl boyunca çalıştırılmasında sıkıntılar yaşanıyordu.

Bu sorunları giderecek bir çalışma yapılarak; hırsızlık olaylarını önleyecek, trafik can ve mal güvenliğini sağlayacak ve sürücüleri uyaracak projenin yapımına, yıllara sari olacak şekilde ihaleli olarak 2017 yılında başlandı.

AKILLI FLAŞÖR PROJESİ

2018’de altyapı ve montaj çalışmaları tamamlanan proje, akıllı flaşör sistemi olarak dizayn edildi. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden konu ile ilgili yapılan açıklamada projenin çalışma sistemi şöyle aktarıldı: “İki mod yazılım üzerinden çalışan uyarıcı flaşörler, kış modunda yoğun kar yağışı ve siste senkron olacak şekilde çakar, sıralı ve akar modda çalışmakta; yaz modunda ise havanın normal ve güneşli olması durumunda hiç yanmayacak kritik kesimlerde sis veya yağış varsa sadece o kısımda yanacak şekilde akıllı sistem olarak tasarlanmıştır. Tüm hat, kış modunda çalışabildiği gibi yaz modunda da kullanılmakta, şartlar uygun olduğunda hiç kullanılmamaktadır.”

 

GPRS SİSTEMİ İLE ÇALIŞIYOR

656 adet flaşörün kontrolünün Bolu Bakımevinde bulunan ana panel üzerinden yapıldığı belirtilerek “Sistemin yazılım kısmı GPRS olarak uydudan haberleşerek çalışmakta, 656 adet flaşörün kontrolünü Bolu Bakımevinde bulunan ana panel üzerinden yapmaktadır. Yazılım çalışmaları Ankara yönü için bitmiş olup, İstanbul yönünde devam etmektedir. Sis lambaları, çalışmalar kapsamında deneme amaçlı yanmakta olup, yazılımın sisteme ve çevre şartlarına adaptasyonu için çalışır vaziyette, bazen de kapatılarak kontrolü yapılmakta, eksiklikler giderilerek, ek yazılımlar eklenebilmektedir” denildi.

 

TEMMUZ’DA BİTİRİLECEK

Projenin Temmuz ayında bitirileceği vurgulanarak “Projede, Telekom fiber altyapı rögarları kullanılmış olup, iki yıldır herhangi bir hırsızlık olayı yaşanmamıştır. Çalışmaların Temmuz sonunda bitirilerek Bolu Dağı Akıllı Flaşör Sisteminin çalıştırılması hedeflenmektedir” şeklinde açıklama yapıldı.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
2.08.2019
13:04

Lambalar i biz yaptık temmuz 15 te başladık Aralık ta bitti daha önce yanmıyor diye şimdi de yanıyor diye konuşuyor lar o lambalar o kadar gerekli ki ancak anlarsınız

Katılıyorum   Katılmıyorum
%53,10
Aliihsan Bektaş


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.