Ulusal Medyada Yer Aldı

Ulusal Medyada Yer Aldı

CNN Türk Yazarı Esra Öz, Çevresini aydınlatan kadınlara neden ihtiyacımız var? Başlıklı köşe yazısında Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı yazdı.  
 Kadınlar, istediklerinde büyük başarılara imza atabiliyor; başarıyı, başarıdan öte bir yaşam tarzı olarak görüyorlar. Geçtiğimiz günlerde Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ile tanışma ve konuşma fırsatı buldum. Diyerek başladığı yazısını şu şekilde sürdürdü; 

Öncesinde çalışmalarını ve başarılarını okuduğum Çakar, 28 yaşında doçent 33 yaşında da profesör olmuş. 38 yaşında Türkiye’nin en genç kadın rektörü olarak, birçok ilke imza atmaya devam ediyor. Kendisiyle sohbetimiz sırasında bu başarısının sırrını sordum.
Çakar, üniversitedeyken akademisyen olmaya karar verdiğini ve karar verdikten sonra yapması gereken her şeyi yerinde ve zamanında yaptığını, şansının yaver gitmesinin yanı sıra doğru insanlarla da karşılaşmasının önemini anlattı. Hedefe odaklandığında, başarı için doğru yerde doğru hamleyi yapmak gerekir. Çakar, bu hamlenin nasıl gelişeceğini de insanın belirleyebildiğini söyledi.


Yaptığı çalışmaları mütevazı bir şekilde anlatırken, çalışma hayatında birçok güzellikten de fedakârlıklarda bulunduğunu anlattı.


Açık kapı uygulamasından söz eden Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, stratejik yönetim konusundaki akademik bilgisini uygulamaya da dönüştürerek belli zamanlarda görüşmek isteyen herkese kapısını açıyor.


Çakar, bu konuda da şunları söylüyor: “Bir yöneticinin sahip olması gereken en önemli yanı bilgi ve iki yönlü bilgi akışıdır. İnsan, akademik çalışma alanı olduğu konunun bir de uygulayıcısı olduğu anda, o bilginin önemine daha fazla vakıf oluyor. Bilgi dediğim akademik bilgi değil. Yanlış anlaşılmasın. O, çevrenizden gelen yönetsel bilgidir. Çevrenizden gelen bilgi akışıdır. Geribildirimler kesildiği anda neye göre karar vereceğinizi bilmeniz mümkün değil.”


Açık mutfak, açık kürsü, açık duvar gibi birçok yeni uygulama ile akademik ve idari personeline, öğrencilerine, imkân veren Çakar, açık kampüs uygulamasıyla birlikte Düzcelilerin de üniversiteden sertifikalı eğitimler almasını sağlıyor.
Çakar, 2017’de Ruanda’ya gittiğinde çok dikkatini çeken bir uygulamayla karşılaşmış.


Her ayın son cuma günü Ruanda halkının “Cleaning Day” olarak tanımladıkları temizlik gününde ülkenin bakanından, akademisyenine herkesin mıntıka temizliği yaptığına şahit olmuş. Bu örnek işten ilham alarak, aynı uygulamayı üniversiteye getirmiş. “Temiz Düzce Temiz Üniversite” adını verdikleri uygulamasında her ayın son cuma günü sırayla belirlenen bir fakültede temizlik günü ilan ediliyor, kampüs ve çevresi hep birlikte elbirliğiyle temizleniyor.


Yakın zamanda Düzce Üniversitesi içinde doğa müzesi, gözlemevi, botanik bahçesinin açılacağını büyük bir mutlulukla anlatan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, özellikle kadınların tanıması gereken çevresini aydınlatan, vizyon kazandıran ve destek olan rol modellerden biri. Çalıştığı kurumda büyük projeleri gerçekleştirirken sadece öğrencilere değil, yaşadığı şehre dokunmak için gönlünü ortaya koyuyor. Böyle örnek olacak değerli kadın akademisyenlere çok ihtiyacımız var. Çünkü çevresini aydınlatan kadınlar ülkemizi daha iyi yerlere taşıyacak.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
10.07.2019
10:55

Nigar hanımın icraatlarını ilgiyle takip ediyorum. kendisini tebrik ediyorum. yeminle düzce milletvekillerinden daha çok düzceye katkı sağlıyor. Düzcenin kendisine sahip çıkması lazım böyle insanlar kolay bulunmuyor.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%54,74
MOTORCU


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.