“Sanat Yönetimi ve Küratörlük” Başlıklı Panel Düzenlendi

“Sanat Yönetimi ve Küratörlük” Başlıklı Panel Düzenlendi

“Sanat Yönetimi ve Küratörlük” Başlıklı Panel Düzenlendi

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin 3.sünü düzenlediği Temel Sanat Bilimleri Bölümü Paneli, Mehmet Akif Ersoy eğitim Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Sanat tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Özgür’ün yaptığı panelde; Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Marcus Graf ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim elemanı Öğr. Gör. Derya Yücel bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Derya Yücel yaptığı sunumunda; Küratörlük mesleğinin dünya genelinde 250 yıl önce başladığını ifade ederek, Türkiye’de ise, sanat yönetimi programlarının 90’lı yıllara dayandığını ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin girişimleri ile başladığınıı söyledi. Küratörlük deyiminin müzecilik alanından çıkma bir terim olduğunu açıklayan Öğr. Gör. yücel, “Küratörlük mesleğinin geçmişi 250 yıl öncesine kadar dayanıyor. Müzecilik alanından çıkma bir terim. Müze kurumu içinde belirli bir koleksiyona hakim olan bu terimin, toplanması biriktirilmesi araştırılması geliştirilmesi restorasyonu  gibi kapsamlı bir çalışma gerektiren 250 yıllık bir tarihe sahip meslek çeşidi olduğunu söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.

 

1970 yılında ise bağımsız küratörlük diye bir alan açıldığını katılımcılarla paylaşan misafir konuşmacı, kurumlardan bağımsız alternatif bir avangart sanat oluştuğunu, Türkiye’de ise 90’lı yıllarda başlamasına rağmen terimin 80’li yıllarda duyulmaya başladığını ifade etti.

 

 

Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Marcus Graf ise gerçekleştirdiği sunumunda; sanat yönetmenliği yapan bir kişi olarak, günümüzde sanat yöneticilerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Avrupa’da 300 yıllık bir müze tarih olduğunu, ticari amaçlı oluşan sanat galerilerinin ise 150 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Marcus Graf, Türkiye’de ilk müzenin 1930 yılında, ilk galerinin ise, 1950 yılında kurulduğunu ifade etti. Müze ve galeri sayısında hatır sayılır artışın 2004 yılından sonra yaşandığını katılımcılarla paylaşan misafir konuşmacı, artış gösteren bu sektöre, sanat yöneticisi olarak adlandırılan küratörlere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

 

Panel sonunda yaptıkları başarılı çalışmalar ve sunumları için misafir konuşmacılara Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı E. Prof. Dr. Yıldız Doyran teşekkür belgesi takdim etti.

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.