Çalışanların Kıdem Tazminatı Tehlikede!

Çalışanların Kıdem Tazminatı Tehlikede!

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son gelişmeler sürekli takip ediliyor. Haklarını henüz alamayan EYT'lilerin bir de kıdem tazminatları tehlikeye girdi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği (EYT) Düzce Şube Başkanı Mehmet Ali Çelik, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) emeklilik haklarının verilmesi için mücadele ederken, kıdem tazminatını alamayacakları Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde düzenleme yapılmasını bekliyorlar.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği (EYT) Düzce Şube Başkanı Mehmet Ali Çelik, görüşülmekte olan sistemle ilgili işçilerin kaygılarını dile getirdiği konuşmasında şunları söyledi:

“Geçen hafta Sakarya’da bir çıkartma yaptık. AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Gelecek Partilerine bir ziyaret gerçekleştirdik. Gündem her zamanki gibi EYT’nin konusu olan staj, sağlık sigortası ve bize uygulanan kanunsuzluklar oldu. Oradaki en büyük gündemimiz son günlerde özellikle çok sıkça gündeme gelen tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında çıkarılmak istenen, işverenin, çalışanın ve esnafın birikimlerini bir fona devretmek adı altında bir çalışma var. Biz bu fonla ilgili yapılan yanlış hakkında arkadaşlara bilgilendirmede bulunduk ve çekincelerimizi anlattık. Bu konuyla ilgili ciddi bir çalışma yapıyoruz.

"Kıdem tazminatı işçinin olmazsa olmazıdır"

Kıdem tazminatının işçi ile iş veren arasındali yazılı bir sözleşme olduğunu vurgulayan Çelik, şnuları söyledi:

Kıdem tazminatı işçinin olmazsa olmazıdır. İşçinin ve aynı zamanda çoluk çocuğunun geleceğidir. Kıdem tazminatı işçiyle işveren arasındaki hukukun arasında anlaşmayı ortaya koyan yazılı bir sözleşmedir. O sözleşme üzerinde 60 yıldır süregelen bu kıdem tazminatı meselesinin bir anda gündeme getirilmesini vatandaşlar anlayamadı. Lakin biz yaklaşık 1,5 yıl önce Düzce TV’de yaptığımız bir programda bu konuyla alakalı Sayın Berat Albayrak’ın o günlerde yapmış olduğu yapısal dönüşüm reformu adı altında çıkarmakta olduğu bir finansal dönüşümü anlatırken orada iki maddeyi ele almıştık. Vatandaşlarımızın kazançlarına göre kesinti oranlarının belirleneceği zorunlu bir emeklilik sisteminin yeniden ele alacağız ve bu sistemle birlikte kıdem tazminatı reformunu da hayata geçireceğiz denilmişti.”

“Piyasaya belirli bir kaynak aktarmaya çalışılıyor”

Çalışanların kazançlarından yeni bir fon oluşturulmak istendiğinin altını çizen Çelik, şöyle konuştu:

“Burada yapısal dönüşüm reformu adı altında piyasaya belirli bir kaynak aktarmak için aslında ana kaynak olarak işçinin, işverenin çalışanın, memurun, esnafın cebinden alınıp bir kaynak oluşturmak. Maalesef AK Parti bugüne kadar yapılan hatalar dizininin geldiği noktada yeni bir hata düzenin içerisine girmektedir demiştik. Bakanlık şu anda bu konuyla ilgili hazırlıklarını yapıyor. Cumhurbaşkanımızın meşhur bir sözü vardır, “Bir gece ansızın.” Bir gece ansızın bu yasa çıkabilir ve meclisten geçebilir.

Biz bu konuda 20 yıldır çalışma yürütüyoruz. Çalışan kardeşlerimizin çok iyi bilmesi lazım. Bu yasa çıkarsa bir 20 yıl daha bağırmak zorunda kalacaksınız. Gelin hep beraber bu yasadaki sıkıntıların giderilmesi için bir araya gelelim. Buna karşı gerekli uyarılarımızı yapalım.”

“Referandum yoluyla halka soralım”

Çıkarılacak olan yasayla ilgili referandum yapılarak vatandaşın görüşünün alınması gerektiğini dile getiren Çelik, son olarak şunları söyledi:

“Ülkemiz yaklaşık 3,5 aydır Korona Virüsle mücadele süreci yaşıyor. Esnafın iş yeri kapatılmış, fabrikalarda kısa çalışma ödeneği adı altında devlet düzenlemeler yapmaya çalışıyor, birçok firmada işten çıkarma yasaklandı ve bugün itibariyle de maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. Bu kadar sıkıntıların yaşandığı bir dönemde bir yandan hastaneler açılırken ne oldu da bugün kıdem tazminatı ve bireysel emeklilik adı altında olan bir sistemi farklı bir kılıf içerisinde insanlara sunma noktasına geldiniz. Yaklaşık 17 gündür Türkiye’nin 2 büyük sendikasıyla görüşmeler devam ediyor. Ancak 35 milyon çalışan adına değil de 5 milyon çalışan adına görüşmeler devam ettiriliyor. Madem işçinin, esnafın, çalışanların hakkında bir karar alacaksınız varın bunu halka soralım. Bu yasanın çıkmasını referandum yoluyla halka soralım. Bu yasa geleceğe dair birçok şeyi belirleyecek.”


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
24.06.2020
09:37

Bu yasa çıkarsa akp'nin sonu gelir

Katılıyorum   Katılmıyorum
%56,92
Cengiz koç
23.06.2020
22:47

Insallah çıkar patrona kalacağına devlete kalsın

Katılıyorum   Katılmıyorum
%59,55
Serkan altin
23.06.2020
16:38

Kamu çalışanlarıda size destek veriyor.....Ama bir gece ansızın yasa çıkar....işçiye yazık olur ...mezarda bile parasının tamamını alamaz...memurlarada yakında uygularlar ...günü dolan arkadaşlar emekli olura iyi olur....ama biz yinede duvara kanlı kafamızla kafa atacağız ...

Katılıyorum   Katılmıyorum
%58,30
Duyarlı
23.06.2020
10:21

Çok güzel bir yazı. Evet haklarımız bir kez daha neşter altında.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%54,27
Erdoğan Ataman
23.06.2020
10:03

Terbiyesiz kaç sefer alamayanlar için konuştunuz. Şimdiye kadar işçilerin %10u alırken neden komuşmuyordunuz. İşverenlere destek verdiğiniz içinmi. Şimdi ise, şimdi alamasan bile günün birinde alacaksın ve hiçbir kuruş işverene kalmayacak bundan rahatsızsınız

Katılıyorum   Katılmıyorum
%52,47
İşçi


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.