Sosyal Güvenlik Haftası Kutlanıyor

`Yaşamın her alanında vatandaşın yanındayız

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Necmi Köroğlu, Kurum olarak yaşamın her alanında vatandaşın yanında olduklarını dile getirdi.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Necmi Köroğlu, halihazırda uygulanmaya devam edilen 18 teşvik ve destek programı bulunduğunu söyledi. Kurum olarak yaşamın her alanında vatandaşın yanında olduklarını dile getiren Köroğlu, sosyal güvenlik bilincini arttırmaya yönelik faaliyetlerine de hız kesmeden devam edeceklerinin altını çizdi. 

13-19 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında basın mensupları ile bir araya gelen Köroğlu, halihazırda uygulanmaya devam eden 18 adet teşvik ve destek olduğunu hatırlattı.  Kurumun 5502 sayılı kuruluş Kanunun 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilmesi nedeniyle her yıl bu günü kapsayan haftanın “Sosyal Güvenlik Haftası” olarak kutlandığını dile getiren Köroğlu “Haftada Kurum teşkilatı olarak Kurum içinde ve dışında paydaşlarımızın da katılımı sağlanarak, Kamuoyunda Sigortalı İstihdamı Teşvik edecek, Sosyal Güvenlik bilincini artırmaya yönelik bilgilendirici ve tanıtıcı faaliyetler yapılacaktır” dedi.   Köroğlu halihazırda uygulanmaya devam eden 18 adet teşvik ve destek uygulamaları ile ilgili de şu bilgileri verdi:

 

Üç Aylık Ücret Desteği :

Sigortalının,  2018’de en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısına ilave  olarak Şubat, Mart ve Nisandaki işe alımlarda 3 ay boyunca ücret, prim ve verginin tamamı devletten.

İlave İstihdam Teşviği :

Sigortalının bir önceki takvim yılındaki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak 1/1/2018 ile  31/12/2020  tarihleri arasında istihdam edilen ilave her bir sigortalı için 12 ay, 18-25 yaş arası erkek, 18 yaşından büyük kadın veya İŞKUR’a kayıtlı engelli olması durumunda 18 ay Sigorta prim ve verginin tamamını devlet karşılıyor

 

Asgari Ücret Desteği:

500 ve üzeri sayıda çalışanı olan işyerleri için çalışan başına aylık 101 TL, 500’den az çalışanı olanlar için çalışan başına  aylık  150 TL, 12 ay asgari ücret desteği  sağlanmaktadır.

 

Kadın, Genç ve Mesleki yeterlilik belgesi olanların teşviki :

Sigortalının, son 6 ayın ortalama sigortalı çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilmesi halinde Teşvik, Kişinin durumuna göre 6 aydan 54 aya kadar değişmektedir. Yani,18 Yaşından Büyük kadınlar ile 18-29 Yaş arası Erkekler 12-54 ay, 29 yaşından büyük erkekler 12-30 ay arası, 31.12.2020 tarihine kadar İşveren paylarına (%20,5) Teşvikten faydalanmaktadır. 81 İlimizde Sigorta Primlerinin İşveren payından %5 lik İndirim yapılmaktadır.

Ayrıca; Düzce’mizde ve 51 il ve 2 ilçede İşveren payının %5 lik oranına ek olarak %6 yani toplamda %11 indirim yapılmaktadır. Genç girişimcilerde, kazanç istisnasından faydalanan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan, 1/6/2018 tarihinden itibaren ilk defa 4/b Bağ-Kur  sigortalısı sayılan gerçek kişilerin primleri, 1 yıl süreyle devlet karşılamaktadır. 4/b Bağ- Kur kapsamındaki sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin, prime esas kazanç üzerinden beş puanlık kısmına isabet eden tutarı devlet karşılamaktadır. Tüm Bu teşviklerden faydalanabilmek için gereken Şartlar ise: İş alınacak kişilerin, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması, İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla sigortalılıklarının bulunmaması, Prim belgelerinin yasal süresi içinde verilmesi,  Primlerin yasal sürede ödenmesi,  SGK’ya vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,  Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması/sahte sigortalı bildiriminde bulunulmaması gerekmektedir. Kayıtdışı Çalışma, Çalıştırma. Vatandaşlarımız, Çalışıyor fakat Çalışma gün sayısı ve Kazandığı Ücret SGK ya eksik bildiriliyor yada hiç bildirilmiyorsa, SGK İl Müdürlüklerimize, Sosyal Güvenlik Merkezlerimize Başvurarak veya Alo 170 hattı ve Sosyal Medya hesaplarımızdan kolayca bilgi alıp şikayetini iletebilirler. Çalışanlarımıza Kayıtdışı Çalışma, Çalıştırma geleceğinizi riske atma, Yarınlarına kayıtsız kalma diyoruz. SGK E- Devlette 1. Sırada : E Devlet üzerinden Vatandaşa hizmet sunumu noktasında %29,4’lük tıklanma oranıyla SGK ilk sırada. E-Devlet kapısında hâlihazırda 116 adet aktif uygulama ile hizmet vermekteyiz. Testi devam eden 7 adet uygulamamızı da en kısa sürede erişme açacağız. Bunlardan  Sigorta Uygulamaları, Emeklilik uygulamaları, Diğer Hizmetler, Sağlık Uygulamaları, Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler, Kimlik Doğrulama Hizmetleri ve İşveren Uygulamaları gibi hizmetler sunulmaktadır. Dolayısıyla Vatandaşlarımız ve İşverenlerimiz Kuruma gelmeden birçok işlemini E-Devlet üzerinden yapabilmektedir.

Ayrıca; Kurumumuza 2 aydan fazla prim borcu olup, sağlık hizmeti alamayan, 4/b Bağ-Kur sigortalılarımız ile primlerini kendi Ödeyen GSS’li vatandaşlarımız, borçlarına bakılmaksızın 31/12/2019 tarihine kadar; Sağlık Bakanlığı  ve bağlı Kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile Devlet üniversitelerinin Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde (Üniversite Hastaneleri) sunulan hizmetlerden yararlanabileceklerdir. dedi.
 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.