TBB 12 Baronun Talebini Reddetti

TBB 12 Baronun Talebini Reddetti

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu, 12 baro yönetim kurulunun, 10'u seçimli, ikisi seçimsiz olağanüstü genel kurul taleplerini hukuka aykırı bularak oy çokluğuyla reddetti. Konuyla ilgili Düzce Barosu’ndan yazılı açıklama yapıldı.

TBB Yönetim Kurulu, 12 baronun olağanüstü genel kurul taleplerini reddetti.

TBB Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, baro yönetim kurullarının Türkiye Barolar Birliğini olağanüstü genel kurula davet etmelerine ilişkin şekli şartın, en az 10 baronun yönetim kurulunun bu yönde karar alması olduğu belirtildi. 12 baro yönetim kurulunun, TBB Yönetim Kurulu'ndan, TBB'nin olağanüstü genel kurula çağrılmasını talep ettikleri ifade edilen açıklamada, taleplerin ikisinin seçimsiz, 10’unun ise seçimli olağanüstü genel kurul yapılması yönünde olduğu bildirildi.

 

“BAROLAR İLE TBB AYRI TÜZEL KİŞİLİKLERDİR”

TBB Başkanı ve yönetiminin, Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkili makam ve mercileriyle kurduğu etkili diyaloglarla vatandaş ile meslektaşlarına çok önemli kazançlar sağlayan Yargı Reformu’nun şekillenmesinde son derece etkili olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Olağanüstü genel kurul talep eden baro yönetim kurullarının TBB Başkanının söylemlerine ilişkin gerekçeleri, her birey gibi Anayasa’daki düşüncesini açıklama özgürlüğünden yararlanan TBB Başkanının bu özgürlüğünü yok sayar niteliktedir. Unutulmamalıdır ki barolar ile TBB ayrı tüzel kişiliklerdir. Ancak üzülerek izliyoruz ki olağanüstü genel kurul talep eden baro yönetimleri, TBB’ye kendi siyasi ideolojilerini dayatma ya da kabul ettirme yetkisini kendilerinde görebilmektedirler. Bunun kanuni bir dayanağı yoktur.”

“Reddedilmesi Açıkça Yasaya Aykırıdır”

Konuyla ilgili Düzce Barosu Başkanı Azade Ay’dan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“TBB Yönetim Kurulu,Genel Kurulun Olağanüstü Toplantıya çağrılmasını talep eden 12 Baronun talebini 08.11.2019 tarihinde almış olduğu karar ile oy çokluğu ile ret etmiştir.
Bilindiği üzere Avukatlık Kanunun 115.md.2. Fıkrasında “ Birlik Yönetim Kurulu ,gerekli gördüğü hallerde veya en az on Baronun Yönetim Kurulunun yazı ile isterse,Genel Kurulu Olağanüstü toplantıya çağırır” hükmünü içermektedir.
Bu madde içeriğinden de anlaşılacağı üzere Genel Kurulu Olağanüstü Toplantıya çağırmanın 12 Baronun Yönetim Kurulu yazısı ile istenmiş olması karşısında TBB Yönetim Kurulunun bu hususta herhangi bir takdir hakkı bulunmadığı açıktır.
Avukatlık Kanunu’nda tanınan bu yetkiye dayanarak yapılan Olağanüstü Genel Kurul Çağrı talebinin reddedilmesinin açıkça yasaya aykırılık teşkil ettiğini bildirir, kamuoyu ile paylaşırız.”

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.