Sel felaketi göz göre göre geldi

Sel felaketi göz göre göre geldi

Düzce’de 18 Temmuz tarihinde yaşanan 4’ü çocuk 7 canın gitmesine, onlarca evin, yüzlerce hayvanın telef olmasına neden olan sel felaketinin sorumsuz müteahhitlerin dere yataklarını bilinçsizce molozlarla doldurmasından kaynaklandığı iddia edildi. 


Düzce’de 18 Temmuz tarihinde yaşanan sel felaketinin izleri silinmeye çalışılırken sel felaketine neden olan en önemli unsurlardan birisi de dereleri molozlarla dolduran ve şu anda hiçbir sorumluluk kabul etmeyen müteahhitlerden kaynaklandığı iddia edildi. 


Dere yataklarının sorumsuz müteahhitlerin doldurduğu hafriyatlar nedeniyle derelerde oluşan setler ve havuzlar suyla dolunca aniden boşalma sonrası yüksek basınçlarda sular evleri, hayvanları ve insanları canından etti. Bununla birlikte daha önce bültenlerimizde yer verdiğimiz “Dere yataklarının hafriyat molozlarıyla doldurulması felaketi göz  göre göre mi getirdi?” sorusunu akıllara getirdi.

 

OLUŞAN GÖLÜN ANİ BOŞALMASI SONUCU


Bilindiği gibi Trabzon’un Araklı ilçesi Çamlıktepe mahallesinde Düzce’de yaşanan sel felaketinden sadece 1 ay önce yani 18 Haziran 2019 günü meydana gelen 8 kişinin öldüğü, 2 kişinin kaybolduğu sel felaketi ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) akademisyenlerinin bölgede yaptığı arazi çalışmaları tamamlanarak rapor haline getirildi. Hazırlanan raporda selin nedeni olarak “Çamlıktepe Deresi’nin heyelanla akan malzeme ile dolması ve oluşan gölün ani olarak boşalması" gösterildi. 
KTÜ’nün raporu ile birlikte Düzce Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda da benzer açıklamaların yer alması, doğa, toprak ve bitki örtüsü dengesinin bozulmasının gündeme gelmesi Trabzon’da yaşanan felaketle Düzce’de yaşanan felaketin ana kaynağının aslında her iki bölgede çalışma yapan müteahhit firmalar olduğu gerçeğini ortaya çıkarmış oldu. 
Akçakoca'ya bağlı Koçullu köyüne  içme suyu arıtma tesisi  yapan müteahhit firma, Sarıyayla barajından gelen Sarma deresine 2 yıl önce  tonlarca ağırlıktaki hafriyat malzemesi döktü. Hafriyat malzemesinin dereleri doldurması ile artık su yükünü çekemeyen derelerin taşmasıyla 18 Temmuz sabahı bölgede olanlar oldu.

 

DERELER TAŞ VE MOLOZLARLA DOLDURULUYOR SONUÇ FACİA


Aynı olay Cumayeri Harmankaya mevkiindeki taş ve moloz dökümünde, Esmahanım ve Uğurlu köyü afetinde de ortaya çıktı. Gelişi güzel moloz dökümleri bölgede felaketin yaşanmasına neden oldu. Sel sonrası suların çekilmesi ile ortaya çıkan görüntüde molozların bölgeye plansız ve gelişi güzel döküldüğünün ispatı oldu. 


Devlet yetkililerinin her selden sonra dere yataklarında yapılaşmaya izin verilmeyecek açıklamasına karşın, sorumsuzca dere yataklarını taş ve molozlarla doldurulmasına karşı ne gibi caydırıcı önlemler alacağı ise merak konusu oldu. 


Düzensiz yapılaşma, kesilen ormanların yanı sıra bilinçsiz ve sorumsuzca doldurulan dere yataklarının suları taşıyamaması, suların yükselmesi Akçakoca’da Melen Havzasında 18 aracın sulara kapılarak denize onlarca aracın ise sahile sürüklenmesine neden oldu.


Bu iddialar karşısında yetkililerin sorumlulukları ne olacak?
Dere yataklarına molozların ve hafriyat atıklarının boşaltılmasına, müteahhitlerin daha fazla para kazanmasına karşın çevre katliamına göz yuman, derelerin doldurulmasına sesini çıkartmayan, derelerde hafriyat ve molozlar nedeniyle havuzlar oluşmasına duyarsız kalan yetkililerin bundan sonra felaketler yaşanmaması için ne gibi önlemler alacakları ise merak ediliyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.