Türk Kadının yardım eli sınır tanımıyor

İbretlik hayat hikayesinden Avrupa’yı hayran bırakan yardım kuruluşuna dönüşen ibretlik hayat hikayesinde bir durakta Kaynaşlı oldu. Uzun Yıllardır Avrupa’da yaşayan Hanife Ada, yaşadığı ibretlik hayat hikayesinin ardından 3 kişiyle başladıkları Yetiş Bacım Yardım Derneği ile dünya kadınlarının ve engellilerin umudu oluyor.

Önce eşiyle birlikte trafik kazası geçirerek hafıza kaybına uğrayan ve yıllar sonra da eşinden gördüğü şiddet sonası hastanelik olan 2 yıl tedavi gören Hanife Ada, yaşadıklarından çıkarttığı ders ile Avusturyalı iki kadın ile birlikte Yetiş Bacım, yardım derneğini kurdu. Ardından avrupada eşinden şiddet gören ve yapayalnız kalan kadınları kurtararak onların hayata tutunmasına yardımcı olan Hanife Ada, dernek adına yaptığı çalışmalarla Avusturyalıları ve Avrupalıları kendisine hayran bırakıyor. Avrupa’da kimsesiz kalmış çeşitli ülke kadınlarına uzanan elden, engelliler için arabalara kadar, Afr4ika’da su kuyularından imam hatip okullarına kadar bir çok alanda insanlara yardıma kendisini adayan Hanife Ada, Yetiş Bacım Derneğini ve çalışmalarını anlattı. Hanfe ada; “Türkiye’ye yılardır engelliler için akülü araç, manuel araçlar, insanların ihtiyacı olan 2. el eşyalar getiriyoruz. Orada topladığımız eşyaları gönüllü yardımcılarımız, tırcılarımıza veriyoruz. Türkiye ye getiriyorlar. Onlara yürekten teşekkür ederim. Ben 3 yıl engelliydim. Engelli araç kullandım. 25 Sene önce eşimle birlikte büyük bir kaza geçirdik. O zamanlar ekonomik olarak durumumuz iyiydi ama ben kendim bir şeyler yapmak istiyordum. Yapmak istidiğim bu çalışmalar, çocuklar için, kadınlar için, engelliler içindi” dedi.

 

“Bit pazarı ile yardım paraları topladık”

Hanife Ada, yardımların finansın ı nasıl topladıklarını da nallttı. Avusturya’ya 2. el eşyaların satıldığı bit pazarları kurduklarını anlatan Hanife Ada; “2. El eşyaların satıldığı bit pazarı düzenleyip arkadaşlarımızla birlikte yardımlara başladık. Yola Avusturyalı arkadaşlarımızla birlikte 3 kişi olarak çıktık. Sonra hareketimiz kulaktan kulağa yayılarak büyüdü. Şiddet gördüğüm için bir ayrılık yaşadım. Bu arada 2 yılım hastanede geçti. Kendime geldikten sonra okumayı yazmayı yeniden öğrendim. Çocuklarıma örnek olmak için babayı kaybettiler anneyi de kaybetmesinler diye. Sürekli önüme baktım. Avusturya hükümeti beni evimden aldı hastaneye götürdü. 2 yılım hep hastanede geçti. Bunların tamamını eski eşim yaptı. Sonrasında ise benim gibi olan sessiz çığlıklar atan ve sesini kimselere duyuramayan kadınlara ulaşmaya başladım. Sonrasında o yardım alan bayanlar başka bayanlara söylediler. Bu defa bayanlar bana ulaşmaya başladılar. Benim hayatımdaki tatsız durum sonrasında çıktığım yolda 428 bayana umut oldum” dedi.

 

”Avrupa’da en çok şiddeti Türk kadınlar görüyor”

Türkiye’den akraba evliliği diye 14-15 yaşında Avrupa’ya evlendirilip sonra aileleri tarafından unutulan kadınların en çok yardıma ihtiyaç duyan kesim olduğunun altını çizen Hanife Ada; “14 -15 yaşındaki kız çocuklarını Avrupa’da yaşayan akrabalarına gelin olarak veriyorlar. Ayrıca uyuşturucu bağımlısı olan ve Avrupa’da yaşayan gençleri kurtarmak için Türkiye’den kız alıp evlendiyorlar. Bu defa burada küçük yaşta giden kızların orada kimsesi olmuyor. Şiddet gören çok kadına ulaştık. O kadınları alıp sığınma evlerine yerleştirdik. Bazılarını da evlerimizde saklayıp, uçak biletini alıp Türkiye ye gönderdiklerimiz oldu. O kadınlarımızı ailelerine kavuşturduğumuz için dualar alıyoruz. Şiddete maruz kalan ve yardım ettiğimiz kadınlar arasında Türk, Sırp, Bosnalı, Rus, Makedonyalı kadınlar var. Beni en çok üzen ise Türklerin çok olması. Önceleri sadece Avusturya’daki kadınlara ve engellilere yardımcı olmaya çalıştım” dedi.

 

 

“Afrika’da su kuyuları açıp, okulların tefrişatını yapıyoruz”

Yetiş Bacım Derneği Genel Başkanı Hanife Ada; “Babam rahmetli olmadan önce  Afrikaya yardımcı olmayı çok istiyordu. Vefat ettikten sonra bende babamın vasiyetini yerine getirmek için topladığımız yardımlarla Afrika’ya yardım götürmeye başladım. Orada babam için su kuyuları açtım. Ben ilk defa kızlarımla birlikte gitmiştim. Sonrasında dernek için büyük bir olay oldu ve dernek adına oraya yardımlar götürmeye başladık. Babamın adına cami avlusunun duvarını ördük. Okulların içine sandalye masa gibi eğitim malzemeleri koyduk. Ancak Afrika’ya yardım yaparken ülkemizi de unutmadık. Yıllardır Türkiye’ye malzeme tırlarını sürekli yolluyoruz. Tır şoförlerimizden Allah razı olsun. Hiçbir ücret talep etmeden sürekli olarak yardımlarımızı Türkiye’ye getiriyorlar” dedi.

 

Bir akülü arabada Kaynaşlı’ya

Düzce’yi de yardımlarda unutmayan Hanife Ada, Kaynaşlı’da 12 yaşında engelli bir çocuğa akülü araba hediye ettiklerini dile getird. Hanife Ada; “Türkiye’ye 2. el ve yeni giyim eşyaları, engelli araçları gönderiyoruz. Türkiye’ye bu defa da Kaynaşlı2da bulunan 12 yaşında bir engelli kardeşimiz için akülü engelli aracı getirdik. Yardımda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu

 

Derneğe ulaşmak için

Hanife Ada, dernekten yardım almak ya da derneğe yardım yapmak isteyenler için ise; “Yardım almak yada yardım etmek isteyenler için web sayfamız, sosyal medya hesaplarımız var. Ayrıca telefonum 24 saat açıktır. Bana ulaşabilirler. Yurtdışından arayacaklar için lütfen Whatsapp’tan yazın ben sizlere mutlaka dönerim. Telefon numaram Avusturya kodu 0043 69917781768. bu numaradan bana mutlaka ulaşabilirler. Bana ayrıca Türkiye’den anne ve babalarda kızlarından haber alamıyorlarsa ulaşabilirler. İnternet sitemiz ise www.yetisbacim.com. Buradan ya da sosyal medya hesaplarımızdan bizimle iritbata geçebilirler” diye konuştu. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.