Hem sağlığına kavuştu hem de hareketsizliği bitti

Düzce’de engelli olarak hayatını devam etmeye çalışan Çetin Karaca isimli engelli vatandaş, hareketsiz kalınca akülü arabasına yaptığı tasarımla kollarını hareket ettirebileceği bir araba yaptı. Hem hareketsizlik nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunlarından kurtuldu hem de hareketsizliğine son verdi.

Çetin Karaca, engelli olarak doğdu ve hayatında tekerlekli sandalye ile devam ediyor. Engelli olması nedeniyle önceleri tekerlekli sandalyesini engelli bacaklarının yerine koyan Karaca, daha sonra akülü arabaların yaygınlaşması ile birlikte engelli arabasını akülüye çevirdi. Ancak akülü araba ile tamamen hareketsiz kalan Çetin Karaca, hareketsizliğe bağlı olarak birçok rahatsızlığı baş gösterdi. B rahatsızlıkların önüne geçebilmek için ise kendi bir araç tasarladı. Bisikletlerin pedal mekanizması ile akülü sandalyesinin oturma kısmını birleştiren Çetin Karaca, ortaya çıkan tekerlekli sandalyesi ile gitmek istediği yerlere kol gücü ile gitmeye başladı. Hem hareketsizliğe bağlı olarak yakalandığı hastalıklarından kurtulan Çetin Karaca, hem de kollarını hareket ettirerek, ulaşmak istediği yerlere gidebiliyor. Diğer taraftan bisikletlerin vites sisteminin olduğu dişlileri de mekanizmaya yerleştiren Karaca, yolun durumuna göre vites artırıp eksilterek, yoluna zorlanmadan devam edebiliyor.

Kendi tasarladığı tekerlekli sandalyesi ile ilgili bilgiler veren Çetin Karaca; “Ben doğuştan engelliyim. İlk zamanlar normal tekerlekli, sandalyem vardı. Ancak daha sonra bu sandalyenin yerini akülü sandalye aldı. Akülü sandalye ile birlikte hareket etmemeye başladım. Hareketsizliğe bağlı olarak bir çok rahatsızlığa yakalandım. Bu rahatsızlıklardan kurtulmak için bu sandalyeyi tasarladım. Sağolsun bir ustada yardımcı oldu ve bu hale getirdik. Bu sandalye sayesinde sağlıma kavuştu8m. Artık eskisi kadar hasta olmuyorum” dedi.     


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.