Olan Yine Vatandaşa Oldu

Olan Yine Vatandaşa Oldu

Korona Virüs nedeniyle ülke genelinde salgının etkilerini azaltmak için önlemler alınırken, semt pazarlarında ise virüsün etkisi fiyatlarda kendini göstermeye başladı. Vatandaşların evlerinde gıda stoklamaya başlamasıyla birlikte, durumu fırsata çeviren toptancılar ise fiyatları arttırdı. Olan tüketiciye oldu…

Korona Virüs kitlelere hızla yayılmaya devam ederken, insanlar korku halinde olası bir durumda kendilerini izole edebilmek için çeşitli ihtiyaçlarını marketlerden evlerine depolamaya başladı.

Durumu fırsata çeviren patates soğan toptancıları ise fiyatları yükseltti, olan tüketiciye oldu.

Stokçular market raflarında makarna, bulgur, mercimek, pirinç ve temizlik maddelerini evlerine depoladı, ihtiyacından çok fazla ürün satın aldı, ihtiyacı kadar almaya özen gösterenlere alacak bir şey bırakmadı. Bunları takip eden fırsatçılar, tüketicinin en çok ilgi gösterdiği ürünlerde fiyatları katladı.

Bazı patates ve soğan toptancıları, üç hafta önce toptan fiyatı 1 lira olan ürünlerin fiyatını önce 2 liraya yükseltti. Bu hafta ise 2,5 liraya kadar yükseltti. Toptan fiyatı artan bu ürünlerin pazaryerlerindeki fiyatları ise 4,5-5 liraya kadar yükseldi.

“Evde kalıyoruz ama son parayı da pazarda harcadık” diyen müşteri, “Tam 890 TL param gitti. Soğan patates olmuş 5-6 lira. Halimiz harap. Evde kalıyoruz ama çalışmayınca ne olacak? Son parayı da harcadık bakalım 1 hafta ne yiyip ne içeceğiz” ifadelerinde bulundu.  

“Vatandaşlar yüzünden toptancılara fırsat doğdu”

Vatandaşların bilinçsizliği ile stok yapmaları ve bu nedenle ellerinde ürün bulunan toptancıların ise durumu fırsata çevirdiğini belirten pazarcı esnafı şöyle konuştu:

“1 kilo alan aldı 10 kilo 20 kilo. Bazı vatandaşlar stok yapıyor sanki ölünce insan yiyecekmiş gibi. İnsan öldüğü zaman bir şey yiyemez ki. Günlük ihtiyacın kadar al şişirme piyasayı. Saçma bir şey yani bu durum. Artık bilinçsizlikten mi diyelim, yoksa neden dersen de yani. Geçen hafta mal yetiştiremedik, bu hafta da pazarda kimse yok. Aldıkları patates soğanlar zaten çürüyecek. Hava sıcak çünkü.  Zaten mevsimi son ürünü yenisi çıkmak üzere. Bir korku bir telaş var insanlarda. Bu durum böyle devam ederse fiyatlar artar. İhracat olmamasına rağmen bunların artması tamamen insanların insiyatifine kalmış. Çünkü yeteri kadar mal var. Birden yığılma olunca adamın eli boşaldı. Bu sefer adamda dedi ki 3 liraysa 4 lira olacak. Fırsat doğdu yani.”

“Fiyatlar arttı olan tüketiciye oldu”

Esnaf Batuhan Yangaz ise 1 hafta içerisinde patates fiyatlarının ikiye katlandığını belirterek şunları söyledi:

“Patates soğan geçen haftaya göre yaklaşık 2,5 liraya sattığımız malları bu hafta 5 liraya satıyoruz. Korona Virüs’ten dolayı gıda sektöründeki mallara talep çoğaldı bu yüzden fiyatlar arttı. Şu anda yeterince mal var. Elinde malı olan insanlarda haliyle bu durumu fırsat haline çevirdi ve bu durumu tüketiciye yansıttı.”

Haber: H. DURNA

Kamera: S. AKYOL


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.