Uzm Dr Yasemin Bakkal Temi Uyardı;

Uzm Dr Yasemin Bakkal Temi Uyardı;

Kadınların bronzlaşmak için girdikleri solaryumlar cilt kanseri için risk taşıyor. Atatürk Devlet Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Yasemin Bakkal Temi, kanser’e yakalanmamak için önerilerde bulundu. Dr. Bakkal Temi özellikle dondurulmuş gıdalardan uzak durmak gerektiğini belirterek Güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde güneşlenmekten ve kadınların bronzlaşmak için gittikleri solaryumlardan uzak durmaları gerektiğini söyledi.

Resmi rakamlara göre son yılların en önemli hastalıklarının başında kanser geliyor. Devlet, kansere karşı başta sigara olmak üzere çeşitli önlemler alıyor. Ama bu hastalık nedir? Kimler kansere yakalanır? Kanserden nasıl korunmak gerekir. Atatürk Devlet Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Yasemin Bakkal Temi’ye sorduk.  Dr. Yasemin Bakkal Temi kanseri tanımlayarak; “Kanser vücudumuzda normalde düzeninde işleyen hücrelerin bölünüp çoğalıp, vakti gelince ölüp tamamen ölümsüzleşen hücrelerin düzeninin bozulup tamamen ölümsüzleşen hücrelerin oluşturdukları dokuda çoğalarak dokuya ve vücudumuza zarar vermesinden oluşan bir hastalıktır. Bu tümörler kendisi kendine inhibe edemiyor, durduramıyor ve vücudunun çeşitli yerlerine yayılarak vücudumuzda çeşitli hastalık belirtilerine sebep oluyor kanserin özü  bu aslinda” diye konuştu.

 Son yılların en önemli hastalıklarından

Dr. Yasemin bakkal Temi; “Kanser hastalığının son yıllarda giderek artmakta. Bu da yaşam kalitemizi aslında çok düşüren bir döneme girdiğinizi gösteriyor. Çünkü şu anki koşullarda beslenmemiz, spor alışkanlığımız giderek azalması, obezitenin artması, sigara kullanımının artması, kansere yol açan etmenler en başında önüne gelen etmenlerden. Bu nedenden dolayıdır ki kanser sıklığı giderek artıyor. Dünya’da ve Türkiye'de paralel gidiyor. Tümör kanser türlerinde akciğer tümörü ön sıralarda yer alıyor. Ayrıca ilk sıralarda kadınlarda meme kanseri 1. Sırada, yine kalın bağırsak tümörü, mide ve prostat kanserlerini de sıklıkla görüyoruz” dedi.

 

Kansere ne neden olur?

Onkolori Uzmanı Dr. Yasemin Bakkal Temi, kanserin nedenlerini anlatarak; “Aslında kanserin çok fazla sebebi var onlardan bir tanesi genetik yatkınlık yani ailevi geçen genlerimizden kaynaklanan bozukluktan dolayı oluşabildiği gibi daha sonradan oluşan çevresel faktörler diyoruz uzun yıllar sigara içimi çok yüksek miktarda sigara kullanmak şartları bize daha az hareketi yönlendiriyor Bu da aslında kanser için belirli bir etmen yine daha az hareket obezite yönlendiriyor obezite birçok kanser türünde nedenlerini arasında yer alıyor Onun dışında sayabileceğimiz sağlıksız beslenmemiz sürekli hazır gıdalar tüketmemiz ve aşırı kalorili beslenmemiz şu anda ilk aklıma gelen nedenleri arasında yine cilt tümörleri için güneş ışınlarına korunmasiz çıkmamız cilt tümörlerinin oluşmasına sebep oluşturuyor” dedi.

 

KETEM taramaları ile erken tanı hayat kurtarıyor 

Uzm. Dr. Yasemin Bakkal Temi; “Aslında bu öksürüyorum kanser miyim acaba diye değil de öksürüyorum öksürmenin altında yatan bir sıkıntı var Bunun için kendime yakın doktoruma gitmeliyim diye düşünülmeli bir şikayeti oluştuğunda doktora başvurmalı hastalar aynı zamanda Biz kanserleri erken tanıyabilmek ve onları erken tanıyla tedavi edebilmek için çeşitli tarama programları da var hastalar kendine en yakın sağlık ocağına başvurabilir Ketem kanser araştırma merkezlerine gidebilirler burada yaşlarına uygun kanser tarama programı ile kontrol olabilirler. Tabii ki değil Ağrı bizim için aslında bir uyarı mekanizması vücudumuzun herhangi bir yerinde bir sıkıntı olduğunu gösteren bir şey ya da öksürük bir uyarı mekanizması akciğerlerimize Herhangi bir problem olduğunu gösteren bir şey hemen öksürüyorum diye kanser olduğunu düşünmek yerine Eğer öyle bir şikayeti varsa kişinin kendi en yakın aile hekimine kendine yakın gidebileceği doktoruna başvurmasını öneririz yine bizim hastalığımız da erken tanı çok önemli. Erken tanı ile artık kurtulma şansı elde edebiliriz. Hastalarımıza bundan dolayıdır ki bu tarama programlarına dahil olabilmeleri için kendilerinin aile hekimlerine ya da kanser Erken teşhis tarama ve eğitim merkezlerine başvurmalarını istiyoruz. Burada yaşlarına uygun şekilde taramaları uygulanır. Yurdumuzda şu anda en sık görülen tümörlerde tarama programları devam ediyor. Özellikle kadınlarda en sık gördüğümüz meme kanserine yönelik mamografi ile taramaları yapılmakta.  40 Yaşın üzerindeki bayanların tomografileri yaptırmalarını, Genel Cerrahi Uzmanlarına muayene olmalarını öneriyoruz. Yine kadınlarda çok sık rastladığımız Meme tümörleri, Rahim ağzı kanseri içinde taramalarımız mevcut. Bunlar içinde yine aile hekimlerine ve KETEM’e başvurabilirler. Orada da simir örnekleri alınarak taramaları yapılıyor. Hastalarımıza belirli bir yaşının üzerinde yine kanserle ilgili taramalarını yapılmak üzere özellikle erkek hastalarımızın Prostat kanserine yönelik aramaları için Üroloji doktorlarının başvurmalarını öneriyoruz. Kendini halsiz yorgun hisseden hastalarımıza yer kansızlık tespit edildi ise Yaşı da 50 yaşının üzerinde kolonoskopi, endoskopi ile tarama mide, bağırsak taramalarının yapılmasını öneriyoruz” dedi.

“Evde yapılan gıdaların yerini hiç bir şey tutmaz”

Dr. Yasemin Bakkal Temi, dondurulmuş gıdalar yerine evde kendi yaptığımız gıdaların tüketilmesinin kanseri önlmede bir etken olduğunu dile getirerek; “ Evde yapılmış kendimizin hazırladığı gıdalar her zaman daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Özellikle son zamanlarda yoğurdunuz evde yapalım işte sütünüzü kendimiz pişirip, yoğurdumuzu hazırlayalım, yemeklerimizi kendimiz yapalım, hazır gıdalardan biraz uzak kalalım istiyoruz. Halkımıza da bu yönde öneriyoruz” diye konuştu.

 

Güneş artık kanser ediyor

Uzman Doktor Yasemin Bakkal Temi, güneşlenmenin eskilerde kaldığını belirterek, güneşin en dük geldiği saatlerde koruyucusuz güneşe çıkılmaması gerektiğini söyledi. Onkoloji Uzmanı Dr. Yasemin bakkal Temi; “Yani aslında Bi nebze koruyucu ben güneş kremlerinin Güneş ışınlarına karşı vücudumuz derim ezik olduğuna inanıyorum aynı zamanda Hem onları kullanarak bir de güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşe maruz kalınmamalı artık güneşlenme trendinden Uzak kalınmalı diye düşünüyorum solaryumlar kullanılması inecek tümörleri için olabilir diye düşünüyorum o yüzden hastalara yer güneşe çıkacaklar sa hasta olmayanları da dahil saat dörtten sonra güneşte kalmaları ve kesinlikle güneş koruyucu kullanmalarını öneriyorum” dedi.

 

Paranızla kanser olmayın

Özellikle kadınların bronzlaşmak için kullandıkları solaryumlara dikkat çeken Dr. Yasemin Bakkal Temi, solaryumların güneşin zararlı ışınları olan UV ışınlarıyla bronzluk sağladığına vurgu yaparak, cilt kanseri için zemin hazırladığını ifade etti. Dr. Yasemin Bakkal Temi; “Uv Işınları cilt tümörleri için risk içeriyor. Solaryumda da bu ışınlarla bronzluk sağlanıyor. O yüzden ben tavsiye etmiyorum” dedi.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.