DAKE Ekibinden Önemli Uyarılar

DAKE Ekibinden Önemli Uyarılar

Elazığ’da meydana gelen deprem afetinde olayın ilk anlarında Düzce’den yola çıkarak deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına dahil olan Düzce Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gözütok ve DAKE Gönüllüsü Serdar Özgür Varışlı Düzce TV ekranlarında yayınlanan Mehmet İbrahimoğlu ile Gündem programının konuğu oldu.

Düzce TV ekranlarında yayınlanan Mehmet İbrahimoğlu ile Gündem Programının bu haftaki konukları geçtiğimiz günlerde meydana gelen Elazığ’daki deprem bölgesine giden DAKE ekibi yetkilileri oldu.

Düzce Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gözütok ve DAKE Gönüllüsü Serdar Özgür Varışlı Elazığ’daki depremde yaşadıklarını programda paylaşarak afet öncesinde alınması gereken tedbirler hususunda uyarılarda bulundu.

Ayrıca hiçbir kuruma bağlı olamayan Düzce Arama Kurtarma Derneği’nin çalışmaları ve nasıl maddi gelir elde ettiğini de izleyicilerle paylaşıldı. Gelirini Kurban Bayramında deri toplayarak ve bunun yanında derneğe gelen bağışlarla sağladıklarını ifade eden DAKE Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gözütok, derneğe bağışta bulunmak isteyen vatandaşlar için 0534 037 32 53 nolu dernek numarasını izleyicilerle paylaştı.

Ekip olarak nasıl çalıştıkları hakkında kısa bir bilgi veren DAKE Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gözütok şöyle konuştu:

“ Biz Türkiye Afet Müdahale Planı dahilinde kayıtlı gönüllü bir ekibiz. 55-60 kişiyiz yaklaşık. Sayımız artıyor ve biz profesyonel bir şekilde gitmeye çalışıyoruz. Aslında sayıyı çok kalabalık değil nitelikli kalabalık yapmak istiyoruz. Yani operasyon alanında işe hemen başlayabilecek, daha önce eğitim almış kişilere öncelikli davranıyoruz. Biz sivil toplum örgütüyüz, duyduğumuz her afete bilgi vererek çıkış yapabiliyoruz.”

"Ceset torbasına koyarken  ellerimiz titredi"

Olayın gerçekleştiği ilk anda Düzce’den Elazığ’a doğru yola çıkan ekibin içerisinde yer alan DAKE Gönüllüsü Serdar Özgür Varışlı, deprem bölgesinde yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Şansımız depremin kısa süresinden kaynaklandığını düşünüyorum. Biraz oraya gittiğimizde artçılar yaşamışızdır mutlaka ama biz olayın oradaki rehavetinden dolayı hiçbir şey hissetmedik. Tamamen kurtarma psikolojisiyle gittiğimiz için orada olan deprem bizleri pek etkilemedi. Biz buradan Elazığ’a giderken korkumuzu burada bıraktık öyle gittik Elazığ’a.

Biz 14 saatte varabildik Elazığ’a. Valimizin onayıyla İl Afet Müdürümüz yakıt desteğinde bulundu ve yaklaşık olarak 1 saat içerisinde hareket ettik. Gittiğimizde ilk olarak oradaki AFAD yetkilisiyle görüştük. Daha sonra 2 ekibe bölünerek 50 metre aralıklarda bulunan enkazlarda kurtarma çalışması gerçekleştirdik. Biz orada bulduklarımıza çok sevindik. Ama cenazelerimize de çok üzüldük. Özellikle cenazelerimiz arasından çıkarttığımız benim tahminim 2 ya da 3 yaşında küçük bir çocuk vardı. Ona hepimizin yüreği parçalandı. Ceset torbasına koyarken bile ellerimiz titreyerek koyduk ki ceset torbasına sığmadı. Kocaman bir ceset torbasına yaklaşık 60-70 santimetrelik bir çocuğu koyduk. Çok büyük bir psikolojik durum aslında ama biz oraya kurtarma amaçlı gittiğimizden dolayı etkilenmemiz lazım.”

"Acaba geri dönebilecek miyiz diye düşünüyoruz" 

Her afette o alanda bulunmak istiyoruz fakat maddi yönden bazen sıkıntı yaşadığımız için gittiğimiz yerde acaba geri dönebilecek miyiz diye düşünüyoruz diyen DAKE Gönüllüsü Serdar Özgür Varışlı konuşmasına şöyle devam etti:

“Kalkıp Düzce’ye geldiğimiz zaten düşünüyoruz ki keşke böyle olmasaydı daha erken gidebilseydik de daha erken bir yaraya merhem olabilseydik diye çok düşündük. O yüzden valimizin de desteğiyle böyle bir kampanya başlattık yani Türkiye’nin birçok yerine giden bir ekibiz biz. Biz bir operasyona gidiyoruz ama cebimizdeki parayla gidiyoruz o operasyona ya acaba dönebilecek miyiz, dönüş mazotumuzu bulabilecek miyiz diye düşüyoruz.”

"Afetleri artık sadece depremle sınırlandıramayız"

DAKE Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gözütok, afetlerin günümüzde artık sadece depremlerle sınırlı kalmadığını belirttiği konuşmasına şöyle devam etti:

“Afetleri artık sadece depremle sınırlandıramayız. Meteorolojik afetlerde kapımızda sürekli. Kar yağmıyor bir anda yağmur yağıyor. Toprak doyuyor bir anda sel oluyor. Özellikle Esmahanım’daki sel Türkiye’nin gördüğü en büyük metrekareli yüz ölçümlü bir sel diye geçiyor. 12 gün boyunca sürekli sahadaydık. Biz olayın haberini gece aldık. Oradaki arkadaşlardan bizlere telefon geldi bizi buradan alın diye. İşte her şey tedbirle başlıyor. Uyarıları mutlaka dikkate almak gerekiyor. Ama olduktan sonra da hızlı intikal de etseniz bazen yapacak bir şey kalmıyor maalesef. Helikopter istedik, helikopterler bu yağışta bu havada. Havanın düzelmesini bekledik helikopterin havalanması için. Sabah oldu gün ışıdı yağış miktarı düştü. Devletimiz orada mahsur kalan insanları hızlı bir şekilde aldı. Daha sonra biz orada sel bölgesinde kaybolan vatandaşlarımızı aramaya başladık. Çok büyük bir alana yayılmıştı. Düzce’de depremden sonra yaşanılan en büyük felaketti. Sabahın erken saatlerinde evlerimizden çıktık gece yarılarında döndük sahadan. Dışarıdan çok ekip geldi.”

"Artık bilinçlenmemiz gerekiyor"

5 gün önce Gölyaka’da çalışma yaptığı esnada heyelan afeti yaşanması sonucu kullandığı vinç ile beraber dereye yatağına düşüp kaybolan kepçe operatörü hakkında da konuşan Gözütok, şu ifadelerde bulundu:

“Bir kaza oldu kepçe operatörü yol çalışması yaparken sel bir an da kepçeyi alıp dere yatağına atıyor ve bir kayıp var şu anda. Bu bir kaza evet ama kepçecinin yapacağı çok bir şey yok. Bazen de davetiye çıkarıyoruz biz bu kazalara önlem almayarak. Bile bile isteyerek yapmayalım bunu. Artık bilinçlenmemiz gerekiyor.”

"Gelirimizi deri satarak sağlıyoruz"

Son olarak gelirini derneğe gelen bağışlardan ve Kurban Bayramlarında toplanan derileri satmakla sağladıklarını belirten DAKE ekibi yetkilileri, bağışta bulunmak isteyen vatandaşlar için derneğin 0534 037 32 53 numaralı telefon numarasını izleyicilerle paylaştı. Her afette anında bölgeye ulaşmak için birçok gönüllünün bulunduğu ekibe yardım etmek ve maddi anlamda destek olmak isteyenler için iban numarası ise TR08 0001 0000 5463 3556 5750 01.

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.