Engelli Çocuklar İçin

Engelli Çocuklar İçin

Engelli Çocuklar İçin

Düzce'de sağlık alanındaki hizmet kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar devam ediyor.

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Atatürk Devlet Hastanesi Muncurlu Yerleşkesinde bulunan Fizik ve Rehabilitasyon Merkezine hizmet satın alım yoluyla ‘‘Uzay Terapi Sistemi Cihazı’’ getirilerek vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu.

Özellikle Serebral Palsili (Beyin Felçli-SP) çocuklarla, yürüme zorluğu çeken engellilerin beden dengesini sağlamalarına yardımcı olan terapi sayesinde engellilerin doğru adımlar atabilmeleri desteklenmektedir.

Uzay terapisinin amacı şöyle açıklandı: Hareket genişliğini artırmak, kas kuvvetini arttırmak, enerji harcamasını azaltmak, hareket öğrenme ve planlama becerisi kazandırmak, çeşitli duyusal entegrasyon yöntemleri sağlamak, başarma ve güven hisleri gelişimine yardım etmek, ağrıyı azaltmak, mobiliteyi artırmak, fonksiyonel kapasiteyi artırmak, kontraktür oluşumunu azaltmak, bakımı kolaylaştırmak, aktif ve pasif hareket sınırını arttırmak, yerçekimi kuvvetini etsiziz hale getirerek, zayıf kas gruplarında aktif hareketlere fayda sağlamak, kas kuvveti ve elastikiyette ölçülebilir ve gözle görülür derecelerde kazanç sağlar, spazm frekansını azaltmak, dengeyi geliştirmek, koordinasyonu geliştirmek, spesifik çalışma kolaylaştırmaktır.

Terapi kapsamında kafes içinde fizyoterapist eşliğinde yapılan egzersizler, engellilerin uygun pozisyonda durmalarına imkan tanır. Bu tedavi yöntemiyle zayıf olan kaslar çalıştırılabilir. Kafesin, hastanın dengesini sağlama, adım atma becerisini geliştirme ve ayakta durma, baş ve gövde kontrolü olmayan çocukları durağan hale getirme gibi özellikleri vardır, terapinin tam taban teması olmadan yürüyen çocukların/hastaların doğru yürümelerine yardımı vardır. Üst gövdede denge sağlanmasına da yardımcı olan bu yöntemle, engellilerin 8 hafta gibi kısa bir sürede bağımsızlık düzeyini arttıracak şekilde doğru yürümelerini sağlar. Fizik tedavi yöntemleriyle bu süre 1 yıldan uzun sürebilirken, bu terapiyle daha kısa zamanda sonuca ulaşılabilmektedir.

Uzaysal algılamaları da arttırır!

Engelli çocuklar genellikle fizik tedaviden kaçınırlar ve hareketleri yapmak istemezler. Kafes içinde yaptırılan hareketlerin ise çocuklara oyun gibi gelir. Böylece fizyoterapist bir engelliye zorlanmadan hareketleri yaptırabilir ve önemli ilerlemeler kaydedebilir. Sağlıklı bir insanın gözünü kapattığında eşyaların nerede olduğu algılamaları gibi uzaysal algılamalar engelli çocuklarda bulunmaz, uzay terapisi yöntemiyle engellilerin uzaysal algılamaları da gelişir. Terapi, engellilerin hem yürüme hem de denge fazında, uzaysal algılamalarında, merkezi sinir sistemlerinin gelişmesinde ve spastisitenin gevşemesinde fayda sağlar. Ayrıca, buradaki hareketlerle engellilerin güven duygusu gelişir.

Kullanıldığı Alanlar

Uzay Terapi Hizmeti; Pediatrik hastalar, Serebro-vasküler olay (SVO),Post-travmatik durumlar, Merkezi sinir sistemi hastalıkları, Serebralpalsi (CP), Spinabifida, Gelişimsel gerilik, Down Sendromu, Spor yaralanmaları, Romatoidartrit, Ortopedik hastalıklar, Vestibular hastalıklar, Duyusal rahatsızlıklar, Kas tranplantasyonu alanlarında kullanılmaktadır.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.