Konuşma terapisi ile konuşma bozuklukları gideriliyor

Konuşma terapisi ile konuşma bozuklukları gideriliyor

Dil ve Konuşma Terapisti Güllüşan Sarıalioğlu, konuşma terapisi ile özellikle kekemelik sıkıntısı çeken çocuk ve yetişkinlerle down sendromlu ve otizimli çocukların kendilerini ifade edecek kadar konuşmaya başlayabildiklerini söyledi. 


Konuşma terapisi ve erken teşhis ile konuşma bozuklukları ortadan kalkabiliyor. Konuyla ilgili olarak bilgiler veren Dil ve Konuşma Terapisti Güllüşan Sarıalioğlu, “Gecikmiş dil olarak geçen hastalık küçük yaşta çocuklarımız, konuşamayan 2 yaş yada 3 yaş olur bunlara yardımcı oluyoruz. Bunların yanı sıra artikülasyon bozukluğu olan belirli sesleri üretimde sıkıntı yaşayan öğrencilerimiz oluyor, kekemelik, onun yanı sıra otizmli ve down sendromlu öğrencilerimiz oluyor. Sadece çocuklar değil yetişkinlerde gelebiliyor. Onlarda da afazi, apraksi, dizartri sorunları oluyor. Onlara konuşma üzerinde desteklerimizi veriyoruz” dedi. 


Yüzde 80 oranında başarı sağlanıyor


Dil ve Konuşma Terapisti Güllüşan Sarıalioğlu, özellikle kekeme, down sendromlu ve otizmli çocukların kendilerini ifade etmeleri konusunda yüzde 80 oranında başarı sağlandığını belirterek “Her bir bireyin konuşma bozukluğu konusunda şiddeti farklıdır. Başarılı olma konusu kendilerini ifade edecek şekilde, otizmlilerin konuşma bozukluğu yanı sıra davranış bozukluğu olduğu için ilk etapta o sorunları çözülmüş olması gerekiyor. Daha sonra kendilerini ifade edecek kadar ilerleme sağlıyoruz. Yani yüzde 80 oranında başarı elde edebiliyoruz otizmli ve down sendromlu çocuklarda. Aynı şekilde kekeme bir birey içinde konuşabiliriz. Yüzde 100’lük bir bozukluk yüzde 100 diyemeyiz ama çok büyük bir ilerleme kaydedebiliriz” şeklinde konuştu. 


 

Çocuklar mutlaka konuşma testine götürülmeli


Terapist Sarıalioğlu, çocukların konuşma bozukluğu yaşamaları için mutlaka konuşma testine götürülmesi gerektiğini vurgulayarak “Konuşma bozukluğu ile ilgili ne kadar erken teşhis yapılırsa o kadar erken iyi sonuçlar alınabiliyor. Kimi veliler 3 yaşında 4 yaşında çocuğum konuşamıyor ama kıyaslama yapılıyor. Ağabeyi de geç konuştu buda konuşur diye söylentiler olabiliyor. Ne kadar erken gelinirse o kadar erken tedavisi olur. En azından bir konuşma terapistine gidip test ettirebilirler. Çocuğun ne kadar geride olduğu yada durumunu öğrenmek için test yaptırılabilir. Bu şekilde konuşma bozukluğu üzerine tanı koyabiliyoruz” dedi.


 

Bir çocuk 2 yaşında 2 kelimelik cümleler kurmalı


Sarıalioğlu bir çocuğun 2 yaşından itibaren 2 kelimelik kısa cümleler kurması gerektiğini ifade ederek “Çocuklar doğduktan sonra ilerledikçe bazı sesleri üretiyorlar. İlk önce “Bababa” diye bir ses çıkıyor ve devamında farklı sesler üretiyorlar. Yaş ilerledikçe 1 yaşından itibaren bazı kelimeleri konuşmaya başlıyorlar. 2 yaşından itibaren 2 kelimelik kısa cümlelere başlamaları gerekiyor. Normal ilerlemesi bu şekilde, sonrasında konuşma süreci başlıyor” şeklinde konuştu. 

 


Düzce’de hizmet vermeye başladık


Düzce’de de Avrupa Dil ve Konuşma Merkezi olarak hizmet vermeye başladıklarını ifade eden Sarıalioğlu, “Düzce’de hizmet veremeye başladık. Düzce’de çok ihtiyaç olduğunu duyduk. Alanında uzman dil ve konuşma terapisti olmadığını duyunca burada ki yardıma ihtiyaç duyan insanlara yardım etmek için geldik. Umarım onlara yardım edebiliriz” dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.