Dr. Fikret Baştımar Kanserden Korunma Yollarını Anlattı

Dr. Fikret Baştımar Kanserden Korunma Yollarını Anlattı

Kolonoskopi, Endoskopi, Meme Kanseri gibi birçok konu Düzce TV ekranlarında yer Sağlık Rehberi programında konuşuldu. Sağlık Rehberi programının bu haftaki konuğu Düzce Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Fikret Baştımar oldu.

 

Düzce Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Fikret Baştımar, Düzce TV ekranlarında yayımlanan Sağlık Rehberi programında meme kanserinden kolonoskopiye, endoskopiden sağlıklı beslenmeye kadar birçok konuya açıklık getirdi. Genel Cerrahi Uzmanı Fikret Baştımar, meme kanseri farkındalık ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

 

“Geçen ay Meme Kanseri Farkındalık ayıydı. Düzce Üniversitesi Hastanesi, Düzce İl Sağlık Müdürlüğü gibi birçok kuruluşun bu ay içerisinde farkındalık adına birkaç faaliyeti oldu. Bizde Çağsu Hastanesi olarak bu faaliyetler kapsamında halkımızı bilinçlendirdik. 8 kadından 1 tanesi hayatının ileri bir aşamasında meme kanserine yakalanıp bundan dolayı ölebiliyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türü. Bir memede kanser tanısı koyduk diyelim. Daha sonra bunun evreleme diye bir aşamalarına geçiyoruz. Acaba neresindedir, memenin kendisinde midir, koltuk altında mıdır, lenf bezlerine atlamış mıdır gibi. Normalde bir kanser hücresi başladığı zaman bizim çalışmamıza göre 5 yılda görünür hale geliyor. 1 santimetrelik bir hücre. Biz bu 5 yıl içerisinde bunu yakalarsak çok erken meme kanseri diyoruz. Bunların çoğunluğu koltukaltı lenf bezlerine henüz daha tutunamıyor. Dolayısıyla bu evrede yakalarsak tamamen tedavi ediyoruz. “

 

Kanserin tedavisinde erken teşhisin önemini vurgulayan Dr. Baştımar, konuşmasına şöyle devam etti:

 

“Kanserin tedavisinde birinci derecede cerrahi öne çıkıyor. Önce odağı ortadan kaldırıyorsunuz uygun hastalarda. Daha sonra o bölgede kalan kanser hücrelerini öldürmek için ışın tedavisi görüyorsunuz. Ondan sonra her gün kana karışan nu kanser hücrelerinin gittiği herhangi bir organın hücresinde bekleyip de ne zaman kendine fırsat bulup meydana gelmemesini ne zaman buluyoruz, işte o zaman ilaç tedavisiyle biz kemoterapi uyguluyoruz. Bizim şu anda Düzce’de 10 yılın üstünde şu anda yaşayan, herhangi bir sıkıntısı olmayan meme kanserine yakalanmış ve bu hastalığı yenmiş hastalarımız mevcut.  Biz 20 yaşından sonra bütün kadınlara diyoruz ki, 20 ila 40 yaş arası her yıl doktor muayenesi yaptırın. 3 yılda bir doktor muayenesi her ay da kendi kedilerine meme muayenesi yapsınlar. Adetin 4. ve 5. günü, yatarak, ayna karşısında memesini öne doğru sıkarak şekil bozukluğu, şişlik, kanama aramalılar. Bunlardan herhangi birini hissederse mutlaka hekim muayenesi ve ondan sonra gerekli tetkikler yapılacak. “

 

Meme kanserinden korunmanın yollarını izleyicilerle paylaşan Dr. Fikret Baştımar konuşmasına şöyle devam etti:

 

“Meme kanseri kendini memede bir ağrısızı bir şişlikle kendini gösterir. Eğer anneler 18 ay üstü emziriyorsa meme kanserine daha az oranda yakalanıyorlar.  Meme kanserinden korunmak için düzenli spor yapacağız, bol sebze ve meyve ile beslenmek.

 

Hastalandırıcı maddeyi çoğunlukla ağız yolundan alıyorsunuz. Her şeyin fazlası zarar. Sizin aktiviteniz ne ise, ne kadar kalori harcayacaksanız,  ne kadar çalışıyorsunuz? “

 

Bağırsak kanserinin de en az meme kanseri kadar önemli olduğunu vurgulayan Baştımar, şunları söyledi:

 

“Biz bağırsak kanserini de meme kanseri gibi çok öne çıkarmamız gerekiyor. Çünkü bağırsak kanserini çok erken aşamalarda yakalama şansına sahibiz. Bu kolonoskopi ve dışkıda gizli kan taramalarıyla. Niye çünkü bağırsak kanserinin yüzde 90’ı folip denilen hücrelerden oluşuyor. Bu süreç 5-10 yıla kadar çıkabiliyor. Eğer biz bu aşamada yakalarsak folibi temizliyoruz ve bitiyor. Ne ameliyat ne tedavi ne ilaç var. O yüzden 50 yaşın üstündeki insanlar her 5 yılda bir kolonoskopi yaptırmalı.

 

Endoskopi süresi 5 dakikayı geçmiyor. Kolonoskopi süremizde yaklaşık 10 dakika sürüyor. Kalınbağırsağın tamamına bakıyoruz. Girebiliyorsak ince bağırsağın son 15-20 santimetrelik kısmına da bakmak istiyoruz çünkü bazı hastalıklar ince bağırsağı tutuyor. Onları da buradan teşhis etmek mümkün oluyor.”

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.