Oto Lastikçilerin Yoğun Mesaisi

Oto Lastikçilerin Yoğun Mesaisi

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayıp 1 Nisan 2020'ye kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine ise 625 lira ceza kesilecek. Düzce’de araç sahipleri 1 Aralık öncesi lastiklerini değiştirebilmek amacıyla oto lastikçilerin yolunu tuttu.

 

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan kış lastiği uygulaması 1 Aralık' ta başlıyor. Düzce’de lastikçilerde yoğunluk yaşanırken çok sayıda araç sahibi zorunlu kış lastiği uygulamasının son gününde oto lastikçilerde yoğunluk oluşturdu. Lastik tamircileri ise bu yoğunlukla başa çıkabilmek amacıyla büyük çaba harcadı.

 

Araçlara kış lastiği taktırmanın önemine vurgu yapan oto lastik firması servis müdürü Ümit Sert; “Kış lastiği hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü yerlerde kullanılması gereken lastik. Kar yağmadı diye kar lastiğinin takılmaması gibi bir algı var bu çok yanlış bir düşünce. Takvimler 1 Aralık’ı gösterdiğinde takmanız gereken lastik. Çünkü hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde hiçbir lastik normal kalmıyor, Lastik tamamen sertleşiyor ve tutunma özelliğini yitiriyor. Bu da kazalara sebep oluyor. Kış lastikleri ise tam tersine hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde hamuruyla, birleşenleriyle alakalı olarak yumuşadığı için yol tutuşu daha iyi oluyor. Kanallı yapısı nedeniyle ıslak zeminde dahi, sadece kar, buz değil  yağmurlu havalarda dahi yol tutuşu daha iyi oluyor” dedi.

 

 Kışın henüz başlamaması nedeniyle kar lastiklerinin takılmaması gerektiği yönünde düşünceler olduğunu dile getiren Ümit Sert; “Sabah ve Akşam saatlerinde hava sıcaklığı 7 derecenin altına düşüyor. Dolayısıyla kar olarak düşünmemek lazım. Yğışlı havalarda da kış lastiğinin yol tutuşu daha iyi. Kış lastiği için sadece kar ve buz olarak düşünmemek lazım” diye konuştu.

 

 Kış lastikleri hakkında da bilgiler veren Ümit Sert, kış lastiği üzerinde  bulunan etiketlerdeki işaretlerin anlamları hakkında bilgiler vererek; “Islak zemin yol tutuşunu, yakıt ekonomisini gösteren işaretler bulunuyor. Kış lastiklerinin tamamı yakıt yaktırır. A sınıfı yakıt ekonomisi kış lastiğinde bulamazsınız. Birde lastiğin teması esnasında çıkarttığı sesi gösteren bir işaret bulunur. Ayrıca lastik çap ve ebatlarının olduğu rakamlarda etiket üzerinde vardır” dedi.

 

 Kış lastiğindeki kanalları da açıklayan Ümit Sert; “Kış lastiklerinde yola tutunma özelliğini artıran vakumlamayı sağlayan kılcal kanallar vardır. Bunlar soğuk havalarda daha da yumuşayarak, lastiğin yola veya asfalta daha iyi tutunmasını sağlıyor. Ayrıca su yağmur kanalları lastiğin ortasında bulunan büyük kanallardır. Bunları dışında lastiğin kenarlarına dikey şekilde giden su tahliye kanalları da vardır. Bunlarda suya girdiği zaman araç kızaklama yapmasın, asfalt zemine daha iyi yapışabilsin diye suyu tahliye etmesi için kullanılan kanallardır” dedi.

 

  Lastiklerin yan kısımlarında bulunan sembol ve rakamları da açıklayan Ümit Sert; “Araca takılacak olan kış lastiğinin kenarında lastiğin ölçüleri bulunur. Aynı zamanda yük endeksi, sürat performans endeksi ve lastiğin yapıldığı hafta ve yılı gösteren hafta kodu vardır ve sürücülerin ona çok dikkat etmesi gerekir” diye konuştu.

 

 Kış lastiği mecburiyetinin 1 Aralıkta başlaması nedeniyle yoğunluk yaşandığını anlatan Ümit Sert; “Kış lastiği nedeniyle işlerimiz çok yoğun. Bu yoğunluğu atlatmak için yoğun mesai harcıyoruz. Sürücülerimiz genelde son güne bıraktığı için bir yoğunluk yaşanıyor. Ancak 1-2 gün içinde bu yoğunluk azalır diye tahmin ediyoruz” dedi.

Kış lastiği uygulaması 1 Nisan 2020'de son bulacak.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.