Yoğun Talep Görüyor

Yoğun Talep Görüyor

Düzce Valiliği, Düzce’nin ormanlarında kendiliğinden yetişen ve kabuğunun inceliği ve değişik aromasıyla bölgede oldukça yoğun talep gören kestane ile ilgili Türk Patent Enstitüsü’ne patent başvurusu yaptı.

Düzce’de yetişen ve kuzu kestane olarak bilinen kestanenin Düzce Kestanesi olarak anılması için Düzce Valiliği, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurusu yaptı.

Düzce’de kurulan ve Türkiye’nin en büyük pazarları arasında yer alan Düzce Kestane Pazarı’nda satılan ve Türkiye’ye dağılan ancak kuzu kestane olarak bilinen kestane için Rize’den Düzce’de kurulan kestane pazarına gelen İlyas Bıçak, Düzce kestanesinin bölgede en iyi kestane olduğunu dile getirerek “Ben Rize’den Düzce’ye kestane almaya geldim. Düzce geniş bir Pazar. Düzce’nin kestanesi iyi kestane. Lezzetli, kabuğu ince ve kuzu kestanesi. Bu bölgenin kestanesi güzel kestane. Onun için bu kadar yol geliyoruz” dedi.

Kestane tedarikçiliği yapan ve Türkiye’nin bir çok noktasına kestane götüren ve Düzce Kestane Pazarı’na gelen Hüseyin Tunçel ise “Kestane tedarikçisiyiz ve ticareti ile de uğraşıyoruz. Düzce Pazarı Türkiye’de ki pazarlardan en önemlilerinden bir tanesidir. Kuzu kestane tedarik edilebilecek ve tonajlı mal yapılabilecek pazarlardan bir tanesi. Trabzon’dan, Rize’den, Ordu’dan, Samsun’dan Türkiye’nin her yerinden şu anda burada insanlar var. Hepsi mal almak için geliyor. Bizlerde burada yardımcı oluyoruz. Kuzu kestanesinde oldukça başarılıyız. Düzce için bu çok iyi bir şey. Fındıktan sonra neredeyse ikinci ürün ve hasadımız diyebiliriz. Kuzu kestane olduğu için lezzet ve aroma olayı diğer kestanelerden daha farklı. Hemen çabucak çiğ bile yenilebilen bir kestane. Kestane ticari ile uğraşan arkadaşların dikkatini çekiyor. O yüzden burası öncelikli. Düzce kestanesinin aroması çok farklı” ifadelerini kullandı.

Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı ise patent ve tecil için başvuru yaptıklarını dile getirerek “ Düzce kestanesi Düzce’nin olduğu çok bilinmeyen ama İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde gördüğümüz tezgahlardaki kestanelerdir. 6 tescilli ürünümüzden sonra Düzce kestanemizin de tecilinin yapılması gerekiyordu. Biz bunu coğrafi işaret almak için Düzce kestanesi demek için, bunu kanıtlamak ve tescillemek için Türk Patent ve Marka Kurulumu Başkanlığı’na başvurumuzu yaptık. Süreç devam ediyor. önümüzde ki süreçte düzce Kestanesi olarak coğrafi işaretimizi alacağız ve tescillenmiş olacak. Tabii Düzce Kestanesi Bursa kestanesinden farklı olarak yemelik kestane. Bursa kestanesi daha çok kestane şekeri olarak yapılıyor. Biraz daha küçük ancak lezzetli kestane türlerinden. Bu manada ilimiz için önemli bir katma değer oluşturuyor. Hatta Ekim ayından itibaren burada Düzce Kestane Pazarı diye bir Pazar var. Burada alım satım yapılıyor. Ciddi piyasası var. İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlere gidiyor. Bundan sonra inşallah tescil ve patentini aldıktan sonra Düzce Kestanesi olarak daha da bilinirliğini artırmış olacağız. Çünkü çok lezzetli ve besleyici. Kestanede bildiğimiz gibi pek çok mineral ve vitamin var. Bu manada da inşallah ilimiz için iyi olacağını düşünüyoruz” dedi. (düzcesonhaber)


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.