Eğitimi Paralı Hale Getirdiler

Eğitimi Paralı Hale Getirdiler

Eğitimi Paralı Hale Getirdiler

CHP’li Mahmut Tanal, okulların dağ gibi sorunlarla açıldığını söyledi. Tanal, AKP iktidarında eğitimin paralı hale geldiğini belirterek, bunun Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Tanal, okulların gerçekleşmeyen hedefler, belirsizlikler, umutsuzluklar, eğitimin paralı hale getirilmesi, eğitimde fırsat eşitsizliği ve yap-boz tahtasına dönen sınav sisteminin gölgesinde açıldığını söyledi.


 

EĞİTİMİN PARALI HALE GETİRİLMESİ ANAYASAYA AYKIRI
Tasarruf gerekçesiyle eğitim bütçesini kısan bir yönetim anlayışıyla karşı karşıya olduklarını kaydeden Tanal, “Okullara yeterli ödenek verilmiyor. Bu yüzden okul yöneticileri ve öğretmenler, bağış adı altında velilerden kayıt parası talep ediyor. Bağış yapmayı reddeden velilerin çocuklarının okula kaydedilmediği yönünde basına haberler düşüyor. Eğitimcileri ve velileri karşı karşıya getiriyorlar. Yine bazı devlet okullarında özel sınıflar oluşturularak velilerden talep edildiği yönündeki iddialar birbiri ardına basına düştü. Oysa devlet eğitimi parasız sunmak zorundadır. Ücretli eğitim Anayasaya aykırıdır. Anayasamızın 42. Maddesinde ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır’ deniliyor” ifadelerini kullandı.

CHP İKTİDARINDA ÖĞRETMENLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLECEK
Öğretmenlerin sorunlarla boğuştuğunu dile getiren Tanal, “Öğretmenlerimiz onurlu mesleklerini zor koşullar altında icra ediyor. Öğretmenlerimiz geçim sıkıntısı yaşıyor. Sözleşmeli öğretmenler özlük haklarından mahrum bırakılıyor. Ücretli öğretmenlere açlık sınırının altında bir rakam veriliyor. Emek sömürüsü yapılıyor. Özel okul öğretmenleri de benzer durumda. Bu öğretmenlerimize asgari ücret bile çok görülüyor. Özel okullarda binlerce öğretmen sigortasız çalıştırılıyor. Zaten atanamayan öğretmenler Türkiye’nin kanayan yarasıdır. Öğretmen açığına rağmen atama yapılmıyor. Maddi ve manevi yönden büyük sıkıntılar yaşayan genç öğretmen adaylarımız arasında canlarına kıyanlar oldu. Bu iktidar, öğretmenlerin sorunlarını çözme niyetinde değil. CHP iktidarında öğretmen atama ve yükseltmelerinde liyakat esas olacak. Tüm öğretmenlerimiz ‘kadrolu’  ve ‘güvenceli’ olacak. Öğretmenler, meslek saygınlığına uygun ücret alacak. Öğretmenlere ‘3600 Ek Gösterge’ verilecek” şeklinde konuştu.

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.