28 Yıldır Dinmeyen Acı

28 Yıldır Dinmeyen Acı

28 Yıldır Dinmeyen Acı

Azerbaycanlılar, Ermenilerin 26 Şubat 1992'de Hocalı'da kadın, çocuk ve yaşlı gözetmeksizin yaptığı katliamın kurbanlarını anıyor.

Hocalı Katliamı’nda hayatını kaybedenler anılıyor. Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Ermeni kuvvetlerinin Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında yaşayan sivilleri katlettiği olayın ardından 28 yıl geçti. Hocalı Katliamı üzerinden yıllar geçmesine rağmen katliam dün gibi akıllarda yer alıyor. Aradan geçen 28 yıla rağmen acısı tüm Azerbaycanlıların kalbinde tazeliğini koruyan Hocalı Katliamı, insanlık tarihine kara bir leke olarak  yazıldı.

Sadece işgalle yetinmeyen Ermeniler, sivilleri toplu şekilde  katlederek esirlere acımasızsa işkence yaparak 20. yüzyılın en kanlı  katliamlarından birine imza attı. Ermeni güçleri 1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubat’ta bağlayan gecede bölgedeki 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı kasabasında, Azeri resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70’ten fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürülmüş, toplam 487 kişi ağır yaralanmıştır. 1275 kişi ise rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başları kesildiği görülmüştür. Hamile kadınlar ve çocukların da maruz kaldığı tespit edilmiştir.

Bugüne kadar 15 ülkenin parlamentosu ve ABD'nin 16 eyaletinin meclisi  Hocalı'da yaşananları kınayan ve soykırım olarak gören kararlar kabul etti.

Hocalı'da yaşananları dünyaya duyurmaya devam eden Azerbaycan,  uluslararası toplumdan suçluların cezalandırılmasını talep ediyor.

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.