Fındık üreticisi bunu da yaptı

Düzce’de bir fındık üreticisi içi alındıktan sonra atılan fındık kabuklarının yeniden kullanılması için yaptığı arayışlar sonuç verdi. Mesire alanı işletmecisi Yusuf Yıldız, kışlık yakacak olarak kullanılan fındık kabuğundan çay yaparak misafirlerine ve müşterilerine ikram etmeye başladı. 

Düzce’nin Konuralp Mahallesi Şehit Bayram Gökmen Caddesi mevkiinde eko turizm üzerine işletmesi olan Yusuf Yıldız, fındığın toplanıp içinin çıkarılmasının ardından kışlık yakacak olarak kullanılmasına gönlü el veremeyince arayış içine girdi.

Fındık kabuklarından bir çok farklı proje üreten Yusuf Yıldız, arayışları sonunda çay yaparak demleyince Fındık Kabuğu çayı ortaya çıktı. Fındık aromalı tadıyla ıhlamuru andıran çayı misafirlerine ikram eden Yıldız, yaptığı ürünün geliştirilerek ülke geneline yayılması için ise Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile iş birliği yapmaya başladı. Ayrıca Fındık Kabuğu çayı ile ilgili olarak içindeki besin değerlerinin belirlenebilmesi için labarat6uvarda araştırma yapılmasını da istedi. 
Fındık kabuğu çayını İşletmesine gelen misafirlerine ikram eden Yıldız, çayın tadı ile ilgili olarak vatandaşların tepkisini de ölçüyor.

Çaydan içen Elif Alkanat, fındık kabuğu çayının içilebilir tatta olduğunu ifade ederek “Önce kokusu geldi. Fındık kabuğunun kokusu geldi bunuma içtikten sonra dilimde kokuyu anımsadım kokuyu ve ikinci içişime daha iyi anladım. Kesinlikle mükemmel bir çay olmuş. Daa önce düşünülmemesi ilginç. Fındık kabuğu çayı, bence ilginç ve güzel, yayılabilir” dedi. 
Çayı tadan Gülden Başar ise “Kesinlikle içilebilir. Ihlamurumsu bir tadı var. Fındığın yaşken yediğiniz aromasını da hissedebiliyorsunuz. İçilebilecek bir kıvamda” şeklinde konuştu. 

Fındık kabuğu çayının mucidi olan Yusuf Yıldız ise 11 yıldır organik tarım ile uğraştığını ve fındık kabuğunu atmak yerine değerlendirmek istediğini söyleyerek “11 yıl önce organik fındık üretimine başladım. Bu yaprakları ve kabuğu neden yakılsın diye düşündüğüm zaman, kendi kafamda bir tasarı yaptım ve sabaha kadar düşünerek fındık kabuğunu ısıttım. Isıttıktan sonra demlemek aklıma geldi. Demledim ve çay rengi geldi. Bu sefer içtim ve çok güzel oldu. İçtikten sonra beni rahatlattı. Neden fındık kabuğundan çay olmasın diye düşündüm ve demlemeye başladım. Gelen konuklara ikram etmeye başladım. Çaydan konuklarım da tadıyorlar. Bundan sonra ki süreçte laboratuvar aşaması, bunun öğütülüp normal çay şeklinde getirilip neden demlik olarak içilmesin? İçilmemesi içinde bir sebep yok. Biz bunları atıyoruz. Atmamıza gerek yok. Doğadan gelenle yaşamamız lazım. Fındık kabuğunun çay olacağını düşündüğüm için bu çayı buldum” dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.