SAĞLIKLI BESLENMENİN AYRINTILARI

SAĞLIKLI BESLENMENİN AYRINTILARI

Sağlık Rehberi programına konuk olarak katılan Diyetisyen Tuğba Yüzüak, çağımızın en büyük sorunlarından biri olan sağlıklı beslenme ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte özellikle bayanlar daha zayıf görünmek için sıkı bir diyet programına giriyor. Bu hafta da Sağlık Rehberi programına konuk olarak katılan Bolu Özel Çağsu Hastanesi Diyetisyen Tuğba Yüzüak çağımızın en büyük sorunlarından biri olan sağlıklı beslenme ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

 

 

 

KAN TESTİ  İSTİYORUZ

Kendilerine danışan kişilere öncelikle kan testi yaptıklarını söyleyen Yüzüak, bu etapta kişileri detaylı incelediklerini ifade etti ve kişinin önemli bir rahatsızlığı olup olmadığına baktıklarını söyledi.

Yüzüak,? gelen hastalarımızdan öncelikle kan testi istiyoruz. O bizim için çok önemli bir ayrıntı. Kişinin burada herhangi bir sıkıntısı var mı, kiloluysa danışan bu kilosu bu zamana kadar vücutta herhangi bir olumsuzluk yaratmış mı yaratmamış mı öncelikle biz bunları irdeliyoruz. Hekimlik bir nokta var mıdır gözlem altına almamız gereken bir değer var mıdır bunlar bizim için çok önemli. İlk etap da hastaları detaylı tetkitlerden geçiriyoruz. Bu tetkitler sonucunda hasta ile iletişime geçiyoruz. Gözlem altına almamız gereken değerlerimizi ayırıyoruz. Hekimlik olan kısmı ayırıyoruz. Bu sürecin başında da sonunda da mutlaka hekimimizle kontak halinde oluyoruz? dedi.

 

BAHAR AYLARINDA İLGİ DAHA ÇOK

Bahar aylarında kişilerin daha fazla kilo vermek istediklerini vurgulayan Yüzüak, sağlıklı beslenme programının hayatın her döneminde uygulanması gerektiğini vurguladı, özellikle kış aylarında kilo artışı yaşandığı için daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Yüzüak,? insanlarda genelde bilinç kilo vermek görünüm boyutunda olduğu için yaz gelince biraz daha bu durum tetikleniyor. Görsellik biraz daha ön plana çıkıyor. O yüzden bahar aylarında bu ilgi daha çok oluşuyor. Kışında diyet yapılabilir. Sağlıklı beslenme programını hayatımızın her döneminde yapabiliriz. Aslında kışın bizim için daha önemli bağışıklık sistemimiz devreye giriyor orada. Ama genelde ilgi alaka yaza doğru oluşuyor? şeklinde konuştu.

 

YATMADAN İKİ SAAT ÖNCE BİR ŞEY YENMEMELİ

Sağlıklı beslenme kurallarında kesinlikle belli bir saatten sonra yemek yemenin olmadığını belirten Yüzüak, gece yatmadan iki saat önce herhangi bir şeyin yenmemesi gerektiğini söyledi.

Yüzüak,? öncelikle şunu değiştirmemiz gerekiyor, bizim kesinlikle akşam belli bir saatten sonra bir şey yenilmesin diye bir kuralımız yok. Bizim derdimiz yatmadan iki saat önce beslenmenin artık son bulması. Gece herhangi bir şeker dengesinde bozulma olmaması metabolik adına herhangi bir sorun yaşanmaması adına yediğimizin yağ olarak dönüştürülmemesi adına, tabi ki atıştırılmalık şeyler yapacaksınız ama bizim önerimiz genelde karbonhidrat protein ve yağ dengesinin en güzel olduğu besinlerle buluşmamız, şekerinizi en güzel dengeleyen besinlerle buluşmanız. Bunlara örnek verecek olursak, süt ve sür grupları oluyor. Süt ayran yoğurt, bunun yanında şekerinizi dengeleyebilmek için kuru meyveler ya da meyveler olabilir. Ama meyveler derken bizim alışık olduğumuz tabak olarak bir meyveden bahsetmiyoruz. Porsiyon şeklinde meyvelerden bahsediyoruz? ifadelerini kullandı.

 

YAĞ YAKIMI ÖNEMLİ

Kilo verme sırasında ilk olarak vücuttaki sıvıların gittiğini belirten Yüzüak, yağ yakımının çok zor olmadığını belirtti ve asıl önemli olanın yağ yakmak olduğunu vurguladı.

Yüzüak,? kilo arttıkça vücutta su tutma oranı artıyor. Çünkü vücut metabolik olarak kilitleniyor. Yani bir 100 kilodaki danışanın su oranıyla 80 kilodaki bir danışanın vücut sıvı oranı farklıdır. İlk etap da vücut bir ödemini atar. Ama bu her hafta böyle gidecek anlamına gelmiyor. Yağ yakımı zor mudur diye bir söz konusu değildir. İlk hafta var olan ödemi atarız ondan sonra ikinci haftadan itibaren mutlaka yağ yakımı gözlemlemeye başlarız. Eğer gözlemleyemiyorsak ya bizim listemize bir sıkıntı vardır ya danışanın uygulamasında bir sıkıntı vardır ya da gizli yatan bir metabolik sıkıntı vardır. O yüzden biz ikinci haftadan itibaren yağ yakımının mutlaka ve mutlaka başlamasını istiyoruz? dedi.

 

HERKESİN LİSTESİ KENDİNE ÖZELDİR

Diyetisyenlerin en çok karşılaştığı sıkıntıyı anlatan Yüzüak, ?onun bir listesi var bunu bende uygulayayım? mantığının doğru olmadığını vurguladı, özellikle erkek ve bayan metabolizmalarının farklı olmasından dolayı kesinlikle kendi bildiklerini okumamalı gerektiğini söyledi.

Yüzüak,? bir danışan geldi bana onun bir listesi var bunu bende uygulayayım en çok yaşadığımız sıkıntı bu. Herkesin sosyal yaşantısına, çalışmasına bakıyoruz. Şimdi bir inşaat işçisinin çalışmasıyla bir memurun çalışması farkı fiziksel aktivite farkı bunun oluşturduğu bir kalori farkı mutlaka fazladır. Mutlaka kalori bazları farklıdır. Genel çerçeve genellikle aynıdır. Zaten danışanlar orada yanılgıya düşüyor. Ama içerikteki kalori hesabı mutlaka farklıdır. O noktada herkesin listesi kendisine özeldir. Bir bayanın listesini erkek danışan yaparsa burada mutlaka kas yıkımıyla karşılaşacağız demektir. Çünkü metabolizması çok altında kalacaktır. O yüzden tekrar altını çizmek istiyorum biz diyetisyenlerin en çok yakındığı durum budur aslında diyet kişiye özeldir? ifadelerini kullandı.

 

KİMYASALA KARŞIYIZ

Kimyasal olan her şeye karşı olduklarını söyleyen Yüzüak, özellikle zayıflamak için içilen ilaçların doğru olmadığının altını çizdi,

Yüzüak,? biz kimyasal olan her şeye karşıyız. Özellikle ilaç formunda bu geçiyorsa kesinlikle ve kesinlikle karşıyız. Çünkü biz bunu bizzat gözlemleyebiliyoruz karaciğer enzimlerinde çok ciddi yıkımlar kas kitlesinde çok ciddi yıkımlar metabolizmayı çok ciddi anlamda çökertmeler daha sonrasında geçmişi de bu tarz ilaç kullanmış danışanlarla çok daha zor süreçler yaşıyoruz. Çünkü metabolizması o kadar çok bozulmuş oluyor ki danışanın çok dirençli bir metabolizma ile karşı karşıya kalıyoruz? dedi.

  


06 NİSAN 2016 DÜZCE TV SAĞLIK REHBERİ paylaşan: duzcetv


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.