Fabrika Bacalarından Çıkan SiyahDuman Yakışıyor Mu?

Fabrikaların bacalarından çıkan dumanın rengi neden siyah? Çok yıllar önce fabrika ve apartmanların bacalarından çıkan duman siyah renkteydi. O tarihlerde fabrika ve apartmanlarda yakacak olarak kömür kullanılıyordu. İyi bir yanma yapılmayınca da bacalardan çıkan duman siyah renkteydi ve hava kirliliğine sebep olmaktaydı. Balkonlardaki çamaşırlara da kurumlar düşmekteydi.

Şehrimizdeki apartmanlarda ve fabrikalarımızda doğalgaz kullanımı olduğu,uzun yıllardan beri Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü?nde Kalorifercilik kursları açıldığı halde, hala fabrika bacalarından veya bazı apartmanlardan siyah renkte duman çıkmasının sebebi ne ile izah edilebilir?

Son yıllarda Düzce?de yakacak olarak doğalgaz kullanılıyor. Artık herkes doğalgaz kullanımına geçti. Fakat hala doğalgaz hattı çekmemiş haneler var! Mesela apartmana doğalgaz hattı çekilmiş. Vatandaş kendi dairesine doğalgaz hattı çektirmemiş ve sobada kömür yakarak ısınıyor. Adeta doğalgaz almamakta ısrar ediyor. Vatandaşa soruyorsun neden doğalgaz kullanmıyorsun? Cevap: Doğalgaz hattı çektirecek param yok! Veya ben bu dairede kiracıyım ev sahibim doğalgaz hattı çektirmiyor.

Bu durumda ne yapılabilir? İlk aklıma gelen şey; Devlet, maddi olarak sıkıntısı olanlara ucuz kredi kolaylığı sağlayabilir. Herşeye rağmen olmuyor ve mantığın kabul etmeyeceği mazeretlerle doğalgaz hattı çekilmiyorsa bunun vatandaşın da lehine olarak bir zorlayıcılık yolu yok mudur? Şehrin havasını kirletmeye hakkımız var mı?

Şehrimizdeki hava kirliliği sadece doğalgaza geçmeyip kömür kullananlardan mı kaynaklanıyor? Hayır. Bildiğim kadarı ile ilimiz kişi başına düşen araç sayısı bakımından en fazla olan illerden biri. Şehrimizin içinde dolaşan araç sayısı çok fazla ve alternatif yol sayısı da yok denecek kadar az! Dolayısı ile şehir içindeki trafik sıkışıklığı ve araçlardan çıkan eksoz gazları da hava kirliliğini artıran en önemli nedenlerdendir.

Bugüne kadar birçok sefer yazdım ve yine yazıyorum. Çevre yolları ve alternatif yolların açılmasını mutlaka hızlandırmalıyız! Apartman dairelerine doğalgaz hattı çektirmeyenlerin de bir an önce doğalgaz kullanımını sağlamalıyız.

Bu konu ile kim ilgileniyor? Belediye mi, Çevre Şehircilik Müdürlüğü mü, Halk Sağlığı mı? Herkes üzerine düşeni hızla yapmalıdır. Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.