Okullar, Camiler ve Bahçeleri!

Eğitim aileden mi başlar okuldan mı? Aileden başlar dersek ailenin fertleri olan anne ve babalar da okula gittikleri için eğitim okuldan başlar diyebiliriz. Anne ve babalar çocukluklarında hem okula hem de camiye gitmişlerdir.

Peki okula veya camiye giden çocuklar okul veya camilerin içini ve bahçelerini temiz görebiliyorlar mı? Önceki yıllara göre tabi ki temiz. Hangi okulun veya caminin bahçesine giderseniz gidin istenilen oranda temiz ve düzenli değil. Birkaç tane okul ve cami bahçesinin temiz veya peyzaj mimari olarak görüntüsünün düzgün olması her birinin görüntüsünün güzel olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle okul ve cami bahçeleri peyzaj mimarileri tarafından gözden geçirilmelidir.

Bu iş Düzce Valiliği, Belediyeler, Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük ve Düzce Üniversitesi tarafından bir organizasyon yapılarak halledilebilir. Bildiğim kadarı ile Düzce Üniversitesinin Peyzaj Mimarlığı bölümü var. Peyzaj mimarlığından mezun olacak olan her öğrenci staj çalışmasını okul bahçeleri ve cami bahçelerinde yapabilir. Masrafını Belediyeler mi, okul aile birlikleri mi veya bulunacak sponsorlar mı üstlenir onu bilemem.

Her okulun bahçesine çeşitli cinslerde ağaç dikilebilir. Bu konuda orman işletmesi ve belediyeler yardımcı olabilir. İlkbaharın gelmesiyle cami bahçelerindeki büyüyen otlar bir şekilde kesilebilir. Camilerin şadırvan ve tuvaletleri gözden geçirilebilir. Çok fazla da yazmaya gerek yok. İstenirse birçok şey yapılabilir. Geçtiğimiz yıllarda bir arkadaşım sayesinde her Cuma bir köy camisine gitmiştik. Bu iş yaklaşık 4 yıl boyunca sürmüştü. Yaklaşık 200 adet değişik camide Cuma namazı kılmıştık. Özellikle cami ve bahçelerine karşı biraz daha önem verilmesi gerekmektedir. 

Dışarıdan gelen birisinin ilk dikkatini çeken yerler cami ve okullardır. Bu konuda bir şeyler yapmak lazım.

Kermesler ve Satış Fiyatları!

Eğitim yılı sonu yaklaşıyor. Gerek Milli Eğitim Müdürlüğü, gerek Müftülük gerekse diğer kuruluşlar artık Kermes yapmaya başlarlar. Yıl sonunun yaklaşması ile idareciler, öğretmenler ve öğrencileri bir kermes telaşı ve heyecanı alır. Öğretmenler okullarına, Kur?an kursu öğreticileri kendi kurumlarına gelir getirebilmek için esnaf esnaf dolaşırlar. Yiyecek, giyecek her türlü malzemenin bedavadan veya ucuz fiyata alınması için emek sarf ederler. Bunların hepsi normal şeyler.

Bu konuda dikkatli olmalıyız. Esnaftan parasız veya ucuza alınan malın, esnafı da üzmeyecek şekilde fiyatlandırılması gerekmektedir. Ucuz olarak belirlenen malzemenin tamamının vatandaşa satılması gerekmektedir! Çünkü başımız sıkıştığında yardım için gideceğimiz yer yine esnafımızdır. Kermes yapılacak, para kazanacağız diye esnafımızı da mağdur etmemeliyiz. Elde edilen gelirin tamamını yine okullarımıza veya kurslarımıza kullanmalıyız!

Hoşçakalın.

 

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.