S-400 Füzeleri ve özellikleri!

Bu gün, üzerine çok fazla haber yapılan S-400 füzeleri ve dünya siyasetinde de büyük yer bulan bu konu ile ilgili bir köşe hazırladım.

İlk kez bir Nato üyesi, ABD’ye rağmen kendi kararını veriyor ve uyguluyor. Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Apostolokis; Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması, Ege bölgesindeki hava sahası kontrolü anlamında durumu tamamiyle değiştirecek. The Economist’e göre bugünün dünyasında hava savunma sistemlerinin en iyisi olan S-400’ler Türkiye’nin jeopolitik gücünü artıracak, güvenliğini sağlayacak!

Milli Savunma Bakanlığı, Rusya'dan alınan S-400'lerin birinci grubunun ilk teslimatı 12.07.2019 tarihinde başladığını duyurdu. S-400 hava savunma sistemleri, "yüksek etkili koruma" kabiliyetiyle dikkati çekiyor. Türkiye ile Rusya arasında Eylül 2017'de imzalanan anlaşmaya göre, Türkiye toplam -4- bataryadan oluşan -2- adet S-400 sistemi satın alacak. Her bataryada -8- fırtına rampası ve -4- füze var. Her füzenin bir de yedeği var, toplam 256 füze Türkiye’ye teslim edilecek. Savunma Sanayi Başkanlığı, S-400'e ait parçaların teslimatının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini, sistemin bütünüyle hazır olmasının ardından kullanıma başlanacağını açıkladı.

S-400 savunma füze sisteminin teknik özellikleri nelerdir? Üreticisi; Almaz-Antey silah şirketi. Konuşlandığı yerler; Moskova, Suriye, Kaliningrad, Kırım’dır. 2007 tarihinden beri kullanılıyor. 400 kilometre menzili var. Hedef Türü; uçak, seyir füzesi, orta menzilli füzeler, İHA, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı. Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor. S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

S-400'lerdeki mevcut teknolojinin yüzde 70 ile 80'i bir önceki model olan S-300'den alınmıştır. Alınan özellikler arasında füze depolama sandıkları, fırlatma rampaları ve radarlar bulunmakta, ulaşabildiği en yüksek irtifa ise 30 kilometredir. S-400'ler her hedefe -2- füze kitleyebiliyor. Aynı anda -80- hedef vuruluyor. En fazla 3 bin 500 kilometre uzaklıktan fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri imha edebiliyor. Sistemde yer alan bir füze yaklaşık 1.8 ton. Uzunluk 8 metre ve çapı da 50 santimetredir. 145 kiloya kadar da savaş başlığı taşıyabiliyor.

ABD ve NATO S-400'lere neden karşı çıkıyor? En temelde yatan resmi sebep S-400'lerin NATO sistemleri ile uyumlu olmaması. ABD menşeli sistemler NATO ile uyumlu durumdalar. Bu durumda S-400'lerin NATO'nun savunma sisteminde bir açık oluşturabileceği konusunda tartışmalar devam ediyor. NATO sistemleriyle ilgili bazı teknik detayların Rusya'nın; Rusya'nın savunma sistemiyle ilgili bazı bilgilerin de NATO'nun eline geçmesinden endişe ediliyor.

S-400, ABD ve NATO üçgeninde Türkiye'nin hangi dayanağı bulunuyor? S-300 sistemine sahip ülkelerden 3 tanesi NATO üyesi. Bunlar; Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya. Türkiye bu ülkeleri örnek göstererek NATO üyelerinin de Rusya’dan hava savunma sistemi aldığını vurguluyor. Aynı zamanda Hindistan ve Suudi Arabistan ise Moskova ile S-400’ler için anlaşmayı yaptı ve teslimatı bekliyor. Ancak anlaşmalar bekleme aşamasında. Türkiye kurulumu tamamladığında S-400 kullanan ilk NATO üyesi olacak.

Birbirinin muadili olarak gösterilen S-400'ler ile Patriot'lar arasındaki fark; S-400’lerin toplam bedeli 2.5 milyar dolar, Patriot’lar ise 3.5 milyar dolar. Hedefi yüzde 65 isabetle vurabilen ABD’nin Patriot sistemlerine kıyasla S-400’ler çok daha yüksek orana sahip. Patriot’lar sadece nokta hava savunma sağlıyor, S-400 radarları ise bölge güvenliği sağlıyor. S-400’lerle istenilen yer güvenli bölge ilan edilebiliyor. Çok geniş bir alanda, savaş uçağına gerek olmadan güvenlik sağlanabiliyor. (13.07.2019 tarihli basından) Hoşçakalın

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.