Ispanak Zehirler Mi?

Ispanak Zehirler Mi?

Son günlerde Türkiye’nin gündemini meşgul eden ve zehirlenme olaylarına adı karışan ıspanağın satışları Düzce’de de düşüş gösterdi. Çeşitli illerde yaşanan zehirlenme vakaları nedeniyle Düzce’de de vatandaşlar ıspanak yemeye çekiniyor. Sizler için pazaryerinde ıspanağın son durumunu üreticiye sorduk. Pazaryeri esnafı ‘Düzceli vatandaşlarımız ıspanağı gönül rahatlığıyla tüketsinler. Bu ıspanağa oynanan bir oyundur’ diyerek Düzcelilere seslendi.

Çeşitli illerde yaşanan ıspanak zehirlenmeleri Düzcelilerin de tedirgin olmasına neden oldu.

Sağlık Bankalığı ıspanak zehirlenmesiyle ilgili yaptığı açıklamada “Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır."diyerek vatandaşların gönül rahatlığıyla ıspanak tüketebileceklerini belirtmişti.

 

İstanbul ve Tekirdağ’da yaşanan ıspanaktan zehirlenmelerinin ardından pazarlarda ıspanak satışları ciddi oranda düştü ve bu durum Düzce pazarına da yansıdı.  

Tüketici zehirlenme korkusu ile ıspanak almaya çekinirken pazar esnafı ise ıspanakta herhangi bir sorun yok dedi.

“Temizledikten Sonra Sirkeli Suya Bastırın”

 

Pazara alışveriş için gelen bir vatandaş iyi ve dikkatli temizlendiği sürece hiçbir sıkıntının yaşanmayacağını söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

 

Ispanakta hiçbir şey yok. Herkes ıspanağı sağlıklı bir şekilde yiyebilir. Ispanağı ayrıntılı bir şekilde temizlemek gerekir. Temizledikten sonra sirkeli suda bastırılır. 10-15 dakika bekletilmelidir. Neden Türkiye’nin genelinde yok bu zehirlenme. Belirli bölgelerde var. Zaten zehirlenen kişi de kendisi açıkladı. Farklı bir ot gördüm içinde dedi. Isırgan zannettim dedi. Onu da şifalı olarak doğradım yedim dedi. Onun için ben rahatlıkla yiyebiliyorum. Kesinlikle ıspanaktan mahrum kalmasınlar.”

"Ispanağa benzer bir ot var"

25 yıllık pazarcı esnafı olduğunu belirten esnaf zehirlenme vakaları nedeniyle satışların düştüğünü vatandaşın böyle spekülasyonlara inanamayıp ıspanağı gönül rahatlığıyla yemeleri gerektiğini belirttiği konuşmasında şu ifadelerde bulundu:

“Ben 25 yıldır bu işin içerisindeyim. 25 yıldır kimse zehirlenmemişte bugün mü öyle bir şey çıkmış? Bu iki yerde var zaten. İstanbul ve Tekirdağ da. Ispanağa benzer bir ot var. Belki ondan dolayı olmuş olabilir veya kullandıkları diğer malzemelerden olmuş olabilir. Düzce’de ki ıspanağı gönül rahatlığıyla yiyebilirler. Biz de tüketiyoruz. Gönül rahatlığıyla tüketsinler. Düzce’de böyle bir sıkıntı yok. Tarım Bakanlığı da açıkladı Sağlık Bakanlığı da açıkladı bu durumu. Medya da bir ıspanak gündemi oluşturuldu sadece. Bu da ıspanak satışlarını tabii ki etkiledi. Bizim insanımız böyle şeylere çok meraklı. Ben Adapazarı’na gidiyorum. Orada ki üreticiler şu anda ıspanak toplamıyor, satamıyorlar çünkü. Yazık, bir yaygarayla herkes çöpe döküyor ürününü. Bizim tezgahımıza da yansıdı. Satamıyor ıspanak. Herkes korku ve endişe içinde olduğu için almıyorlar. Bunu doğrayan bir insan ot ile ıspanağı ayıramıyorsa… Vatandaş otunu pisliğini ayıracak. Kışın yenecek olan nedir pırasa, havuç, ıspanaktır. Milleti ıspanak yerine başka şeylere itecekler. Bunları gönül rahatlığıyla yesinler.”

"Bu Ispanağa Oynanan Bir Oyundur"

Geçtiğimiz aylarda patates ve soğana yapıldığı gibi şimdi de ıspanağa oyun oynanıyor diyerek tepki gösteren esnaf, şöyle konuştu:

“Söylenenlerin hepsi yalan. Bu da bir oyun. Ben 60 yaşındayım, şu ıspanağı eline aldığın zaman bunun kötü yapraklarını atarsın eğer bunda başka bir ot varsa onu görmemek mümkün değildir. Bunun yanında başka bir ot varmışta onu görmemişler de ısırgan zannetmiş de… Y sen ısırganı tanımıyorsan niye yaşıyorsun? Bu ıspanağa yapılmış bir oyun. Artık ne türlü bir oyundur bilemem. Patatesi soğanı depolara yığdılar, çürüttüler. Sonra devlet Pazar açıp patates soğan sattı. Ondan sonra niye düştü bu kadar fiyatı? Hani yoktu? Ispanak da öyle. Ben inanmam. Ya bunda ne olabilir? Hadi görünmeyen bir şey olsa diyeceğim ki hadi arasında kaldı, o oldu, bu oldu. Ispanak tezgaha gelene kadar ne yollardan geçiyor. Yıkanıyor, temizleniyor, tek tek ayıklıyorlar. Bunda bir sinek bile olsa görülür.”

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
7.11.2019
13:31

BAKALIM ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE HANGİ ÜRÜNE NE KULP TAKACAKLAR

Katılıyorum   Katılmıyorum
%58,47
BİRİLERİ BİR OYUN PEŞİNDE


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.