Ruh Sağlığı Nedir Nasıl Korunur ?

Ruh Sağlığı Nedir Nasıl Korunur ?

Mehmet İbrahimoğlu’nun hazırlayıp sunduğu "Sağlık Rehberi" programının bu haftaki konuğu, Ruh ve sinir hastalıkları uzmanı Psikoterapist Dr. Umut Sezer oldu.

 

Psikoterapinin tanımını açıklayan Dr. Umut Sezer aynı zamanda depresyon ve genetik hastalıkların nedenleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sezer; “ Depresyon halk sağlığı aslında, özellikle duygu durumuyla ilgili çöküntü demek. Çöküntüyle beraber eskiden olağan, keyif alınan etkinliklere karşı ilgi kaybı, dikkatini toplayamama, keyifsizlik, isteksizlik,moralsizlik, hayattan zevk almama, gelecekten umutsuzluk, çaresizlik duygularının hatta ölüm düşüncelerinin yine bedensel olarak kilo kaybı, iştahsızlık gibi belirtilerinde eşlik ettiği bir sendromdan bahsediyoruz, depresyon dediğimiz zaman. Depresyonu etkileyen bir çok neden var, birincil psikolojik olabiliyor, ikincil ise bir çok kronik bozuklukta meydana gelebiliyor. Genetik bütün psikiyatrik hastalıklarda, genetik yatkınlık üzerine çevresel strest faktörlerinin etkilenmesi tabi ki önemli, bir çok şey işsizlik olsun, ekonomik kayıplar olsun, ilişkisel kayıplar olsun, hayali kayıplar olsun, depresyonun temel teması bir kayıp temasıdır. Ama aynı zamanda uyuma yönelik bir tepkidir depresyon, her zaman hastalık olmayabilir. Kişinin kendini koruması amacıyla depresif savunmalar oluşturmasına, yine depresif bir tabloya yol açabiliyor, yani uyumsal bir bozuklukta depresyon olabiliyor.” Şeklinde konuştu.

 

RUH SAĞLIĞI NEDİR ?

Ruh sağlığı nedir, ruh sağlığını korumak için neler yapılmalı gibi sorularıda cevaplayan Sezer; Zihinsel süreçten, düşünce duygu,davranış, algılama, muhakeme etme, yargılama, yönelim, bilinç, farkındalık gibi bütün bu süreçlerin normal normlar içinde olması, birbiriyle uyum içinde olması, çalışıyor olmasına biz sağlık bakımından ruh sağlığı diyoruz. Ruh sağlığını korumak için yaşam tarzı, yaşam biçimi çok önemli, yaşam tarzı dediğimiz zaman spor, beslenme, dinlenme, hobiler, aile, sosyal ilişkiler vs bir çok alanda yaşam tarzını dengeli doyumlu tatmin edici olması özellikle ruh sağlığının korunmasında önemlidir.” Şeklinde konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.