DÜZCE’DE İŞSİZLİK SORUNU

DÜZCE’DE İŞSİZLİK SORUNU

 

 

Dr.Fevzi Er/E.Öğretim Üyesi

[email protected]

 

İşsizlik Düzce’nin en önemli sorunlarından biridir. Mevcut sorunlar çözülmediği için işgücü piyasasına gün geçtikçe yeni işsizlerin katılması da bu sorunun süreklilik kazanmasına neden olmaktadır. Düzce’de işsizlik sorununu belirleyen en önemli nedenler arasında hızlı nüfus artışı, tarım sektöründen uzaklaşma, işgücü niteliğinin sanayinin ihtiyaçlarına cevap verememesi, hızlı teknolojik gelişmeler sonucunda artan nitelikli işgücü açığı ve yatırım yetersizliği gibi sorunları sıralamak mümkündür. Düzce’de işsizliğin nedenlerine bakıldığında daha çok nitelikli eleman açığının etkili olduğu görülmektedir. Bu yönde son yıllarda yaşanan ekonomideki belirsizliklerin işsizliğin artmasında etkisi vardır. Yüksek faiz ve kur dalgalanmaları ile nitelikli eleman yetersizliği sanayi sektörünü durağan hale getirmiştir. Bu durum, istihdam hacmi geniş bazı sanayi sektörlerde üretimi Düzce dışına göçe zorlarken işsizliği de arttırmaktadır.

TÜİK verilerine göre Düzce’de son beş yılda 39.582 açık iş, 19.754 yerleşen ve 71.620 başvuru olduğu tespit edilmiştir. Bu veriler analiz edildiğinde, 71.620 kişi iş için başvurmasına karşın 51.866 kişi (%28) işe yerleşemiyor. Bu sayı içerisinde açık iş olmasına karşın 19.828 kişi için açık iş kalıyor. Bu sonuçlara göre, efendim iş var, fakat işi beğenmiyorlar diye halk arasında bir düşüncenin oluştuğunu görüyoruz. Siyasiler de aynı şeyi ifade ediyorlar. Ancak durum farklıdır. Ülkemizin genelinde olduğu gibi Düzce’de sorun, nitelikli işgücü açığıdır.

İktisat, nitelikli işgücü açığını ‘’üretim için gerekli işgücünün bulunamaması’’ diye tanımlar. Bu tanımın başka bir biçimde ifadesi ise, üretimde işe uygun elemanın bulunamamasıdır. Söz konusu eleman bir fabrika müdürü olabileceği gibi bir mobilya ustası da olabilir. Düzce’de yaklaşık 15 bin civarında nitelikli elemana ihtiyaç vardır. Düzce ekonomisinin istihdam sorunu ile ilgili çelişkisi buradadır. Bugün çoğu insan nitelikli işgücü olmadan geçim sıkıntısı çektiğinden para kazanma arayışında olduğu için ne iş olursa yaparım düşüncesi nitelikli istihdam sorununu baskı altına almaktadır. Bu yönde ara eleman yetiştiren Meslek Yüksekokul’ları sanayi ile uyumlu çalışamıyor ve nitelikli öğrenci yetişmiyor. Diğer yandan Üniversite sanayi ilişkisinde nitelikli öğrenci yetiştirmek için verimliliği ön plana çıkaracak işbirliğinin yapılması gerekiyor. Bu yönde mesleki eğitim programları, devlet destekli istihdam programları ve girişimciliği teşvik edecek programlar istihdamı artırmada etkili olabilir. Bu programlar içerisinde en önemlisinin mesleki eğitimin olduğu dikkate alınmalıdır.

Teknolojik gelişmeler sonucunda işgücünün ihtiyaç duyduğu nitelik ve beceriye sahip olmayanlar işsiz kalmaktadır.  İstihdam sorununun çözümü ekonomide yaratılacak yeni işgücüne yetecek kadar istihdamın yaratılmasına bağlıdır. Bu yönde Düzce’de yeterli düzeyde istihdam yaratmaya yönelik tedbirler alınmalı ve yeni yatırımlar bu yönde teşvik edilmelidir. Üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde işsizliğe çözüm üretecek ve nitelikli eleman yetiştirilmesini sağlayacak yerel istidam stratejisi ve politikalar geliştirilmelidir.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.