İstihdam Teşvikleri

KOBİ’ler çalıştırdıkları eleman için 50.000 TL. işletme geliştirme destek kapsamında nitelikli eleman desteği alabilmektedir. Bu destekten yararlanabilmek için alınacak eleman ön lisans veya lisans mezunu olmalıdır.

Ön lisans mezunu eleman 2.500TL.  +asgari geçim indirimi lisans mezunu eleman ise 3.500TL.+asgari geçim indirimi maaş ile çalıştırma zorunluluğu vardır. En fazla iki eleman teşvikten yararlanabilir. Ödenen maaş tutarlarının %60’ı hibe şeklinde desteklenmektedir. SGK veya vergi borcu olan işverenler de bu destekten yararlanabilir. SGK ve vergi borcu olması halinde ödemelerde bu borçlar mahsup edilir. En az beş çalışan elemanı olan işveren bu destekten yararlanabilir. Son altı ay çalışan sayısı ortalama beş olan işletmede ilave bir artış aranmayacaktır. SGK prim desteği alan işveren aynı zamanda KOSGEB nitelikli eleman desteği de alabilmektedir. İşveren İŞKUR üzerinden de eleman alabilir ve teşvikten yararlanabilir. Ancak alacağı elemanı işe başlatmadan önce İŞKUR iş başı eğitim programına müracaat etmelidir. İşe giriş bildirgesi İŞKUR tarafından onaylanan personel işbaşı eğitim programından faydalanabilir. Teşvikten yararlanmak için en az iki elemanın çalışması ve işe girecek elemanın bir aylık işsiz olması gerekir. İşverenin SGK borcunun bulunması teşvikten yararlanmaya engel değildir. Şayet işe alınacak eleman İŞKUR’A müracaat etmemiş ise, İşverenin bulmuş olduğu eleman da İŞKUR’A müracaat edip teşvikten yararlanabilir. Burada önemli olan personel işe alınmadan İŞKUR’UN onayı alınmasıdır. İşveren 2 ile 10 eleman arası 1 kişi, 11 eleman üzeri %10 oranında eleman İŞKUR teşvikiyle istihdam edebilir. Yararlanılacak süre imalat sektöründe altı ay diğer sektörler üç ay olarak belirlenmiştir. İŞKUR teşvik süresince çalıştırılan elemanın maaşı İŞKUR tarafından ödenmekte, işveren ise SGK ve gelir vergisi ödememektedir. İş başı eğitim programı sonunda işe alındığında, SGK teşvikli eleman olarak çalıştırılabilir. İşveren, ek istihdam yaratması durumunda teşvikten yararlanır. İşe alınan asgari ücretli elemanın SGK ve gelir vergisi devlet tarafından karşılanacaktır. SGK prim ve gelir vergisi teşviki 7103 sayılı kanun ilave istihdam teşviki 2020 yılı sonuna kadar devam edecektir.

İşbaşı yapan eleman bir önceki yılın ortalama çalışan sayısına ilave olarak işe başlamalı ve son üç ayda on günden fazla prim ödenmemiş olmalıdır. Yeni açılan işyerlerinde alınan eleman tüm teşviklerden yararlanır. Yeni açılan işyerlerinde teşvikler üçüncü aydan başlamaktadır. Teşvikler, işe alınan elemanın çalışma süresi, yaşı ve cinsiyetine göre değişmektedir.

Yukarıdaki koşullar sağlandığında asgari ücretle çalışan eleman için işveren SGK ve gelir vergisi ödemeyecektir. Üretim sektöründe brüt ücret arttığında da işveren istihdam ettiği eleman için SGK ve gelir vergisini ödemeyecektir.

Çalışan elemanlardan,7103 sayılı kanun teşvikten yararlanıp İŞKUR kaydı olmayan elemanlar 6111 sayılı kanun teşvikinden yararlanabilir. 6111 sayılı kanun teşvikinde İŞKUR kaydı olması zorunlu değildir. Teşvikten yararlanabilmesi için 6 ay işsiz olması gerekir. İşveren SGK İşveren priminin yarısını teşvik alacaktır. Gelir vergisi teşvikinden faydalanamayacaktır.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.