Yeşil OSB’nin İmzaları Atıldı

Yeşil OSB’nin İmzaları Atıldı

Çilimli OSB Altyapısının Yeşil OSB’ye uyumlu hale getirilmesi fizibilite desteği projesi imza töreni Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.


İmza törenine; Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Yönetim ve Meclis Üyeleri, Kurum İl Müdürleri Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar katılım sağladı.


Törenin açılış konuşmasını yapan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin; “ Bildiğiniz gibi 2019 ‘da Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı yayınladı. Yeşil Mutabakat ekonomik büyümeyi küresel ısınmayı ve doğal dengenin bozulmasını en aza indirgeyecek bir senaryo ile ele alan bir yaklaşım. Bizi ilgilendiren en önemli husus, artık bu mutabakata uyum sağlayamayan firmaların eskisi gibi AB ye ihracat yapamayacak olması ve çevreyi önemsemeyen hiçbir oluşumun artık var olamayacağıdır. Ülke ihracatımızın yarısından fazlasını yaptığımız Avrupa Birliğinin açıkladığı bu yeşil mutabakatın getirdiği yükümlülüklere uyum sağlamak ve bu konuyu çok ciddiye almak zorundayız. Aslında bugün yeşil mutabakata kimse hazır değil. Ancak biz Düzce’de ciddi bir farkındalık düzeyine sahibiz. Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planının gerekliliklerini bir an önce yerine getirmeliyiz. Yeşil mutabakat ile ilgili pozisyon aldık ve ilk olarak Çilimli OSB’nin Türkiye’de yeşil bir OSB olarak kurulacak ilk OSB olması gerektiğini düşündük. Bu konuda Sayın Bakanımız ve Belediye Başkanımız Dr. Faruk Özlü’nün ciddi desteğini aldık. Bu destek olmasaydı bugün burada olamazdık.


Çilimli OSB nin ağaç ve orman ürünleri ağırlıklı yapılandırılmasında 3.Meslek Komitemiz de çok güzel
çalışmalar yaptı, buradan onlara da ayrıca teşekkür etmek isterim. Şu anda attığımız ilk adım Çilimli OSB‘nin Yeşil OSB olarak yapılandırması için hazırladığımız fizibilite desteği projesi oldu. Bugün bu proje için tedarikçimiz ile sözleşme imzalayacağız.

Burada verdiği destek için MARKA’ya ve MARKA
Genel Sekreterimiz Dr. Mustafa Bey’e de çok teşekkür etmek isterim. İlk karşılaşacağımız zorluk Sınırda Karbon Düzenlemesi olacak. Bunu başaramazsak zaten özel sektörün karşı karşıya kaldığı yüksek girdi maliyetlerinin üzerine yaklaşık 4 milyar Euro’luk karbon vergisi ödemek zorunda kalacağız. Şu anda Almanya’da yakın zamanda devreye girecek yeni tedarik zinciri yasası konuşuluyor.

Yasa taslağına göre, 1 Ocak 2023’ten itibaren Almanya’da 3 bin kişinin üzerinde çalışanı olan işletmeler doğaya veya insana verdikleri zararlardan sorumlu tutulacak, aykırı davranışta bulunanlara ceza verilecek. Sonraki aşamada şirketlerin tedarikçileri de sorumlu tutulacak. Bu durumda Çin,
Tayland, Vietnam ve Afrika’nın bazı ülkelerinden parça tedarik eden firmaların işi çok zor olacak. Almanya pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tedarik zincirinde büyük sorunlar yaşadı, bu yüzden alternatif pazarlar arıyor. Türkiye tedarikte alternatif ülke olarak 1 numarada yer alıyor. Bu fırsatı kaçırmamak ve kalıcı hale getirmek ancak yeşil dönüşümle mümkün. Bu yüzden yeşil dönüşüm düşündüğünüzün ötesinde bir öneme sahip. Bugünümüzün konusu olan fizibilite projesi bu işin sadece ilk adımı. Yeşil dönüşüm için tüm kurumların iş birliği yapması ve sinerji oluşturması gerekiyor.


İnşallah bu toplantımız Düzce ölçeğinde bir sinerjinin açığa çıkmasına vesile olacak.” İfadelerini kullandı.
Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar ise; sıfırdan yapılacak olan Yeşil OSB proje programına ve süreçlerine dair sunum gerçekleştirdi.


Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ise; “Hayırlı bir iş için bugün bir aradayız. Çevre konusunda oldukça hassasım. Çevreye saygılı olacağız. Çocuklarımıza temiz bir Düzce bırakacağız. Belediye olarak bu yönde bir çok adımlar attık ve atmaya da devam ediyoruz. Düzce için hazırladıkları projelerin son durumuna yönelik katılımcılara yaptığı bilgilendirmede, “Asar deresinin projesini hayata geçiriyoruz.
20 aylık bir projelendirme süreci yaşadık. Projenin başarısız olmaması için 100 yıllık debisinin simülasyonunu yaptık. Gelecek ay kazmayı vuruyoruz. Türkiye Belediyeler Birliğinden ödül alan bir 
proje bu. Ödül parası olan 100 bin TL de belediyemizin hesabına yatırıldı. Çalışmalara başladığımız
anda da 500 bin TL daha yatırılacak. İşlerimiz yolunda ilerliyor. İçme suyu alt yapı projesinin son durumundan Cedidiye Meydan Projesine, Aziziye Mahallesinde yapımına başlanan Modern Pazaryeri projesinden eski sanayi çarşısının taşınması ve modern sanayi sitesinin yapımına kadar birçok konuda
da katılımcıları bilgilendirdi.


Programın devamında, Çilimli OSB Altyapısının Yeşil OSB’ye uyumlu hale getirilmesi fizibilite desteği projesinde imzaları atıldı.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.