Görme Engelli Öğretmen Çocukluk Hayalini Gerçekleştirdi

Görme Engelli Öğretmen Çocukluk Hayalini Gerçekleştirdi

Düzce’de görev yapan görme engelli Müzik Öğretmeni Ahizer Özbek, Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılan kursta, görme engelli çocuklara, görme engelli bireylerin okuma yazması için kullanılan Braille alfabesini öğretiyor. Özbek, sadece alfabeyi öğretmediklerini, engellilerin hayatta karşılaştıkları sıkıntılar ve çözüm önerileri üzerinden de kursiyerlerle görüş alışverişinde bulunarak toplumda farkındalık yaratmak istediğini söyledi. Özbek ayrıca bu kursun çocukluk hayali olduğunu da dile getirdi.


Düzce’de TOKİ Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda görev yapan Müzik Öğretmeni doğuştan görme engelli Ahizer Özbek, aynı zamanda Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılan Braille alfabesi kursunda eğitmenlik yapıyor. Kursta, görme engelli çocuklara Braille alfabesini öğreten Özbek, kursiyerlere engelli vatandaşların günlük hayatta karşılaştıkları zorluklar hakkında da bilgi veriyor.

“Çocukluk hayalimdi”

Çocukluk hayalini hayata geçirdiğini söyleyen Ahizer Özbek, “Düzce TOKİ Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda Müzik Öğretmeni Ahizer Özbek: Ben kursu çok önceden vermek istiyordum. Öğrencilik dönemlerimde olduğu için bu çok mümkün olmamıştı. Şimdi tekrar öğretmen olduğum için bu kursu vermem gerektiğini artık tamamen kafama koydum ve hayata geçirdim. Sayın Valimiz Cevdet Atay ile İl Milli Eğitim Müdürümüz Murat Yiğit’in destekleri ile eğitim verme hayalim gerçek oldu. Braille alfabesi görme engelliler için kullanılan bir alfabe. Düzce’de de görme engelli çocuklar var ama Braille alfabesini bilmiyorlar. Bende bu çocukları tespit ettim ve onlarla beraber kabartma alfabeyi öğreneceğiz” şeklinde konuştu.

“Gören bireyler ile görmeyen bireyler arasında hiçbir fark yoktur”

Görme engelli bireyler ile diğerlerinin hiçbir farkının olmadığına değinen Özbek, “Ben hep söylerim zaten gören bireyler ile görmeyen bireyler arasında hiçbir fark yoktur. Sizinle aramızdaki tek fark sizin gözünüz ile normal bir yazıyı okuyor olmanız bizim ise parmak uçlarımız ile diye. Bu cümle gayet açık olmuştur umarım” dedi.

“Çocuklarınızı evlere kapatmayın”

Görme engelli çocuklarının eğitimden mahrum kalmamalarının ve ailelerin çocuklarını eve kapatmamaları gerektiğine değinen Ahizer Özbek; “Aileler çocuklarını evlerine kapatmasınlar. Gerektiği yerlere başvurdukları takdirde çocukları gayet iyi bir eğitim alabilirler. Bu süreçte çocukları araştırırken, Çocukların gerçekten eğitim anlamında çok yoksun kaldığını gördüm. O yüzden çocukların hayatına sadece Braille alfabesi olarak değil hayatlarını idame ettirme konusunda da değinebileceğimi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Bu alfabeyi öğrenmek bir görme engelli için kolaydır”

Görme engelli bireylerin işitme ve dokunma duyularının daha güçlü olduğuna değinen Özbek, “Bu alfabeyi öğrenmek bir görme engelli için kolaydır. Çünkü Vücudunuzda bir organınızın yetisi olmadığı zaman ister istemez diğer organlarınız daha güçlü oluyor. Görme engelli bireylerde ise beyin ve işitme dokunma duyusu daha çok güçlü oluyor. Çünkü her şeyi dokunarak daha çok hissettikleri için Braille alfabesi de kabartma olarak görülen bir alfabe olduğu için bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum” dedi.

“Her zaman yanınızda birileri olmuyor”

Braille alfabesi sayesinde eğitim hayatını tamamlayarak meslek sahibi olduğunu belirten Ahizer Özbeh son olarak, “Normal öğrencilerle eş değer bir eğitim aldım ben. Birinci sınıfta çocuklar normal yazı yazmayı öğrenirken bende kabartma yazı yazmayı öğrendim. Her şey eşit bir durumda gitti. Burada benim avantajım görme engelliler okulunda okumam oldu. Düzce’de şu anda görme engelliler okulu olmadığı için çocuklar bu nedenden dolayı eğitimden yoksunlar. Kabartma alfabeyi bilmeseydim tabiî ki de hayatım çok zor olurdu. Belki buralara gelemezdim. Çünkü her şeyi kendim okuyarak yazarak yaptım. Her zaman yanınızda birileri olmuyor” ifadelerinde bulundu.

Haber: H. DURNA - E. BEKTAŞ


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.