Düzce'nin Örnek Alması Gereken Fındık Projesi

Düzce'nin Örnek Alması Gereken Fındık Projesi

Düzce'nin Örnek Alması Gereken Fındık Projesi

Ordu Belediyesi, fındığı değerlendirmek ve yabancı tekelinden kurtarmak amacıyla Çikolata Park projesini hayata geçirdi.

Ordu’nun turizmine ve ekonomisine katkı sunmak amacıyla  Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Çikolata Park’ta, çikolata üretimi ve satışı başladı.

Çikolata Atölyesi’nde üretimi yapılan çikolataya, kentteki Kurul Kalesi'nde 2016 yılında yapılan arkeolojik kazıda 2 bin 100 yıllık heykeli bulunan, mitolojide "Ana Tanrıça" olarak anılan Kybele'nin adı verildi. Tamamen Kybele ve Ordu konseptli üretilen çikolatalar; fındık, bal, kokulu üzüm, mavi yemiş, ısırgan gibi Ordu’da bulunan sebze ve meyvelerden yapılıyor. Kurum ve kişisel workshoplarla Çikolata Kafe’de, kendi çikolatanızı kendi tercih ettiğiniz içeriklerle hazırlama imkânı sunuluyor.  

TÜRKİYE’DE YENİ BİR HAREKET BAŞLATIYORUZ

Çikolata Atölyesi’nde çikolata satışlarının başladığını ifade eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Buradaki amacımız dünyanın en iyi fındığıyla en güzel çikolataları yapmak. Çikolatalarımızı Kybele markası adı altında üretiyoruz. Bildiğiniz gibi fındık gelirimiz iki buçuk milyar dolar ancak fındığı çikolataya çevirdiğimizde 8 milyar dolar kazanç elde ediliyor. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi olarak Çikolata Park’ta kurduğumuz Çikolata Atölyesi’nde çikolata üretiyor, Çikolata Kafe’de de satışını gerçekleştiriyoruz. Ordulu hanımlarımızın maharetleriyle yapılan çikolatalarımızla Türkiye’de yeni bir hareket başlatıyoruz” dedi.

DÜZCE NE YAPTI?

Fındık, Ordu gibi Düzce'nin de en önemli ekonomik ve tarımsal bir ürünü.. Ordu'da fındıkla ilgili katma değer bir proje üretilirken, Düzce bu konuda hiçbir adım atamadı.

Düzce'de ilçeleriyle birlikte yıllık 60-70 bin ton fındık üretimi yapılıyor. Ciddi bir fındık potansiyeline sahip olunmasına rağmen, fındıkla ilgili tek bir proje hayata geçirilmiş değil..

Özel İdare ve belediyelerin Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği projeyi örnek almaları gerekiyor.

Bolu, Bolçi markasıyla fındık temelli çikolata markası yarattı. Düzce'de ise bu konuda tek bir proje yok.

Düzce'deki yerel yetkililerin de, tıpkı Ordu'daki gibi fındığı değerlendirecek, katma değer yaratacak bir projeye ne zaman imza atacakları merak ediliyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.